• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Egy hét a hetessel – Google Nexus 7 teszt

Eddig ritkán volt alkalmam egészen új eszközöket kipróbálni, de most egy barátomnak köszönhetően egy régóta várt kütyüt kaparinthattam a kezeim közé, és ezennel közzé teszem a tapasztalataimat a Nexus család egyik legújabb tagjáról, a Nexus 7 tabletről. Ahogy a korábbi tesztek során, itt is inkább alkalmazás-oldalról közelítem meg az eszközt, de természetesen szólni fogok néhány szót a külsőről is. Lássuk hát, milyen volt a hetem a hetessel.

Egy szűk hétig élvezhettem a Nexus 7 társaságát, de azt kell mondanom, hogy minden perc megérte. Azt hiszem, nem fogom nagyon lelőni a poént azzal, ha kijelentem, a maga kategóriájában jelenleg a legjobbnak tartom. Még a megjelenés előtt kiszivárgott a Google szándéka, miszerint nem a felső kategóriát célozza meg a Nexus 7 kiadásával, hanem a Kindle Fire szintjét próbálja belőni, főleg árban, de lehetőleg teljesítményben felülmúlva azt. Ez a vállalás minden szempontból sikeresnek mondható, hiszen a Nexus 7 egy nagyon jól összerakott eszköz.

Külső

Pár szót a külsőről ejtenék, mielőtt rátérnék a tudására. Az első képek láttán elég sokan (köztük én is) megdöbbentek, hogy milyen széles peremet kapott a Nexus 7. Valóban fura volt, és bár az ellenérv az volt, hogy a tartó kézzel így nem érintünk meg olyasmit a kijelzőn, amit nem szerettünk volna, mégis aránytalannak tűnik kicsit. Mindenesetre azt elárulhatom, hogy a ember hamar megfeledkezik erről, miközben használja a tabletet 🙂

Dobozzal Galaxy Nexus és Nexus 7

A képeken látható példány a hivatalos képektől eltérően fehér hátlappal rendelkezik, de ha az információim helyesek, akkor ez csak a Google I/O-n kiosztott példányokra korlátozódik. A kereskedelmi forgalomba kerülő darabok fekete hátlapot kapnak, ami szerencsésebb, hiszen a nálam vendégeskedő példányon máris látszanak nyomok, amiket az asztalra fektetve szerzett. Persze valószínűleg érdemes lesz hozzá valamilyen védő tokot beszerezni, amivel ez elkerülhető.

Hogy a megfelelő árkategóriában maradjon a Nexus 7, ezért néhány dologról le kell mondanunk. Így például a kijelző üvege nem Gorilla Glass, “csak” sima karcálló üveg, a többi borítás viszont kényelmes fogást biztosít, nincs olyan érzése az ember gyermekének, hogy kicsúszik az eszköz a kezéből, biztosan tartható mindkét irányba forgatva. Hátoldali kamera sincs, ami egyébként szerintem egyáltalán nem akkora áldozat, ha a tablet felhasználását nézzük. Ezen kívül – ami engem inkább meglepett – nincs rezgő visszajelzés, tehát a vibramotort is “kispórolták”. Bár ahogy több fórumot is megnéztem ezügyben, eléggé megosztott a tablet-felhasználók tábora azzal kapcsolatban, hogy mennyire van szükség erre egy tabletben, én már megszoktam, hogy pl. a billentyűzet használatakor, illetve a felhasználói felület kezelése során kapok ilyen visszajelzést is. Ezek a hiányosságok véleményem szerint nem annyira számottevők, hogy rontanának a felhasználói élményen, és a tablet tudása egyébként is kárpótol az esetleges hiányérzetért.

Belülről

Nem, nem szedtem szét (megtette azt más), cserébe használtam, és teszteltem, úgyhogy lássuk is, milyen tudást is kapunk 200 dollár alatt (egyelőre hivatalos magyar árat még nem találtam). Talán ott kéne kezdenem, hogy a Nexus 7-ben dolgozó négymagos Tegra 3 processzor és az Android 4.1 Jelly Bean egy nagyon gyors, kiválóan kezelhető tabletet adott a kezünkbe. Minden mozdulatra úgy reagál, ahogy egy tabletnek kellene, és az eddig próbáltak közül eddig egyiknél sem tapasztaltam ezt a sima, akadásmentes működést. Ami alkalom adtán mégis megfoghatja, az az internetkapcsolat sebessége. Ha olyan wifi hálózatot használunk, ahol sokan vannak rajtunk kívül, vagy gyengébb a jel, akkor a töltések miatt tapasztalhatók kisebb akadások.

