• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Kicsi, de játékos – heti apró

Ezen a héten a könnyebb műfajé a terep, a rövidke heti válogatásban néhány remek játékot ismerhettek meg. A játékok megjelenésének, és elérhetőségének jót tett a közelmúltban megjelent alkalmazáson belüli fizetési lehetőség (IAP). Ennek hatására több játék jelenik meg ingyenesen, és amennyiben további funkciókhoz, vagy kiegészítőkhöz szeretnénk hozzájutni, akkor az alkalmazáson belül kezdeményezhető a vásárlás. Igaz, egyelőre nálunk ebből sok nem érzékelhető, hiszen az alkalmazáson belüli fizetéshez a fizetős tartalmakat is látnunk kéne, viszont tény, hogy egyre több alkalmazásban bukkan fel ez a lehetőség, így egyre több, alapvető funkciókkal rendelkező, mégis ingyenesen elérhető alkalmazás kerül ki a Marketre.

Block Busta’

A faltörő játékok már a számítógépek legelső generációin megtalálhatók voltak egyszerűbb formában, és a technika fejlődésével sem tűntek el, hanem alkalmazkodva az egyre komolyabb lehetőségekhez, mind látványosabb, és szebb kivitelben bukkannak fel a mai napig is. Nincs ez másképpen az Android platformmal sem; a nemrég megjelent Block Busta’ nevű játék rendkívül hangulatos formában költözteti mobilunkra a faltörést.

A Block Busta’ az ilyen játékok minden jellegzetes elemét tartalmazza, különböző kövek, lehulló bónuszok, és összességében látványos kivitel. Az ütőt az érintőkijelzővel, vagy a d-pad/görgő használatával irányíthatjuk, a többi pedig a labda dolga. A lehulló buborékokban a labda sebességét, az ütő méretét, valamint irányíthatóságát befolyásoló extrákat találunk, illetve labda-duplázót és felhősítőt is, ami a pálya egy részét takarja el felhőkkel. Ezen kívül üres buborékok is hullanak, amiknek az egyes szakaszok végén van jelentőségük, ugyanis ha minden lehulló buborékot elkapunk az ütővel, akkor az összesítésben a Perfect Round bónusszal gazdagodunk.

A játék kellemes retro hangulatot áraszt, az induláskor látható floppy lemezzel, és a Marketen a leírás fölöttii kép sarkában található szellemes kis logóval. A Block Busta’ ingyenes és fizetős változatban is megtalálható a Marketen. Előbbiben 5 szakasz van, egyenként három pályával, illetve reklámokkal, utóbbiban pedig összesen 25 szakasz van, reklámok viszont nincsenek, az ára pedig mindössze másfél euró. Egy igazán jól sikerült, egyszerű de nagyszerű játék, amivel kellemesen űzhetjük el üres perceinket.

Gotcha

Ha egy ufó bekattan, jobb, ha nem állunk az útjába. A Gotcha című játékban egy ilyen ufót kell irányítanunk, aki eldöntötte, hogy az összes lábasjószágot elrabolja a föld színéről. A farm fölött lebegve vonósugarával sorban szippantja fel az állatokat, ami eleinte könnyű feladatnak tűnhet, de a későbbiekben, illetve magasabb nehézségi szinteken már korántsem olyan egyszerű. Kétféle játékmód közül választhatunk; kaland-módban (adventure) a rendelkezésre álló időkereten belül kell megadott számú állatot elrabolni, míg a folyamatos módban (infinity) az állatokat megszabott sorrendben kell felszippantani, és közben elkerülni a dühös farmerek lövöldözését.

Az ufót a telefon jobbra-balra döntésével tudjuk mozgatni a farm fölött, és a kijelző érintésével tudjuk a sugarat indítani. Az életeink száma kaland módban akkor csökken, ha valamelyik állatfajtából túl sokat próbálunk meg elrabolni, a folyamatos módban pedig ezen kívül a farmer lövedékei is veszélyeztetnek. Ebben a módban viszont találunk csillagozott teheneket, amikből ötöt elrabolva új életet kapunk. A Gotcha hangulatos grafikával, és hat különböző helyszínnel segít eltölteni a várakozás perceit.

Pyxidis

A színpárosító játékok (connect three) lényegét, miszerint három, vagy annál több egyforma színt kell összehozni, rengeteg formában megtalálhatjuk akár asztali gépeken, vagy épp online játékokban, és persze a mobil készülékeinken is. A műfaj jeles képviselői pl. a Frozen Bubble, vagy a Bejeweled. Most egy újabb ilyen típusú játékkal jelentkezett a Hyperbees Ltd. akiknek több színvonalas játékuk is megtalálható már a Marketben, és legutóbb a SpeedX 3D-vel kapcsolatban említettük őket. Ami még jobb, hogy a játék magyar kötődésű, hiszen az eredeti ötlet és Android verzió a GyLgames nevű magyar fejlesztőcsapat munkája.

A Pyxidis-ben egy újabb módszert találtak a színek párosítására. A történet szerint egy varázsló bőrébe bújhatunk, aki előszeretettel alkot újabb csillagképeket az éjszakai égen. Az egyforma színű csillagokból kell legalább hármat összekötnünk, hogy eltűnjenek, és helyettük újabbak jelenjenek meg. Az összekötéshez játékmódtól függően vagy vonalat kell húznunk a csillagok között, vagy egy kiválasztott színű csillagon hosszabban nyomva automatikusan létrejön a kötelék a közelben lévő csillagokkal. Három játékmódban tehetjük próbára ügyességünket; az Adventure módban 66 pályán keresztül kell helytállnunk, amiben 15 különböző varázsige van segítségünkre. A Challenge módban egyre nehezedő kihívásokkal kell megküzdenünk, és minél tovább jutnunk, varázsigék nélkül. Végül az Endless módban a másik kettővel ellentétben nincs időhatár, sem varázsigék, addig játszhatunk, amíg kedvünk tartja.

A játékon belül találunk egy varázsboltot, ahol a játékban folyamán megszerzett dollárjainkat, és a jutalomcsillagokat tudjuk elkölteni. Vehetünk varázsigéket, valamint a korábban említett Endless mód is ilyen módon érhető el. Extra csillagokat szerezhetünk további ingyenes alkalmazások letöltésével, illetve hamarosan a bevezetőben említett alkalmazáson belüli fizetés is elérhető lesz a játékban. A pontjainkat összemérhetjük barátainkkal is az OpenFeint platformnak köszönhetően. A Pyxidis szépen kivitelezett játék, mind grafikailag, mind játékélményben megállja a helyét. Könnyű elmerülni a játékban, de mindenképpen kellemes perceket (órákat) tölthetünk el vele.

 • Share