• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Hihetetlen kalandok – HTC Incredible S teszt

Nemrég újabb készüléket volt szerencsém kipróbálni, ezúttal magasabb kategóriából. A HTC Incredible S első benyomásra furcsa külseje alatt komoly teljesítményt nyújtó hardver lapul. A telefon teljesítményét tapasztalva azonban a külsővel könnyű megbarátkozni, így bátran kijelenthetem, hogy az Incredible S remek választás az egymagos processzorral szerelt telefonok között. Ebben a bejegyzésben megpróbálom igazolni ezt, és leírom a nem egészen két hét tapasztalatait, amiket az Incredible S használata közben szereztem.

 

Külsőségek

Amikor először kézbe vettem a készüléket, elég zavaró volt a hátán a “dudor”. A hátlap kialakítása valóban elég szokatlan, de a huzamosabb használat alatt azért hozzá lehet szokni. A telefon borítása egyébként teljes egészében műanyag, és számomra furcsa volt, hogy a kijelző egy picivel a keret szintje alatt van. Nem sikerült kideríteni, hogy ez szándékos tervezés eredménye, vagy sem, de a kijelző használata közben folyton “kéz alatt” volt a szegély. A műanyag burkolat ellenére egyébként a készülék stabil, nem recseg, nem nyekereg a kézben, nincs az az érzése a használónak, hogy kicsúszik a kezéből.

Számomra kicsit hiányzott valamilyen kijelölő eszköz, trackball vagy ún. d-pad, amivel például szövegbevitel esetén könnyebb lenne mozogni a karakterek között. Aki esetleg olyan telefonról vált, amin van ilyen (pl. HTC Desire, vagy Nexus One), annak mindenképp furcsa lesz a váltás. A készüléken kívülről a szokásos kezelőgombokat találjuk; hangerő, ki-bekapcsoló gomb, felül jack aljzat a fülhallgatónak, és kicsit meglepő, de nem annyira egyedi módon a töltő/adatkábel csatlakozója a telefon oldalára került.

Fényképezőnek dedikált gomb a legtöbb készülékhez hasonlóan itt sincs. A hátlapon a kamera mellett a dupla ledes vakut, illetve a hangszórót találhatjuk meg. A telefon 4 collos kijelzője ellenére nem annyira “péklapát”, a tervezéskor igyekeztek a keretet minél kisebbre venni, így egy kézzel is könnyen tartható, bár a biztos használathoz, például szöveg írásakor inkább érdemes mindkét kezünket használni.

A motorház alatt

A telefon teljesítménye nagyon jó, függetlenül attól, hogy “csak” egy egymagos 1 GHz-es processzor került bele, a grafikus chip segítségével simák az animációk, gyors és gördülékeny a kezelőfelület. Ez utóbbi egyébként kicsit megosztja az Android rajongókat, ugyanis a 2.1-es Sense szép, és látványos, ugyanakkor vannak korlátai, és a legtöbbet vitatott probléma vele, hogy a frissítések rendszeresen csúsznak miatta. Igaz, az Incredible S már eleve Android 2.3.2 Gingerbread verzióval érkezik, tehát nem nagyon marad le a legfrissebbektől. Persze a kezelőfelület csak félig akadály, hiszen az Android egyik erőssége, hogy teljesen testre szabható, így akár le is cserélhetjük a launcher-t.

Csak kényelmesen

A telefon belakása gyorsan megtörtént, az általánosan használt alkalmazások hamar felkerültek rá. A szokásos közösségi alkalmazások (Facebook, Foursquare, Picplz, Google Reader) után Dropbox, zenelejátszó (PowerAMP), Last.fm és néhány játék (Words With Friends, Fruit Ninja, Hungry Monstr, Mega Jump) is került kézközelbe. A telepítgetés alatt külön öröm volt, hogy bőven volt rendelkezésre álló hely, hiszen az Incredible S-nél már 1 GB belső memóriából gazdálkodhatunk, amibe elég sokminden belefér, és akkor még ott az SD kártyára mozgatás lehetősége is, amit ki sem használtam, mégis kényelmesen terpeszkedhettem a memóriában.

