• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Egy hét a hetessel – Google Nexus 7 teszt

Internet

A Nexus 7 napi használatának szinte csak a céljaink szabnak határt. Bár GSM modullal nem rendelkezik, tehát csak wifi hálózatokon tudjuk használni, ezt már elég sok helyen megtehetjük, illetve ha olyan telefonnal rendelkezünk, amelynek segítségével megoszthatjuk a hálózati kapcsolatot wifi formájában (tethering), akkor út közben is használhatjuk. A tableten gyárilag telepítve találjuk a Chrome böngészőt, aminek nagy előnye, hogy Google fiókunkkal bejelentkezve szinkronizálhatjuk az összes többi eszközön futó Chrome-mal, így bármikor abbahagyjuk a böngészést az egyiken, folytathatjuk a másikon. Például, ha reggel az otthoni gépen elkezdünk egy weboldalt olvasni, de indulnunk kell, akkor a böngészőben megnyitott oldalakat láthatjuk a tableten, vagy akár a telefonon is. Ennek egyetlen feltétele van, mégpedig, hogy a háttérben a szinkronizálást bekapcsoljuk.

Játékok

A Tegra 3 processzornak köszönhetően a legújabb játékok sem okoznak problémát a Nexus 7-nek, feltéve persze, hogy az adott játékot a fejlesztők mennyire tartják naprakészen. Viszont nyugodtan válogathatunk a jobb minőséget nyújtó, Tegra processzorral szerelt eszközökre optimalizált játékok közül is, a Tegra Zone segítségével. Előfordulhat, hogy azok a játékok, amik egy nagyobb felbontású telefon kijelzőjén szép, sima képpel jelennek meg, a tableten már kicsit pixelesebbek. Ez az optimalizálás a fejlesztők dolga, de szép számmal találunk nagyon látványos játékokat, amik nem csak az erős processzort, de a giroszkópot, és egyéb szenzorokat is kihasználják. Ha kisebb gyerekek is vannak a közelünkben, akkor akár közös játékokat is játszhatnak, így például a Fruit Ninja HD osztott képernyős módjában tudják összemérni az ügyességüket.

Reckless Racing 2 Fruit Ninja HD Oscura

Közösségi élet

A közösségi szolgáltatások mobil alkalmazásai sem okoznak gondot, a nagyobb kijelzőn remekül mutat akár a Google+, akár a Facebook, vagy kedvenc Twitter-kliensünk képe. Sajnos kevés olyan Twitter kliens létezik Androidra, ami kihasználná a nagyobb kijelző nyújtotta lehetőségeket, de érdemes kipróbálni például a TweetCaster nevűt, amelyik automatikusan alkalmazkodik a különböző méretű kijelzőkhöz. Ezen kívül a szintén beépített GMail, és általában a Google saját alkalmazásai mind szépen mutatnak a tablet kijelzőjén. A közösségi alkalmazások widget-jeiből szépen “kitapétázhatjuk” a launcher kezdőlapjait, hogy minden egyből szem előtt legyen.

Tweetcaster Google+

Ha már a launcher szóba került…az alap Jelly Bean launcher is átesett néhány fejlesztésen, ami miatt már-már érdemes elgondolkodni, hogy megtartsuk, és ne cseréljük le mondjuk az Apex-re vagy a Nova Launcherre. A widgetek átméretezhetők, és az áthelyezéskor is automatikusan átrendeződnek az útban lévő ikonok vagy widgetek.

Könyvek

Mivel a Nexus 7 egyik nem titkolt célja, hogy a Kindle Fire vetélytársa legyen, ezért érdemes szót ejteni az elektronikus könyvek használatáról is. Ahogy korábban említettem, a Google Play könyvei hazánkban nem érhetők el (trükközés nélkül). Itt azt tapasztaltam, hogy ha amerikai proxy-n keresztül kapcsolódok, akkor a Google Play azt mondja, megtalálható a Books alkalmazás az eszközön. Ugyanakkor nem látszik a többi között az alkalmazás-fiókban. A Play pedig kiírta, hogy frissíthetem, és miután ezt megtettem, megjelent az ikon és a hozzá tartozó widgetek is. Aztán kíváncsiságból átváltottam a tablet nyelvét magyarra, amitől a kitett widget és a Books ikonja ismét eltűnt, visszahozni pedig csak a fenti trükközéssel lehetett.

Kindle Books

A könyvolvasás egyébként igazi élmény a Google Books alkalmazással, látványosan lapozható, és minden szükséges funkciót megtalálunk, ami az olvasáshoz szükséges lehet. Az összehasonlítás miatt letöltöttem a Kindle alkalmazást is, és bár hasonló funkciókat találtam benne, a külső mégsem olyan jó, mint a Books-é. Igaz, nem egy e-ink kijelző, és hosszú távon nem annyira kellemes ezen a kijelzőn olvasni, de egy rövid utazás alatt épp elegendő lehet.

Mindent egybevetve

A Google Nexus 7 véleményem szerint egy nagyon jól sikerült tablet. Mind a mérete, mind a sebessége, mind pedig a legfrissebb (és legelőször frissülő) Android verzió kiemeli a hasonló kategóriájú eszközök közül, és ami a leginkább vonzóvá teszi, az az ára. Meg merem kockáztatni, hogy ezen az áron ilyen tudású tabletet most nem lehet kapni. A hátrányai leginkább a Google Play magyarországi el nem terjedéséből adódnak. Az is egyértelmű, hogy – főleg a csak wifi változat miatt – nem egyedüli készüléknek szánta a Google, inkább kiegészítőként a telefonunk mellé.

Quadrant

Tartalomfogyasztásra, és olyan alkalmakra, amikor a telefon kijelzője kevésnek bizonyul, de egy laptopot/netbookot nem akarunk magunkkal cipelni, a legoptimálisabb eszköz. A nálam vendégeskedő példányt nagyon megszoktam ez alatt a nem egészen egy hét alatt, és bizony nehéz szívvel válok meg tőle, de vígasztal a tudat, hogy hamarosan a sajátomat használhatom majd.

 • Share