• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Pozitív hozzáállás – Google+

A napokban útjára indult a Google legújabb kísérlete, hogy beszálljon, és nem mellesleg sikereket érjen el a közösségi hálózatok világába. A Google+ már elért annyit, hogy máris a figyelem középpontjában van, hiszen a “zárt” béta verzió erényeivel és hiányosságaival van tele az internet minden zuga. A Google az Androidnak köszönhetően egyszerre jelentette meg a szolgáltatás mobil alkalmazását is, hiszen a webes és a mobilos változat szerves egészet alkot, hogy mindenhol elérhető legyen a Google+. Ezt a mobil alkalmazást fogjuk bemutatni egy picit, bár hála a Google fejlesztőinek, az alkalmazás nagyon jól sikerült, és szinte magától értetődő a kezelése.

A Google eddigi mobil alkalmazásai a letisztult kezelőfelületről és a könnyű kezelhetőségről szóltak, és ebbe a sorba nagyon jól beleillik a Google+ alkalmazása is. A Google+ webes változata és a mobil alkalmazás kiegészítik egymást; vannak közös funkciók, amelyek mindkettőben elérhetők, és vannak olyanok is, amelyek csak egyikben, vagy a másikban találhatók meg.

Az alkalmazás első indításakor – köszönhetően a legutóbbi frissítésnek – kiválaszthatjuk, hogy melyik Google fiókunkkal szeretnénk belépni. A mobil alkalmazáson a zárt béta idején egyelőre nincs lehetőség feliratkozni, tehát egyelőre csak meglévő Google+ hozzáférés esetén tudjuk használni. Ha bekerültünk a bétába, akkor a Google fiók kiválasztásával már be is léphetünk.

A beállításokra érdemes egy percet szánnunk, bár jelenleg nagyrészt csak az értesítéseket szabhatjuk testre. Külön állíthatjuk az általános értesítést, illetve a csevegések (Huddle) értesítésének beállításait. Ily módon megkülönböztethetjük a kétféle eseményt. Ezen kívül az Instant upload, vagyis a képeink azonnali feltöltése állítható be. Itt megadhatjuk, hogy a képeket és videókat csak WiFi hálózat esetén, vagy csak a telefon töltése közben töltse-e fel az alkalmazás.

A nyitólap letisztult, egyszerű, mégis szép. A lehetőségeink itt a következők:

 • Stream – itt az ismerőseink által megosztott tartalmak folyamát tekinthetjük meg
 • Huddle – ez a funkció több résztvevős szöveges csevegésre ad lehetőséget, és csak a mobil alkalmazásban található meg
 • Photos – a beállításoktól függően itt a telefonunk képeit, a Google+ használata során feltöltött fotókat, vagy akár a Picasa albumainkat találhatjuk meg
 • Profile – saját fiókunk részleteit tekinthetjük meg, ide értve a már megosztott tartalmakat, a Google profilunkat, és képeinket
 • Circles – itt a Google+ kapcsolati hálójának alapját képező csoportokat, vagy más néven Köröket kezelhetjük

Stream

A Stream oldalon találhatók az általunk, illetve ismerőseink által megosztott tartalmak. Alaphelyzetben a Circles, vagyis a csoportokba rendezett ismerősök megosztásait láthatjuk, de jobbra és balra csúsztatva a képet, átléphetünk a Nearby lapra, ahol a közelünkben megosztott tartalmak láthatók, illetve az Incoming lapra, ahol azokat a megosztásokat találjuk, akik nem ismerőseink, viszont mi bekerültünk valamilyen csoportjukba. A Nearby lapon természetesen csak a pozícióval ellátott posztokat láthatjuk, tehát hiába ír valaki a szomszédból, ha nem csatolja a tartózkodási helyét.

A felső sávban találjuk a gombokat, amikkel bejelentkezhetünk egy helyre, saját bejegyzést írhatunk, vagy képet oszthatunk meg a kamerából, illetve a már telefonunkon található képek közül. A megosztásnál természetesen a weboldalhoz hasonlóan kiválaszthatjuk, hogy kik lássák, legyenek azok a köreink, vagy akár egyes emberek.

Huddle

A Huddle a Google+ azonnali üzenetküldés funkciója, ami csak a mobil kliensben található meg. A Huddle lapon indíthatjuk az akár több személyes csevegést a jobb felső sarokban található ikon segítségével. Csak meg kell adni a résztvevőket, és már kezdődhet is a csevegést. Résztvevőknek választhatunk egyes embereket, vagy akár egész köröket is.

