• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Moborobo – vezérlőpult mobil eszközeinkhez

Mobil eszközeink kezelésére több asztali kliens is létezik, egyesek jobbak, mások kevésbé. Régebben volt szó például egy rövid hír erejéig a MyPhone Explorer nevűről, ami viszonylag jól végezte a dolgát, de azért voltak gyenge pontjai. Nemrég találtam rá egy újabb megoldásra, ami nagyon jó funkciókat kapott, és bár itt is vannak botlások, sokaknak hasznos lehet. A Moborobo szinte mindent tud, amire a mobiltelefon kezelésében szükségünk lehet. Lássunk egy rövid ismertetőt.

A Moborobo a szokásos megoldással közelít. Szükség van hozzá egy letölthető programra, amit a az asztali gépre kell telepíteni, illetve egy apró összetevőre (Moborobo Daemon), amit a mobil eszközre kell telepíteni. Ez utóbbira csak akkor van szükség, ha a wifi kapcsolatot szeretnénk használni, és csak a Moborobo weboldaláról elérhető. A wifi kapcsolaton kívül USB kábellel is használhatjuk, ekkor a mobil készüléken előbb be kell kapcsolni a hibakereső módot (Debugging). Ezt a készülék beállításain belül a fejlesztői beállításoknál (Developer options) találjuk.

Kezdőlap, áttekintés, élőkép

Mindkét módnak megvannak az előnyei, és hátrányai. A wifi használat feltétele, hogy egy hálózaton kell lennie a két eszköznek, ami egy otthoni környezetet feltételezve könnyen kivitelezhető. Ebben az esetben nem muszáj a kezünk ügyében lennie mobil eszközünknek, elég ha elindítjuk rajta a Moborobo Daemon-t, amivel generálhatunk egy azonosítót. Ezt az azonosítót kell a kapcsolódáshoz megadni, és már mehet is a turkálás. Ilyen módon akár több eszközt is csatlakoztathatunk.

Alkalmazások kezelése

A wifi mód hátránya, hogy bizonyos funkciókat nem tudunk majd használni. Így például a kapcsolódás után a mobil eszközünk kijelzőjén látható képet nem tudjuk átvinni a számítógépre. USB csatlakozás esetén ez is megoldható, így megoldható a kijelző képének lementése (screenshot) is. Az USB kapcsolathoz természetesen az összeköttetés fizikaivá válik, így nem hagyhatjuk akárhol a telefont, de ha úton vagyunk, vagy épp nem elérhető wifi hálózat, akkor ez a megfelelő választás.

Képek minden mennyiségben

A csatlakozás után lehetőségünk van szinte az összes telefonon található tartalom elérésére, és kezelésére. A címjegyzéktől elkezdve, a képeken, videókon és zenéken át egészen a telepített alkalmazásokig mindenhez hozzáférünk. Le- és feltölthetünk fájlokat, frissíthetjük az alkalmazásokat, és biztonsági mentést készíthetünk a készülék tartalmáról. Ez utóbbi esetén kiválaszthatjuk, milyen adatokat szeretnénk elmenteni, így ha például a képeinket máshova már lementettük, netán Dropboxba szinkronizáljuk, akkor azokat kihagyhatjuk a biztonsági mentésből. Amennyiben a fejlesztő cég által kiadott Mobo Launchert használjuk a mobil eszközünkön, akkor az abban elérhető témákat is kezelhetjük.

Fájlkezelő modul

Említettem az elején, hogy nem minden tökéletes, így pár olyan dolog, amivel találkoztam a Moborobo tesztelésekor. Nálam az asztali kliens ablakkezelésével akadtak gondok. Persze lehet, hogy ez a Windows kliens hibája, de attól még létező hiba. A telefon tartalmát megjelenítő listák némelyike elég kicsi, de ha a programot teljes képernyőssé szeretnénk tenni, akkor eltűnik. A tálcán a gomb megmarad, de az ablakból semmi nem látszik. Ilyenkor nálam csak a programból kilépés, és újbóli futtatás segített. Az ilyen hibák ellenére a Moborobo egy sokat tudó program, amivel könnyedén és teljeskörűen kezelhetünk egy helyről akár több eszközt is.

 • Share