• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Google Drive gyorsteszt

Egy ideje már folyt a találgatás, és egészen a mai napig csak pletykának lehetett minősíteni azokat az információkat, amik a Google Drive nevű, online tárhely-szolgáltatásáról szóltak. Ma a Google útjára indította a Drive-ot, ami gyakorlatilag a már régóta működő Docs lecserélése/kibővítése. A folytonosság abból is látszik, hogy a Drive nem kapott külön alkalmazást, viszont a nyitással egy időben a Docs a Play Store-ban átváltozott Drive-ra. Lássuk, mi változott.

Aki korábban letöltötte és használta a Google Docs alkalmazást mobil eszközén, annak nem kell mást tennie, mint várnia. Ahogy anno az Android Market Play Store-rá változott, úgy fog a Docs is frissülni, és Drive lesz belőle. A Drive alkalmazás megújult felülettel érkezik, ami külsőleg is sokkal jobban illik a Google jelenlegi felületeinek sorába. A felső sávban választhatunk a Google fiókok közül, itt találjuk a keresést, és a dokumentumok szerkesztésekor az eszköztárat is.

Nyitó oldal Szerkesztés a mobil felületen

A nyitólapon különböző nézetek közül választhatunk. Első használatkor szinkronizálja a már meglévő dokumentumainkat és fájljainkat, amikkel egyből dolgozhatunk is. A Docs régebbi változatával készült dokumentumainkat előbb frissíteni kell, és ezt csak a webes változatban tehetjük meg. Ha megvan, akkor máris indulhat a munka, egyedül, vagy akár közösen is.

Együttműködők megadása Megosztás beállításai

A Drive számítógépre telepíthető klienséből egyelőre Windows és MacOS verzió létezik. Ezt letöltve és telepítve a Dropbox-hoz hasonlóan kijelölhetünk egy mappát a gépen, ahol a szinkronizált dokumentumainkat tarthatjuk. Ezen belül további mappákat hozhatunk létre tetszés szerinti rendszert kialakítva. Ami ebbe a mappába kerül, azt a kliens automatikusan szinkronizálja, és máris minden eszközön elérhetőek lesznek, legyen az telefon, tablet, vagy egy másik számítógép internet-kapcsolattal. A szinkronizálást beállíthatjuk az asztali kliensben, így megoldható, hogy ne mozogjon minden adat, ezáltal elkerülhetjük a felesleges adatforgalmat, ami mobilnet esetén sokba kerülhet. A szinkronizált dokumentumokat egyszerre többen is szerkeszthetjük egy időben.

Új dokumentum További lehetőségek

A Drive bejelentéssel egy időben a tárhely bővítésének árai is változtak. Alapból 5 GB tárhelyet kapunk ingyenesen. Eddig éves díj ellenében bővíthettük a tárhelyünket egészen 16 TB méretig, most a mérethatár ugyanez, de az árak jócskán megemelkedtek, és havi rendszerességgel fizetendők. A legkisebb, 20 GB-os csomag korábban évi 5 dollár volt, most havi 2,49 dollárt kell fizetnünk 25 GB-ért. Ezzel éves szinten majdnem a hatszorosát fizetjük ki mindössze 25%-kal nagyobb helyért. Persze minél nagyobb bővítésre ruházunk be, annál jobb ez az arány, de a változás így is jelentős. Idevág egyébként, hogy a Drive indulásának alkalmából a Google a Gmail tárhelyeket a jelenlegi kb. 7,5 GB-ról 10-re emeli.

A Google Drive-hoz hasznos kiegészítőket találunk a Chrome Webáruházban. Többek között képszerkesztő, grafikon, és folyamatábra-készítő alkalmazásokat adhatunk a Drive-hoz, amikkel később a felület elhagyása nélkül dolgozhatunk. Egyelőre nincs túl sok ilyen alkalmazás, de idővel biztosan gyarapodni fog ezeknek a száma is.

Név: Google Drive
Honlap: https://drive.google.com
Ár: Ingyenes
Értékelés: 4,1
 • Share