• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Fizika és vadnyugat – két új játék

Régen volt már válogatás, és most is csak szűken mérem, de úgy érzem, ezt a kettőt érdemes megmutatni. Két különböző stílusú játékról lesz szó, amik mindenféle tekintetben eltérnek. Az egyik egy korábban iOS-en már elérhető reakció-játék, a Ready Steady Bang amiben a vadnyugat revolverpárbajait élhetjük újra sokkal viccesebben, és kevésbé veszélyesen. A másik pedig a Rovio Mobile legújabb játéka, az Amazing Alex, aminek nem sok köze van a madarakhoz…tulajdonképpen egyáltalán nincs köze. Cserébe viszont lebilincselő logikai feladványokat kell megoldanunk valós fizikai tulajdonságokkal ellátott környezetben.

Ready Steady Bang

Minden vadnyugati filmnek elmaradhatatlan része, amikor két szereplő farkasszemet néz a városka poros utcáján, és pattanásig feszült idegekkel méregetik egymást, majd hirtelen, mire egyet pislognánk, egyikük a porba hull… Ezt próbálhatjuk ki mi is az iOS-en már egy ideje hódító, Androidra pedig pár napja megjelent Ready Steady Bang című reakció-játékban.

Ellenfél választás

A cél egyszerű; gyorsabbnak kell lenni, mint a játék által felvonultatott “rossz arcú” banditák, és előbb pisztolyt rántani, mint hogy minket lyukasztanának ki. A végletekig egyszerű játékot nem is maga az ötlet, mint inkább a megvalósítás dobja fel. A Cocos2D grafikai motor segítségével készült játékban a legapróbb részletre is odafigyeltek, és bár elég minimál-stílusú a kivitelezés, már csak az animációk miatt is megéri kipróbálni a játékot. A párbajozás során, ahogy egyre gyorsabb ellenfeleket győzünk le, úgy láthatunk különböző animációkat, ahogy ellenfelünk összeesik. Kicsit talán morbid, de külön Kill Gallery van a 31 különböző végzethez.

a végzetes pillanat Egymás ellen

Aki pedig ráun az egyszemélyes lövöldözésre, az kerítsen egy partnert magának, üljön oda vele a telefon, vagy tablet két végére, és mérje össze a reakció-idejét a másikkal, ugyanis a kétszemélyes játékmód erről szól, és remek szórakozást nyújt unalmas perceinkre. A Ready Steady Bang ingyenesen elérhető a Play Store-ban.

Amazing Alex

Valószínűleg a Rovio Mobile berkein belül is érzik, hogy nem lehet végtelen bőrt lehúzni egy játékról, és lássuk be, az Angry Birds már sokféle változatban létezik. Talán épp ezért is jöttek ki egy olyan játékkal, amiben nem madarakkal kell lövöldözni, sőt, madarak egyáltalán nincsenek benne. Cserébe viszont van élethű fizika, és vannak egyre összetettebb feladványok. Az Amazing Alex olyan tekintetben azért hasonlít a Rovio eddigi játékaira, hogy fejezeteken (helyszíneken) keresztül, adott számú pályán kell lehetőleg háromcsillagos minősítést elérni. Itt azonban, az Angry Birds-től eltérően egyértelműen tudjuk, hogy mikor kapunk három csillagot.

A játék helyszíne Alex otthona, ahol ő nem igazán akarta a száraz betűhalmazt tanulmányozni, inkább nekiáll a környezetében fellelhető tárgyakból feladványokat építeni. A játék célja kettős. Egyrészt minden pályán adott célt kell elérni, ami egy billiárd golyó célba juttatásától a lufik kipukkasztásán át a könyvkupacok ledöntéséig szinte bármi lehet. Lényeg, hogy a pálya elkészültéhez mi is kellünk. Hiányzó darabokat kell a megfelelő helyre illesztenünk, hogy a célt elérjük. Ebben eleinte segítséget kapunk, mert a játék jelzi, hogy mit hova kell tennünk. Később aztán nekünk kell rájönnünk, hogy mi szükséges a pálya teljesítéséhez.

Jelenetválasztás

Két célt említettem. A másik a korábban emlegetett három csillag megszerzése, ami itt szó szerint értendő, ugyanis a pályán található három csillag, amiket a feladványok során kell valamivel begyűjtenünk. Akkor lehetünk tehát igazán elégedettek, ha az egyes pályákon megadott célt is elérjük, és a három csillagot is megszerezzük. Az egyes helyszínek közötti képregény-szerű átvezetések is ismerősek az Angry Birds-ből, de ennyiben véget is ér a hasonlatosság. Az Amazing Alex három változatban érhető el a Play Store-ban, Free, Premium és HD közül választhatunk. Az első kettő inkább telefonokra, míg a harmadik a nagyobb kijelzőjű készülékekre való, és az áruk is ennek megfelelően emelkedik.

A feladvány

 • Share