Photos

A Google+ indulása körül az egyik legvitatottabb rész a képek kezelése. Egyrészt a Picasa albumok szinkronizálása miatt, másrészt pedig a mobil készülékünkön található képek feltöltése miatt. Ez utóbbit csak akkor fogja megtenni a kliens, ha az első indításkor az Instant upload jelölőt bekapcsolva hagyjuk. Ekkor a telefonon található képeinket egy titkos, tehát csak általunk látható albumba tölti fel az alkalmazás. A Picasa albumainknál is érdemes ellenőrizni a megosztási szintet, tehát, hogy publikusak, vagy korlátozott hozzáférésűek-e.

Szintén itt találjuk majd azokat a képeket, amiket mások osztottak meg, illetve azokat is külön albumban, amiken mi szereplünk. Ez utóbbihoz az kell, hogy az adott képen megjelöljenek minket ismerőseink. Minden albumból megoszthatunk képeket a Stream-be, de azért figyeljünk oda, hogy melyik körben mit osztunk meg.

Profile

Ezen a lapon láthatjuk a saját adatainkat, amik a Google profil oldalunkon is megjelennek. Az alsó sávban található gombok segítségével válthatunk a bejegyzéseink, a képeink, illetve a profil-adataink között. A mobil alkalmazásban nincs lehetőség a fiókunk adatait módosítani, ezt a weboldalon tehetjük meg.

Circles

A Google+ keretein belül az alapvető rendezési elv az ún. körök, amik tulajdonképpen ismerőseink általunk meghatározott csoportjai. Ezekkel szabályozhatjuk, hogy a megosztott tartalmainkat ki láthatja. Egyelőre a felhasználók nagy része próbálja átlátni a körök rendszerét, és a béta változatban még lehetnek fehér foltok a hozzáférések beállításával, de a publikus kiadásig nyilván ezek sokat fog még igazítani a Google.

A mobil alkalmazásban a körök lapján megtalálhatjuk a már létrehozott köreinket, illetve az ezekhez hozzáadott embereket külön-külön is. A két nézet között az alsó sávban található gombokkal válthatunk. A jobb felső sarokban található gombot használva kontaktjaink között kereshetünk. A megtalált ismerőst kiválasztva megnézhetjük a Profile laphoz hasonlóan az illető bejegyzéseit, adatlapját, vagy képeit. Ugyanitt, a név alatt található gomb vagy azt mutatja, hogy az illető melyik körban található, vagy ha még egyikhez sem tartozik, akkor hozzáadhatjuk a köreinkhez.

Talán az egyetlen logikai bukfenc itt található az alkalmazásban, hiszen a Circles lapon nem tudunk új kört létrehozni, holott ez logikus funkciónak tűnik. Ehelyett egy tetszőleges kontakt kiválasztása, és a neve alatti gombra nyomás után találjuk meg a New circle opciót, amivel a létrehozott körhöz egyből hozzáadhatjuk az illetőt.

Végül a főoldal legalján találjuk az értesítéseket jelző sávot, amit ha megérintünk, vagy felhúzunk, akkor láthatjuk az új kommentek, vagy ismerősök hozzáadásának értesítőit. Ezeket kiválasztva eljuthatunk az adott bejegyzésig, vagy ahhoz a kontakthoz, aki épp hozzáadott minket valamelyik köréhez.

Amit a Google+ mobil alkalmazás nem tartalmaz, az a Sparks, ami a számunkra érdekes témákat fogja össze, illetve a Hangout, ami egy többszereplős videochat lehetőség. Míg előbbi valószínűleg később bekerül majd a mobil változatba, utóbbinál kérdéses, hiszen bár egyre terjednek a video-telefonálásra alkalmas, előlapi kamerát tartalmazó készülékek, egy többszereplős videochat komoly sávszélességet, és jelentős adatforgalmat jelent. Az alkalmazáshoz ezen kívül kapunk még egy 4×1 méretű widget-et is, amit a kezdőoldalra kitéve egyből elérhetjük a bejegyzés, és a képfeltöltés funkciókat, valamint találunk rajta egy gombot, amivel indítható az alkalmazás.

Összességében a Google fejlesztői remek munkát végeztek a Google + alkalmazással, ami a szolgáltatás rendszeres használatához kiváló kiegészítő eszköz.

Név: Google+
Honlap: http://plus.google.com
Ár: Ingyenes
Értékelés: 4,4
 • Share