• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Mindent a szemnek – képmegosztó alkalmazások

Ahogy a fotókészítés és -megosztás mindennapos tevékenységgé válik az okostelefon-felhasználók körében, úgy bukkannak fel újabb és újabb szolgáltatások, amik a mobil fotózás köré épülnek. Ilyen például a korábban már bemutatott Picplz, vagy az Androidon néhány napja debütált Instagram. Ezeknek a szolgáltatásoknak a közös jellemzője, hogy az elkészített képet különböző effektekkel láthatjuk el, majd megoszthatjuk különböző közösségi oldalon, vagy magának a képmegosztó szolgáltatásnak a weboldalán. Eltérések leginkább a felhasználható effektek terén, illetve a felhasználói felület kialakításában tapasztalhatók. Akiknek nem jön be az Instagram, vagy csak gazdagabb funkció-választékra vágynak, azoknak készült ez a válogatás a népszerűbbek közül.

Szeretném előre bocsátani, hogy a válogatás során nem az a célom, hogy bármelyik alkalmazást előnyben részesítsem, vagy kiemeljem. Pusztán betekintést szeretnék nyújtani az alternatív lehetőségekbe, és mindenki maga döntheti el, hogy melyiket használja. Lássuk hát a részleteket.

Camera 360 Ultimate

Talán az egyik legrégebbi ilyen jellegű alkalmazás, amiben egyre bővülő mennyiségű effekt és beállítási lehetőség van. Különbséget tesz az effektek (Effects), és a környezetek (Scenes) között. Míg előbbi a klasszikus képmanipulációról szól, az utóbbinál előre beállított környezetbe helyezhetjük a képeinket. Az effektek alapértelmezés szerint megtalálhatók az alkalmazásban, de a környezeteket szükség szerint letölthetjük egyenként, ingyenesen.

Effektek csoportosítva Környezetek

Az elkészült képekhez mentés előtt hozzáadhatjuk az effekteket, és megadhatjuk, hogy a készített eredetit is mentse a képeink közé, vagy automatikusan mentsen, függetlenül attól, hogy hozzáadtunk-e effektet, vagy sem. Az elkészült képeket az alkalmazásból is megoszthatjuk, de itt többnyire rejtélyes nevű, távol-keleti szolgáltatásokat találunk. Ha a telefonra telepített alkalmazások egyikével szeretnénk megosztani, akkor a lementett képet elő kell keresnünk a galériából, és innen a szokásos módon folytathatjuk a megosztást.

A Camera 360 nagyon jó szolgálatot tett, amíg a Nexus One-t használtam, de mostanában furcsa dolgokat művel, amiről nem tudom eldönteni, hogy a 4.0 Android, vagy az alkalmazás valamelyik frissítésének számlájára írható. Így például gyakran előfordul, hogy az elkészített kép beállításoktól függetlenül rettentő pixelessé válik, akár effekt nélkül is. Aztán pár kép után megint összeszedi magát, mégis bosszantó tud lenni, hiszen általában nem megismételhető, amit lefotóztunk/lefotóznánk.

Effektezés folyamatban... Megosztás...de hova is?

Ezen kívül a telefon elforgatásával az ikonok nem fordulnak, ami ugyan nem annyira zavaró, az összkép azonban mégis egy kicsit romlik. Cserébe van lehetőség beállítani, hogy a telefon hardvergombjaival mit szeretnénk kezdeni, ily módon azokon a készülékeken, ahol nincs dedikált fotógomb, ott megadhatjuk, hogy például a hangerőszabályzó gombokkal készíthessük el a képet.

Letöltés

Camera ZOOM FX

A Market átnevezése alkalmából a Google több alkalmazást rendkívül olcsón kínált, többek között a Camera Zoom FX nevűt is, amiről korábban már hallottam, így most szerét ejtettem, hogy kiderítsem, mit tud. A tapasztalatom az, hogy a camera ZOOM FX összességében egy egész jól használható, érdekes lehetőségekkel megpakolt alkalmazás.

Ami hasznos, hogy az effektek egy részét már előre bekapcsolhatjuk, így már a kép készítése előtt láthatjuk a végeredményt. Ezen kívül több képkészítési megoldást is biztosít, amik közül talán a legérdekesebb a hang aktiválás. Ezt a módot bekapcsolva a kép rögzítését indíthatjuk el; amolyan hangos távirányítást használhatunk.

Fotózási módok

Az effektek használta a szokásos, különböző kategóriákból választhatunk, ezeken belül több-kevesebb lehetőségünk van. Amiben itt is többet kapunk, azok a képhez adható tárgyak, illetve személyek. Ez utóbbiak persze inkább csak vicces képekhez használhatók, de jól el lehet velük szórakozni. A személyek (buddy) és tárgyak (props) kiegészítést külön csomagokként tölthetjük le a Play Store-ból, ingyenesen.

