• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Korai karácsony – újdonságok az Android háza táján

Az idei Google I/O tegnapi első napja a szokásosnál is több újdonságot hozott, és bár még van, amit inkább a földrajzi “hátrányunkból” kifolyólag nem élvezhetünk, mégis érdemes körülnézni a Google szolgáltatások, illetve az ehhez kapcsolódó Android alkalmazások között, mert sok érdekességet találhatunk. Megpróbálom összefoglalni, hogy mi az, amit már mi is megtapasztalhatunk.

Az újdonságok egyik kiindulópontja a Google+, ami sokak szerint még mindig szellemváros, és bár valóban nem pörög annyira, mint a Facebook, mégis egyre többen használják, és mint tegnap Vic Gondutra előadásából kiderült, főleg mobil eszközökről. Éppen ezért elsősorban a Google+ alkalmazás mobil változata újult meg, illetve külön tablet verzió készült, ami a bemutató alapján nagyon szép lett. A telefonokra szánt változat külsején is finomítottak, a kb. egy hónapja bemutatott frissítés sok tervezésbeli hiányosságát kijavították, és tényleg élvezetessé, látványossá vált az alkalmazás használata. Érdemes kipróbálni landscape, vagyis vízszintesre fordított állásban is, mert ott kicsit változik a kép.

friss design

Landscape módban is szép

Szintén a Google+ újítása, hogy megjelentek az események, amiket ízlésesen csomagolva indíthatunk, és oszthatunk meg a résztvevőkkel. A létrehozott események természetesen a Google naptárunkba kerülnek, ahol külön megjelöléssel láthatjuk azokat. Ennek megfelelően persze nem csak a mobil alkalmazás frissült, hanem a webes felületen is megtalálhatjuk mindezt. Tegnap este azért látszott, hogy az emberek mennyire kíváncsiak az új funkcióra, mert sok panaszos posztot lehetett látni arról, hogy elárasztották az események a stream-et. A megfelelő használat első lépése, ahogy a Google+ egyéb területein is, a körök megfelelő rendbetétele, illetve használata, hiszen minden erre épül.

Új menüpont: Események új esemény felvétele

A másik nagy változás terepe a Play Store, ahol a tegnapi bejelentés alapján megjelentek a TV műsorok, és a magazinok is. Erre (és az alkalmazásokon kívül bármi másra) még várnunk kell, mire legálisan használható lesz, de azért bizakodunk, hogy előbb-utóbb hozzánk is megérkezik a civilizáció ezen fuvallata…

Amit viszont már most észrevehetünk, hogy a Play Store-ban a saját alkalmazásaink oldala jelentős újításokon ment át. Külön füleket kaptak a telefonok, amikhez az adott Google fiókot hozzárendeltük, és valaha alkalmazásokat telepítettünk rájuk. Mindegyiknél láthatjuk az alkalmazások listáját, és ami újdonság, a webes felületről akár törölhetjük is az adott telefonon található alkalmazást az ikon melletti kis szemetes gombbal. Ezzel tovább bővült a webről elvégezhető műveletek listája. A jelenleg feltelepített alkalmazások mellett láthatjuk az összes olyat is, amit valaha telepítettünk valamelyik eszközünkre a Google fiókunk használatával.

saját alkalmazások felülete

Ahogy korábban is említettem, igazán akkor lesz teljes az élmény, ha Magyarországról is elérhetők lesznek könyvek, filmek, magazinok és zenék is (hekkelés nélkül) a Play Store-ban. Addig viszont marad a kerülőút, illetve az alkalmazások, és a remény, hogy a jelenlegi lendületben hamarosan változik a helyzet.

 • Share