A közösségi alkalmazások felsorolásából nem véletlenül hagytam ki a twitter-klienst. Bár a HTC alapból a telefonra teszi a Peep nevű saját kliensét, de ezzel több kísérlet után sem sikerült megbarátkoznom. A hivatalos twitter-kliens mára szépen kinőtte magát, és nagyon közel áll ahhoz, amit az ember kívánhat egy ilyen alkalmazástól. A több profil kezelését viszont továbbra sem oldották meg, ezért rövid használat után mégis visszanyúltam az általam jelenleg is használt Tweetcaster-hez. Persze ki-ki megszokása szerint használhat mást, a lehetőségek száma nagy 🙂

A Sense, mint említettem, nagyon látványossá teszi a készülék kezelését. Sok saját widget, különböző felületek állnak rendelkezésre a testreszabáshoz. Kényelmi szolgáltatásként az értesítő sáv lehúzása után láthatjuk a legutoljára használt alkalmazásokat egy vízszintesen gördíthető sávban. Ugyanitt alul egy másik fület is láthatunk, ahol megtaláljuk a gyakran használt funkciók (Wi-Fi, Bluetooth, Wi-Fi Hotspot GPS és a mobilhálózat) ki-bekapcsolását lehetővé tevő ikonokat, illetve elérhetjük a telefon beállításait.

Alapfunkciók

Eredetileg terveztem, hogy a jól megszokott LauncherPro-t is felteszem, de aztán gondoltam egyet, és úgy döntöttem, hogy megpróbálok boldogulni a Sense által nyújtott lehetőségekkel. Ez egész jól sikerült, de azért maradtak bennem kételyek ezzel kapcsolatban, így például a bebetonozott alsó sáv, vagy a launcher-oldalak fix száma. A telefon alapfunkcióihoz (telefonálás, sms kezelés) a “gyári” alkalmazásokat használtam, ezek mind olyan szinten voltak, hogy nem feltétlenül muszáj lecserélni őket.

Amennyiben a számítógéppel szeretnénk összekapcsolni, például adatszinkronizálás céljából, akkor szükségünk lehet a HTC Sync nevű programra, amivel telepítés után a telefon tartalmát böngészhetjük, illetve biztonsági mentést készíthetünk adatainkról. A program segítségével akár alkalmazásokat is telepíthetünk telefonunkra, de ehhez előbb engedélyeznünk kell a külső forrásokból való telepítést.

Multimédia

Az alap kamera alkalmazást külön kiemelném, ugyanis nagyon sok beállítási lehetőséget kapunk, és bár a 8 megapixeles kamera képei elmaradnak a legjobbaktól, de egyáltalán nem készít rossz képeket. Ezen kívül, aki videók készítésére is használja a mobilt, annak hasznos lehet, hogy akár 720p felbontású HD videó is rögzíthető vele.

Zenehallgatáshoz az alap lejátszó is használható, de elég “fapados”, ezért gyorsan lecseréltem a jól bevált PowerAMP-ra. A telefonhoz kapott fülhallgató a kialakításához képest nagyon jó minőségű, szépen szól, és a zenelejátszó távirányítására is remekül használható. A játékok tekintetében sem okozott csalódást, az általam kedvelt játékokat gond nélkül játszhattam, és a kijelző minősége miatt mindenféle tevékenység igazi élmény volt.

Az efféle készülékek egyik gyenge pontja az akkumulátor használata. Sajnos egyelőre manapság általános, hogy az okostelefonokhoz nem kapunk túl erős akkumulátort, ahhoz képest, amit mondjuk egy ekkora kijelző fogyaszt. Az Incredible S ezen a téren átlagosan teljesít, tehát normál használat mellett sajnos nem bírja ki két napig egy töltéssel. Érdemes tehát a töltőt, vagy legalább egy adatkábelt mindig kéznél tartani.

Összességében elmondhatom, hogy a HTC Incredible S egy nagyon jó telefon, és a minimális negatívumok ellenére minden bizonnyal elégedett lehet, aki ezt választja.

A készüléket a Telenor biztosította a teszthez. Köszönet nekik!

 • Share