• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Nova Launcher – a szükséges plusz

Telefonunk kezelőfelülete, ahol a legtöbb időt töltjük a készülék használata közben, a launcher. Egy korábbi írásban szót ejtettem néhány ilyen alkalmazásról, illetve a LauncherPro nevűvel részletesebben is foglalkoztam. Ezek főleg a korábbi, 2.x verziójú Androidos készülékekhez jelentettek remek alternatívát a gyári launcher alkalmazással szemben. A 4.0 Ice Cream Sandwich megjelenésével azonban a gyári launcher is új kinézetet, illetve megváltozott, vagy épp feljavított funkciókat kapott, amiket a korábban készült launcher alkalmazások nem tudnak visszaadni. Itt jön a képbe a Nova Launcher, ami már eleve a 4.0 Android launcher-re épül, és azt egészíti ki további extrákkal.

A LauncherPro fejlesztője, Federico Carnales az eredeti Android launcher átalakításával kezdte, és bár azt ígérte, hogy nekiáll, és alapjaitól, saját kóddal készít el egy új verziót, ez sajnos nem történt meg, illetve a LauncherPro eddigi verziója sem frissült már jó ideje. Kár érte. A Nova Launcher fejlesztőcsapatának neve ismerős lehet, hiszen a TeslaCoil Software készítette többek között a WidgetLocker-t is, amivel a telefonzár felületét (lockscreen) szabhatjuk testre. Mivel korábban sokáig használtam a Widgetlocker-t, ez elegendő indok volt arra, hogy kirpóbáljam a Nova Luncher-t.

Az ICS launchere alapvetően szép, és jól összerakott felület, viszont aki valaha is kipróbált egy alternatívát, az tudja, hogy mennyi hasznos plusz funkciót kap, ha lecseréli a gyárit. Akinek 4.0 Android fut a készülékén, az nyilván tapasztalhatta, hogy a korábbi launcherek használatával sok olyan funkció, illetve látványelem is eltűnik, ami hasznos az ICS launcher-ben. Mivel a gyári launcher szép, de viszonylag keveset tud, ezért külön öröm volt, hogy találtam olyan launchert, ami eleve a 4.0 Android felületét egészíti ki. A legfőbb “extrák” a Nova Launcher-ben a következők:

 • nyitólapok (home screen) számának módosítása
 • lapok áttekintése miniatűrökkel
 • ikonrács testre szabása
 • “végtelen” lapozás
 • lapozási effektusok
 • többlapos dock
 • mappák testre szabása
 • alkalmazások elrejtése
 • elrendezés és beállítások mentése

Ha végignézünk a listán, akkor láthatjuk, hogy bár nem hosszú, de olyan a funkciókat tartalmaz, amit korábban már megszokásból használtunk más launchereken. Lássuk ezeket a funkciókat kicsit részletesebben is.

Nyitólapok kezelése

A gyári ICS launcher alaphelyzetben fixen öt lapot tartalmaz, amikre ikonokat, vagy widgeteket pakolhatunk. Ez nem rossz, de ha több, vagy épp kevesebb lapra volna szükség, akkor máris falba ütközünk. Ezen felül öt oldalnyit kell átlapozni, ha a két szélső oldal között váltunk. Ezen segít a Nova Launcher, ugyanis egyrészt megemelték a használható lapok számát hétre, másrészt beépítették a más launcherekből már ismerős miniatűröket, amik segítségével gyorsan válthatunk, akár egymástól távolabbi lapok között is.

Nyitólap miniatűrök Lapozási effektusok

Ezen kívül a gyári ICS launcher-ben rögzített Google gyorskereső sávot is eltüntethetjük, és így akár négyről ötsorosra is módosíthatjuk a nyitólapjainkat. Aki nem elégedett az egyébként szép lapozási effektussal, vagy csak egész egyszerűen másra vágyik, annak jó hír lehet a további lapozási effektusok választásának lehetősége. Az alap lapozáson kívül hét másik mód van, mindenki válogathat tetszés szerint. Szintén lehetőségünk van az ún. végtelen lapozásra, vagyis amikor egy szélső laphoz érünk, a továbblapozás átvisz a másik szélen található lapra, így gyakorlatilag körbelapozhatjuk az oldalakat.

Dock kezelés

A dock, vagyis a nyitólap alján látható, alaphelyzetben fix ikonsor is módosítható; összesen 3 oldalnyira bővíthetjük. Ezáltal szükség esetén még több ikont hozhatunk kézközelbe. Természetesen itt is beállítható a végtelen lapozás, ami szintén nagyon kényelmessé, és rugalmassá teszi a használatot.