A Nexus 7 már a beüzemelés elő lépéseiben rákérdez a wifi kapcsolatra, hiszen ez szükséges a teljes működéshez. Ettől eltekintve ugyanazokat a lépéseket kell végrehajtanunk, mint bármilyen más Androidos eszköznél; nyelv kiválasztása (van magyar is), Google fiók megadása, vagy ennek hiányában regisztrálás, helyzetünk rögzítéséhez hozzájárulás. Ami egyből feltűnt, és a fenti képről is látszik, hogy a Nexus 7-en a launcher nem egészen az, mint amit a korábbi, Honeycomb-ot futtató tableteken láthattunk. Kicsit úgy tűnik, mintha egy telefon launcher-ét látnánk.

Most!

Ha ezen túlvagyunk, máris nekiállhatunk, hogy “belakjuk” az eszközt, illetve felfedezzük a legújabb Android verzió izgalmas részleteit. Kezdjük is el az egyik legjobb újítással, a Google Now nevű “keresőközponttal”. Aki nézte a Google I/O-n a bemutatót, az láthatta, hogy az intelligens kártyák használatával igazi információs központtá válik az eszköz. A Nexus 7 önállóan(!) rak össze információkat a naptárunk bejegyzéseiből, az aktuális pozíciónkból, és a használati szokásaink, illetve kereséseink alapján. Ezekből ún. kártyákat rak össze, amin a számunkra információkat gyűjti össze.

Intelligens kártyák

Ha például nem otthon vagyunk, akkor a következő kártyán láthatunk egy térképrészletet, rajta a hazafelé vezető utat, a hozzávetőleges utazási idővel, és innen egyből elérhetjük a navigációt is. Beállítható, hogy autóval, vagy tömegközlekedéssel utazunk, és ha ez utóbbit választjuk, akkor a következő járat indulását is odaírja. Egy újabb kártyán láthatjuk, hogy a tartózkodási helyünkhöz milyen megállók találhatók, és onnan mikor indul a következő járat. A naptárunkban a következő találkozóhoz megadott címet hasonlóképpen megmutatja, az odautazási lehetőséget, időt, az esetleges forgalmi akadályokat figyelembe véve.

Ezek csak apró példák, de látható, hogy nagyon okosan összerakott rendszerről van szó, és ez még csak a kezdet… Ezen kívül itt kereshetünk bármit, legyen az az interneten található info, vagy a tableten található alkalmazás, esetleg egy bejegyzés a címjegyzékben. Hasonlóképpen kereshetünk olyan információkat, amik az eszközre telepített alkalmazásokból elérhetők. Így például ha van a tableten Foursquare alkalmazás, akkor a helyek között is kereshetünk, vagy telepített Evernote esetén a jegyzeteink között.

Google Now keresési lehetőségek

A Google Now számunkra egyetlen hiányossága, hogy bár 17 nyelven kimondott szöveggel is kereshetünk, de ezek között a magyar még nincs ott. Egy remek megoldás lenne erre a nemrég említett Swype Beta-ba épített Dragon hangfelismerő modul, remélhetőleg a Google is észbe kap. Ettől eltekintve remek eszköz a Google Now, és komoly lehetőségek rejlenek még a használatában.

A Nexus 7-en alaphelyzetben a szokásos Google alkalmazásokat találjuk, ezen kívül sok mindent nem kapunk, cserébe viszont ott a Play Store, ahol minden rendelkezésünkre áll…feltéve hogy alkalmazásokat keresünk. Ezzel el is érkeztünk a Nexus 7 használatának egy újabb kényes pontjához, hiszen a Google is úgy hirdeti a tabletet, hogy “Made for Google Play”, vagyis az egész eszköz a Google Play használatára épít. Ezzel nem is lenne semmi baj, hiszen logikus, hogy az aktív internetkapcsolat, és az online fellelhető tartalom mennyisége ezt abszolút kézenfekvővé teszi. A gond az, hogy sok országban (többek között hazánkban is) egyelőre csak az alkalmazások érhetők el. A Google Music is csak trükközéssel aktiválható, a könyvekről, TV- és mozifilmekről, magazinokról és mobil eszközökről pedig már inkább nem is teszek említést. Nyilván ez nem csak a Google igyekezetén múlik, ebben az esetben viszont kifejezetten húsba vág a korlátozott hozzáférés az internetes áruházhoz.

ilyennek kéne lennie... ...ahelyett, hogy ilyen lenne

 • Share