• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Twitter + Google Maps = Streamd.in

Még valamikor 2010-ben találtam rá egy érdekes kezdeményezésre, ami a Twitter posztokat jelenítette meg Google térképen. A Streamd.in akkor egy webes felület volt, ami kicsit lassú volt, inkább csak bemutatta a vizualizáció működését. Azóta sok idő telt el, és minap szembe jött velem egy twitt, amiből kiderült, hogy immár mobil alkalmazás formájában is elérhető a Streamd.in. Eszembe jutott a webes felület, és gondoltam, letesztelem, hogy néz ki mindez mobil formában.

A webes felületet azóta eltüntették, a régi címen mindössze egy oldal található, ahonnan a letöltéshez szükséges linkeket találjuk. Innen az is kiderül, hogy az alkalmazás Androidon kívül iOS-re is elérhető. A letöltés után az első induláskor bejelentkezhetünk meglévő Twitter fiókunk adataival, majd máris a Google térképen találjuk magunkat, ahol felbukkannak a környéken született bejegyzések szerzőinek képei. Természetesen csak azokat a státusz üzeneteket fogjuk látni a térképen, amelyekhez a szerzők hozzáadták a földrajzi helyzetüket.

Mozgalmas környék Részletek alul

Az egyes képeket kiválasztva alul megnyílik a legutóbbi bejegyzés. Itt lehetőségünk van válaszolni, retweet-elni, illetve a felhasználó képére nyomva megtekinteni az illető többi státuszát. Ha a térképen egy helyen több státusz is született, akkor a kis kép sarkában egy számot láthatunk, ami mutatja a bejegyzések számát. Ekkor az alsó részen egy újabb gombot találunk, ami mutatja, hányadik státuszt látjuk. Ezek között vízszintesen lapozva válthatunk, vagy a gombra nyomva a bal oldalon nyíló panelben megnézhetjük az összeset lista formában.

További részletek Túl nagy a tömeg

A térkép fölötti sávban kereső gombot találunk, illetve itt van egy gomb, amivel új státuszt írhatunk. Ez természetesen automatikusan felkerül a térképre. A térkép feletti kereséssel csak helyeket kereshetünk, de a menü gombról elérhető egy szűrő funkció (Filter), amivel magukban a státuszok szövegében is kereshetünk. Ahogy mozgunk, nagyítunk a térképen, egyre több kis kép jelenik meg, ami egy idő után zavaróan átláthatatlanná teszi a képet. Ezen segíthetünk a menü gombbal elérhető törlés (Clear) funkció segítségével, ami kitörli az éppen megjelenített képeket, és az aktuális nagyításnak megfelelően kapunk újabbakat. Ugyanitt találjuk a beállításokat, ahol egyelőre csak a frissülés gyakoriságát állíthatjuk be. A térképen válthatunk az utca- és a műholdkép nézet között a Change view gomb segítségével.

A Streamd.in látványos formája a twitter státuszok megjelenítésének, de – remélhetőleg átmenetileg – vannak még hiányosságai. Nem lehet például beállítani, hogy csak az általunk követett felhasználókat mutassa a térképen, hiába jelentkezünk be. A másik, ami nem annyira hiányosság, inkább észben tartandó tény, hogy a Streamd.in fokozott internet-használatot igényel, hiszen a térkép folyamatos frissítésére is szükség van.

Egy próbát mindenképp megér a Streamd.in, a környéken folyó események feltérképezéséhez hasznos eszköz, és talán idővel a hiányosságait is orvosolják a fejlesztők.

Név: Streamd.in
Honlap: http://streamd.in/
Ár: Ingyenes
Értékelés: 4,7
 • Share