Mappák testre szabása

A gyári ICS launcherben alapból megtalálható a mappák kezelése, akár az egyes lapokról, akár a dock-ról beszélünk. Mappát létrehozni úgy lehet, hogy egy ikont egy másikra húzunk, és már kész is. Ezt a mappát aztán elnevezhetjük, és amelyik ikon kinyitva a bal felső sarokban van, azt láthatjuk a mappa összecsukott állapotában. A Nova Launcher ezt annyival fejeli meg, hogy választhatunk az alapértelmezett kör háttéren kívül mást, akár saját készítésűt is, illetve az összecsukott állapot kinézetét is módosíthatjuk, megadva, hogy a kis előnézeti ikonok milyen elrendezésben legyenek láthatók.

Mappa előnézet módosítása Mappák hátterének módosítása

Alkalmazások elrejtése

Főleg az újabbm nagyobb háttértárral rendlkező telefonoknál fordul elő, hogy a felhasználó alkalmazásokat telepít, de nem töröl. A telepítettek között előfordulhatnak olyanok, amiket nem használunk, vagy más célt szolgálnak. Ilyenek például az ingyenes alkalmazások fizetős kiegészítői, vagy a virtuális billentyűzetek ikonjai. Az ilyen ikonok az alkalmazások között a helyet foglalják, illetve a lapozható oldalak számát növelik. Ezt orvosolhatjuk az alkalmazások elrejtésével, így átláthatóbbá téve a kezelőfelületet. Fontos megjegyezni, hogy az ilyen módon elrejtett alkalmazások nem tűnnek el a telefonról, csak az indításukra szolgáló ikonok.

Mozdulat-vezérlés

A mobil eszközök, és általában az érintőkijelzők egyik leglátványosabb használati módja a mozdulatokkal (gestures) történő vezérlés. Ezek általában egyszerű mozdulatok, amikhez különböző funkciókat társíthatunk, ezáltal akár egy kézzel is irányíthatjuk eszközünket. A Nova Launcher is lehetővé tesz ilyen kezelést, így például a kezdőlap miniatűröket két ujjunk közelítésével (pinch-zoom) is előhozhatjuk, vagy az alkalmazás beállításait érhetjük el.

vezérlő mozdulatok beállítása

Prime

A Nova Launcher alapvetően ingyenesen érhető el a Marketről Play alkalmazás piactérről, de bizonyos funkciók csak a fizetős, Prime verzióban érhetők el. Ilyen például a fent említett mozdulat-vezérlés, bizonyos lapozási effektusok, vagy az alkalmazás-ikonok elrejtésének lehetősége. Aki ezek nélkül is megvan, az nyugodtan használhatja az ingyenes verziót, de ha szükségünk van ezekre az extrákra, akkor 4 dollárt kell rászánnunk.

A Nova Launcher egyedül a gyári ICS widget-kezelésén módosít, de ezt is csak akkor, ha telefonunk nem root-olt. Ellenkező esetben ezt a funkciót is átveszi, de root jogosultság nélkül a korábbi Android verzióknál megszokott módon érhetjük el a nyitólapokra kihelyezhető widgeteket, tehát valamelyik nyitólap üres felületén hosszan nyomva megjelenik a menü, amiben a Widgets menüpontot választva megkapjuk a kihelyezhető widgetek listáját. További hasznos funkció, hogy miután saját ízlésünk szerint testre szabtuk a Nova Launcher kinézetét, a beállításokat, és a nyitólapok, ikonok, widgetek elrendezését elmenthetjük a telefon háttértárolójára.

Ami még külön érdekesség, hogy a TeslaCoil weboldalán van külön rész, ahol lehet új funkciókat kérni, illetve a már kért funkciókra szavazni, hogy mielőbb belekerüljön a következő frissítésbe. Számomra nagyon szimpatius ez a hozáállás, illetve a felhasználók ilyen módon való bevonása a fejlesztésbe. Összességében a Nova Launcher egy remek alternatíva a gyári ICS launcherrel szemben, stabil, gyors, és szépen hozza azokat a plusz funkciókat, amikre telefonunk hatékonyabb, és könnyedebb kezeléséhez szükség lehet.

Név: Nova Launcher
Honlap: http://novalauncher.com/
Ár: Ingyenes (teljes verzió: 4 USD)
Értékelés: 4,7
 • Share