Mozaik elrendezés

Az elkészült képet tovább effektezhetjük, és elmenthetjük, hogy aztán később megoszthassuk. A megosztás itt is kicsit felemásra sikeredett, ugyanis az elkészített kép mentése előtt csak egy kis felbontású előnézetet tudunk megosztani, és csak mentés után tudunk kívülről, a galériából megosztani. Cserébe viszont nem csak az épp elkészített fotót, hanem a menü Import funkciójával a korábban mentett képeket is betölthetjük, és szerkeszthetjük. Az alkalmazás jelenleg kb. 630 Ft-nak megfelelő összegért vásárolható meg.

Letöltés

Pixlr-o-matic

Az AutoDesk neve bizonyára ismerősen cseng azoknak, akik valamilyen grafikai programot használtak már korábban. A nevükhöz többek között olyan programok fűződnek, mint az AutoCAD, a 3D Studio, vagy a SketchBook. Az AutoDesk gyermeke az a pixlr.com oldal is, ahol többek között egy sokoldalú online képszerkesztőt találunk Flash alapokon. Ugyaninnen elérhető a Pixlr-o-matic nevű aloldal, ahol könnyen, gyorsan adhatunk effekteket a számítógépen tárolt, vagy a webkameránkkal készített képeinkhez. Ezt a felületet ültették át az AutoDesk fejlesztői mobil platformra is, és ugyanilyen néven megtaláljuk a Play Store-ban.

Kellemes környezet Készül a nagy mű

Az alkalmazás kezelőfelületének kialakítása egy az egyben azonos az online változattal, igényes, kellemes környezetben készíthetjük el képeinket. A Pixlr-o-matic alapkészlete effektekből nem túl nagy, de további csomagokat tölthetünk le, és ehhez el sem kell hagynunk az alkalmazást. Ha minden ilyen csomagot számításba veszünk, akkor már nagyon sok (a leírás szerint mintegy 2 millió) kombináció lehetséges. A fejlesztők fura fantáziája nyomán az egyes effektek személyneveket kaptak, így egy kicsit nehezebb egyből rátalálni arra, amit keresünk.

Sok-sok letölthető effekt Utolsó lépés: megosztás

Dolgunk végeztével az alkalmazásból tudjuk megosztani a kész képet, amihez különböző méreteket választhatunk. Megosztásra a készülékünkön található alkalmazásokon kívül az imm.io oldalt is választhatjuk, ami szintén a fent említett pixlr.com része, és képeink gyors megosztására szolgál. A Pixlr-o-matic összességében egy nagyon jól összerakott alkalmazás, de az előző kettővel ellentétben sokkal inkább fókuszál a képek effektezésére, mint magának a képnek az elkészítésére. További pozitívum, hogy mindezt ingyen kapjuk.

Letöltés

FX Photo Editor

Egy újabb olyan alkalmazás, ahol nem a kép elkészítésén, hanem annak feldolgozásán van a hangsúly. Már a Play Store-ban látható videóból kiderül, hogy a Jellybus nevű fejlesztő csapat komoly munkát fektetett ebbe az alkalmazásba, és ha kipróbáljuk az FX Photo Editor-t, akkor erről magunk is meggyőződhetünk.

Effektek csoportosítva

A szerkeszteni kívánt képet betölthetjük a galériából, vagy használhatjuk a kamerát is. Kép betöltésekor megadhatjuk, hogy mekkora méretben szeretnénk a képpel dolgozni, ugyanis a nagyobb méretnél az effektek hozzáadása, illetve a szerkesztés nagyobb teljesítményt vehet igénybe. Ezután a kijelző alján található gombokkal válthatunk a különböző funkciók között. Az effektekből itt is nagyon sokféle van, érdemes végigböngészni minél többet, hogy megtaláljuk a nekünk leginkább tetszőt. Egyrészt kategóriákra bontva, másrészt az ún. Time Matrix segítségével válogathatunk, ahol amolyan idővonal szerűen találjuk meg különböző effektusokat.

Effekt Time Matrix

Minden effektnél lehetőség van összehasonlítani az eredetivel a Compare gomb nyomva tartásával. Ezen kívül az effektek átlátszóságát, vagyis erősségét is szabályozhatjuk egy csúszka segítségével. Ha valamelyik effekt tetszik, és később is szeretnénk könnyen megtalálni, akkor kedvencnek jelölhetjük azt.

Profi szerkesztő eszközök

A színkezelésnél szintén komoly eszköztárat kapunk, hasonlót ahhoz, amikkel a professzionális képszerkesztőkben találkozhatunk. A szokásos fényerő, és kontraszt beállításokon kívül hisztogram, vagy a görbék segítségével is módosíthatjuk a képet, így egészen aprólékosan beállíthatjuk a végső kinézetet. Keretek és textúrák hozzáadására is van lehetőség, és utolsó lépésként elmenthetjük és megoszthatjuk a nagyvilággal alkotásunkat.

