• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Szép remények – Chrome for Android Beta

A Google, amióta kiadta az asztali gépekre szánt Chrome böngészőt, mindig is az egyszerűséget, és a gyors működést tartotta szem előtt. Ez többé-kevésbé jól is mert, és bár a villámgyors verzióváltások között néha nehéz eligazodni, a Chrome mostanra szépen kinőtte magát. Amikor az Android telefonok megkezdték a komolyabb térhódítást, eleinte furcsa volt, hogy a telefonhoz kapott böngésző finoman szólva is fapados volt. Persze rengeteg alternatív böngésző jelent meg, közöttük sok remek alkalmazással, de aki a számítógépén Chrome-ot használt, az csak különböző trükkökkel tudta megoldani például a könyvjelzőinek megjelenítését a telfonon. Ennek viszont hamarosan vége, ugyanis a Google tegnap megjelentette a Chrome for Android Beta-t.

A Chrome Androidos készülékekre szánt verziójánál jól láthatók a Google utóbbi időben tett, a kezelőfelületek egyszerűsítését célzó törekvéseinek nyomai. Az első indításkor kiválaszthatjuk a használni kívánt Google fiókot, és ha ezzel a fiókkal szinkronizáltunk az asztali böngészőben is, akkor máris kéznél vannak nem csak a könyvjelzőink, de az univerzális címsor (omnibox) előzményei, illetve az elmentett automatikus űrlapkitöltés adatai is.

A kezelés látványos, és egyszerű, láthatóan kézi használatra tervezték. Kifejezetten élvezetes például a böngészőlapok kezelése, amit megfelelő beállítás után a telefon döntésével is megtehetünk. A böngésző a béta állapothoz képest rendkívül gyors, kezesen teszi a dolgát. A weboldalak nagyítása, és mozgatása sima, és akadásmentes. Az alapvető funkciók könnyen elérhetők, és az egyszerű kézmozdulatok használata szinte mindenütt jelen van.

 

Szép, szép, de…

 

Mielőtt mindenki rámozdulna az alábbi letöltési linkre – mivel az alkalmazás egyelőre sok országgal egyetemben Magyarországról sem elérhető a Marketen – érdemes tudni a következőket. A Chrome nagyon ígéretes, de egyelőre 4.0 vagy ennél magasabb verziószámú Android szükséges hozzá, és azok a készülékek, amiken ez fut, többnyire olyanok, amikben kellően erős hardver dolgozik. Ezenkívül, mint minden valamire való béta állapotú alkalmazás, tetemes méretű memóriát használ, és bár sejthető, hogy ezt megpróbálják majd lejjebb szorítani, valószínűleg sokkal kisebb nem lesz (lásd Firefox for Android).

Akinek viszont olyan készüléke van, amin Ice Cream Sandwich fut, mindenképpen próbálja ki a Chrome for Android Beta-t, mert a Google ismét egy remek saját alkalmazást alkot, ami idővel csak még jobb lehet.

Az APK file itt található.

 • Share