• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Instagram – kicsit édesebb a szőlő

Megérkezett hát a régóta várt Instagram. Sokan fellélegeztek, hogy egy újabb fal dőlt le az iOS és az Android felhasználók között, örömünk mégsem lehet teljes, hiszen az Instagram Androidos változata – ami a fejlesztők előzetes beharangozója szerint bizonyos tekintetben jobb is mint az iOS változat -, mégsem nem tündököl annyira. Persze mondhatjuk, hogy ez is több, mint a semmi, mégis ha azt vesszük, hogy mióta rebesgetik az Androidos verzió fejlesztését, talán joggal számíthattunk jobbra, mint amit tegnap délután kézbe kaphattunk.

A mindössze másfél éves múltra visszatekintő Instagram igazi sikersztorinak számít iOS készülékeken, hiszen ennyi idő alatt az egyik (hanem “a”) legnépszerűbb mobilos képmegosztó szolgáltatássá nőtte ki magát. Az Instagram jelenleg több, mint 25 millió felhasználóval rendelkezik, és az Android felhasználók számára régóta vágyott terep. Eddig voltak (és persze ezután is lesznek) remek alkalmazások, amik alapvetően hasonló funkciókat biztosítottak, de mégsem ugyanazt adták. Az Instagramnál bizonyos tekintetben sokkal nagyobb tudású alkalmazásokat találhatunk a Play Store-ban, mégis sokakat hozott izgalomba nagyjából egy hónappal ezelőtt a bejelentés, miszerint hamarosan jön az Androidos változat.

Tegnap este aztán hirtelen elárasztották az Android felhasználók az Instagram stream-jeit, és sorra készültek az “első kép Androidról” típusú művek. Nagyon jó volt látni, és tényleg régóta vártunk rá, hogy mi is birtokba vehessük ezt a játszóteret. Sokak számára azonban csalódást hozott az Instagram megjelenése, és nem csak azért, amit az előbb is említettem, miszerint a tudása esetenként elmarad más alkalmazásoktól.

A legnépszerűbbek Mások munkái

Csalódás volt némileg, hogy nem igazán dolgozták át a kezelőfelületet, és itt nem arra gondolok, hogy teljesen más kinézetet vártunk, hanem egy kicsit jobb idomulást az Androidon megszokott felületi elemekhez, és megoldásokhoz. Az Instagram Androidon majdnem egy az egyben úgy néz ki, mint iOS-en, ami még jó is lehet, de leginkább azoknak, akik már használták a másik platformon. Sokszor esnek fejlesztők abba a hibába, hogy az iOS-ről Androidra átemelt alkalmazásokban pontosan lemásolják a kezelőfelületet. Ez a nagyon egyedi felületeknél még érthető, hiszen az alkalmazás arculata ebben az esetben hozzá tartozik a teljes képhez. Amikor azonban egy letisztult, egyszerű, de nagyon jó kezelőfelületet használ az adott alkalmazás, akkor igenis érdemes lenne hozzányúlni – persze ésszel – a külsőhöz, és kihasználni a platform adottságait.

Egy másik fura dolog, hogy a képek szerkesztésénél kimaradt az egyébként közkedvelt szelektív fókusz, vagy más néven tilt-shift funkció, aminek segítségével a kép egyes részleteit elmosódottá tehetjük, élesen hagyva, és még jobban kiemelve ezáltal a lényeget. Ezen kívül néhány megosztási lehetőség maradt ki, így egyelőre nem tudjuk Flickr-re vagy Posterous-ra továbbítani elkészült képeinket. Cserébe viszont a kép elkészítésekor már eleve négyzetes formátumban látunk, tehát a komponálás ennyivel is egyszerűbb.

Készül a nagy mű Ez történt legutóbb

Az Instagram legnagyobb vonzereje persze a közösségi hálózat, ami mögötte húzódik, és ezt az Androidos verzión is ugyanúgy élvezhetjük. Aki még csak most ismerkedik az alkalmazással, annak érdemes átböngészni a tippeket az Instagram weboldalán, de ha azt nem is nézitek meg, íme néhány hasznos tanács egy gyakorló felhasználótól.

A jelenleg hiányzó, vagy nem tökéletesen működő funkciókat idővel minden bizonnyal bepótolják/javítják a fejlesztők, az Instagram lényege – a könnyen kezelhető, mindenki számára elérhető képmegosztás, egy kis extrával – mostantól az Android felhasználók számára is elérhető. A népszerűségről meg annyit, hogy az alkalmazás nem egészen egy nap alatt több, mint egymillió letöltésnél tart.

Név: Instagram
Honlap: http://instagram.com
Ár: Ingyenes
Értékelés: 4,4
Értékeld a bejegyzést:
GyengeElmegyNem rosszTetszikNagyon jó (még nincsenek szavazatok)
Loading...
 • Share