Az FX Photo Editor ingyenes és fizetős változatban is elérhető, előbbiben csak kisebb méretben szerkeszthetünk, illetve reklámcsíkot is kapunk az alkalmazásba.

Ingyenes változat letöltése
Fizetős változat letöltése

Aviary

Az Aviary online képszerkesztőkkel és rajzolóeszközökkel vált ismertté, összetett grafikai alkalmazások érhetők el akár letöltés nélkül is a weboldalukon. Ezt a kört bővítették ki mobil alkalmazásukkal, ami egy kicsit kilóg az eddig tárgyaltak köréből, ugyanis nem egy önálló alkalmazás, hanem csak egy beépülő szerkesztő modul. Ily módon a használata is különbözik kicsit a többitől. Telepítés után sem fogjuk látni az alkalmazásaink között, viszont ha egy képet szeretnénk megosztani, akkor a menüben megtaláljuk ezt az opciót, és már kezdődhet is a szerkesztés.

Effektek filmszalagon

Egy igényesen kialakított felületet kapunk, ahol az alsó sávban több lapnyi szerkesztőeszközt találunk. Az alapvető módosításokon túl itt is vannak effektek, sőt további effekt-csomagok letöltésére is lehetőség van, és bár ezek már fizetős kiegészítők, 1 dolláros áron beszerezhetők. Az effektusok apró hiányossága, hogy nem tudunk pl. külön keretet, vagy vignettálást hozzáadni a képeinkhez, ugyanis a felhasználható effektek kész összeállításokat kínálnak fel.

Szerkesztő- és egyéb eszközök

Az effekteken kívül hozzáadhatunk szöveget, rajzolhatunk a képre, vagy akár matricákat (előre elkészített elemeket) is elhelyezhetünk. Ha a matricákat szeretnénk használni, azokat előbb (ingyen) le kell töltenünk. Ami igazán ötletes megoldás, az a készülék rezgő visszajelzéseinek okos felhasználása, például a fényerő, kontraszt, stb. beállításoknál. Ha ezt választjuk, akkor egy tárcsát kapunk, amit jobbra, vagy balra elforgatva tudjuk az adott beállítást változtatni, és közben a rezgő visszajelzéseknek köszönhetően olyan érzésünk lehet, mintha valóban egy recés tárcsát tekergetnénk.

Élethű felület

Ha végeztünk a szerkesztéssel, kiválaszthatjuk a méretet, amiben el szeretnénk menteni, és mehet a megosztás.

Letöltés

Streamzoo

Nem véletlenül hagytam a válogatás végére ezt az alkalmazást. A StreamZoo áll ugyanis kinézetben, működésben, és funkcióiban legközelebb az Instagramhoz. A fotó elkészítésén, az effektek és egyéb módosítások alkalmazásán kívül egy kiterjedt közösségi hálózat is rejlik mögötte, és mivel az alkalmazás iOS-t futtató eszközökön is elérhető, a közös felhasználóbázis elég jelentős.

Nyitólap Saját képek

Az alkalmazás ingyenes és az alapműködés itt is a szokásos; a frissen elkészített, vagy a galériából kiválasztott képet betámadhatjuk effektekkel, keretekkel, és egyéb módosításokkal, majd címmel, címkékkel és igény szerint geolokációval ellátva megoszthatjuk a StreamZoo oldalán, és mellékesen (ha a beállításokban elvégeztük a szükséges összekapcsolásokat) facebook, twitter, tumblr vagy flickr oldalunkra is.

A legnépszerűbbek

A lényeg persze a StreamZoo oldal, ahol a felkerülő fotókat a felhasználók értékelhetik (értsd: lájkolhatják csillagok formájában), hozzászólhatnak. Innentől egy átlagos közösségi oldal funkcióit élvezhetjük, ismerősöket jelölhetünk be, megadhatjuk, milyen témákat szeretnénk követni, és a feltöltött képektől, illetve a közösségi aktivitástól függően jelvényeket (badge) kaphatunk. A témák követését az előbb említett címkék segítségével állíthatjuk be, ezek a stream-ek.

Bőséges effektezési lehetőség

A csillagok után pontokat kapunk, és a jelvények ösztönző hatása mellett toplista is van, ahol a legtöbb pontot gyűjtőket találhatjuk meg. Persze ez csalóka, mert a klikkesedés itt is megy, és nem feltétlenül a legjobb képek kapják a legtöbb csillagot, de ez már csak egy ilyen szakma 🙂

Letöltés

Kétségtelen, hogy az Instagram megjelenése újabb lendületet hoz az Androidos fotózás egyébként is pörgő világába, de a fentiekből talán az is kiderült, hogy az Instagramon kívül is van élet, és remek képfeldolgozó/manipuláló alkalmazásokat talál az, aki mást szeretne használni.

 • Share