• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Gondolatok egy show margójára

Tegnap, egy csomó pletyka és várakozás után végre megismerkedhettünk a Samsung legújabb telefonjával, a Galaxy S III-mal. Előre szeretném jelezni, hogy ezen írás keretein belül csak néhány szó lesz magáról a készülékről, részletes tesztek már olvashatók mindenfelé, és amint kézhez kapok egyet, én is beszámolok majd a tapasztalatokról. Addig viszont a tegnapi, londoni bemutatóval kapcsolatosan van pár olyan gondolatom, amit szeretnék megosztani / kiírni magamból.

Tegnap, itthoni idő szerint 8 órakor kezdődött el a Samsung rejtélyes weboldalakkal, és sokat sejtető videókkal beharangozott Unpacked nevű bemutatója, amiben a Galaxy S III-ról rántották le a leplet. A kezdéshez közeledve nőtt az izgalom, és nagyon bíztam benne, hogy az egyik előzetes videó végén elsütött iSheep-es poénhoz hasonló szintet nem fogunk tapasztalni. Értem én, hogy a konkurenciának adni kell, de ez egy idő után elég unalmas, és több negatív, mint pozitív hatással jár.

Szerencsére a Samsung is így gondolta, és nem erről szólt a bemutató, bár a végén csak nem bírták ki egy utalás nélkül. Ami viszont sokkal nagyobb hiba volt a Samsung részéről, hogy hiába fokozták az érdeklődést, hiába volt minden előzetes feszültség-keltés, a bemutató kezdetének percében sorra bukkantak fel a Galaxy S III részletes bemutató tesztjei a különböző tech-weboldalakon. Ezzel a Samsung gyakorlatilag saját show-ját tette tönkre, hiszen bár a bemutató rendben ment, a lényeget, az utolsó percig fokozott izgalmat ezzel agyon is csapták.

Nem szeretnék ezzel vitát indítani, sem az “örök” ellentét tüzét szítani, de az Apple-től ebben a tekintetben bőven volna mit tanulni. Ha már a Samsung (aki többek között az Apple egyik fő beszállítója is) odáig jut, hogy az iPhone-felhasználókat, illetve magát az Apple-t piszkálja, akkor legalább nézze meg, hogy a másik mit tesz.

A bemutató előtt kiadni a telefont a lehető legnagyobb baklövés volt, amit tegnap elkövethettek. Az már csak másodlagos, hogy nem volt egy olyan ember, aki lazán, könnyedén, és hihető lelkesedéssel elő tudta volna vezetni a telefon tulajdonságait, ezzel is növelve a vágyakozást a célközönségben. Pedig a telefon jól sikerült, izgalmas új funkciókat kapott, de biztos vagyok benne, hogy még nagyobbat szólt volna, ha tényleg csak a bemutatón ismerheti meg a nagyközönség.

Habár úgy tűnik, a Samsung szép lassan átveszi a vezető szerepet a mobil eszközök gyártásában, a prezentáció terén még jócskán van mit tanulniuk másoktól. Akinek a telefon bejön, az úgyis megveszi, és lehet mondani, hogy ez a lényeg, de a körítés, amit – lássuk be – az Apple sokkal jobban tud előadni, egyáltalán nem másodlagos tényező.

 • Share