• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Fizetős alkalmazások végre Magyarországon is

Eljött hát a nap, amire a hazai Android felhasználók régóta vártak. Tegnap este a Google közel száz országot kapcsolt be az Android Market fizetős alkalmazásait elérők körébe, köztük Magyarországot is. Eleinte ugyan voltak problémák az eléréssel, de mostanra mobil eszközösről tökéletesen működik a vásárlás. Az Android Market webes felületén egyelőre nem látszik ez a változás, de remélhetőleg hamarosan ez is működni fog.

Ezzel a régóta várt lépéssel az Android nagyot lépett abban az irányban, hogy valóban konkurenciát jelentsen az Apple App Store-nak, hiszen az eddig csak kerülő utakon elérhető fizetős alkalmazásokkal lényegesen kibővülnek az Android felhasználók lehetőségei. A fizetéshez továbbra is a Google Checkout szükséges, tehát aki esetleg eddig nem készített magának ilyen hozzáférést, az fusson neki minél előbb. Meglévő Google fiókunkhoz csak aktiválni kell, bankkártyát hozzárendelni, és kész is. A Google fióknak meg kell egyezni azzal, ami a telefonon az elsődleges fiók!

Az Android Marketen a vásárlás menete roppant egyszerű, a kiválasztott alkalmazás leíró oldalán legfelül találjuk a gombot, amivel elindíthatjuk a vásárlást, majd az alkalmazás által felhasznált jogosultságok ellenőrzése után kiválaszthatjuk alul a vásárlás gombot. Arra mindenképpen érdemes figyelni, hogy ha magyar nyelvű telefonon használjuk a Marketet, akkor bár forintban mutatja az összegeket, de a kis hullámvonal azt jelzi, hogy ez nem feltétlenül pontos érték. Persze sokkal nem térhet el a valóban fizetendőtől, de az aktuális árfolyamok alapján lehet változás.

A jogosultságok elfogadása után a Google Checkout információink jelennek meg, így pl. a hozzáadott bankkártyánk utolsó számjegyei, tehát ha netán több kártyát rendeltünk a Checkout fiókunkhoz, akkor itt kiválaszthatjuk a számunkra megfelelőt. Alul a Buy now gomb lenyomása után pár másodperccel meg is történik a tranzakció, és elindul a letöltés. Mindenképpen fontos tudni, hogy 15 percen belül meggondolhatjuk magunkat, tehát ha a kifizetett alkalmazást 15 percen belül eltávolítjuk a telefonunkról, akkor az ellenértéket visszakapjuk. A 15 perces határ után már nincs lehetőségünk erre, viszont ha eltávolítjuk a telefonról, akkor ha később mégis feltelepítjük, akkor  már nem kell újra megfizetni az árát.

A Google a fizetős Market kibővítésén kívül további újításokat is eszközölt a Market webes felületén, így találunk toplistákat, illetve ajánlott alkalmazásokat is. A mai nappal tehát elhárult az akadály a fizetős alkalmazások elérésének útjából, mindenki böngésszen kedvére az immáron teljes terjedelmében elérhető Android Marketen.

 • Share