• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Hajrá magyarok! – válogatás hazai alkalmazásokból

Hazánkban is egyre több fejlesztő választja az Androidot (vagy azt IS), így egyre több magyar fejlesztésű, illetve magyar vonatkozású alkalmazás kerül a Marketre. Ezekből szemezgetünk most egy rövid válogatásban, de mivel ennél sokkal több magyar alkalmazás van, szokás szerint azt javaslom, nézzetek körül a Marketen is. Ebbe a válogatásba bekerült a nemrég megjelent OTP-s alkalmazás, a Profession.hu és a Bónusz Brigád weboldalak mobil változata, és egy magyar fejlesztésű rendszerinformációs alkalmazás, az Elixir is.

OTP Bank

Még tavaly a Mobile Developers Day keretében hallhattunk egy előadást a nagyvállalati tartalomszolgáltatások kibővítésével kapcsolatban, ahol szó esett egy készülő mobil alkalmazásról az OTP Bank szolgáltatásaihoz. Nos, nemrég megjelent a Marketben az alkalmazás, és bár egyelőre a banki ügyeket nem tudjuk vele intézni, kifejezetten hasznos információforrás lehet az OTP ügyfeleinek. Az alkalmazás funkcióit a felső részen található füleken érjük el. Bár az alkalmazás indítás után egy picit “gondolkozik”, és lassabban reagál, de ez csak néhány másodpercig tart, utána már fürgén működik.

Aktuális hírek Kereső oldal

Az alkalmazás talán leghasznosabb része a részletes kereső, aminek a segítségével bankfiókokat, automatákat, illetve a nálunk is egyre jobban terjedő PayPass kártya elfogadóhelyeit találhatjuk meg. A keresés történhet az aktuális pozíciónk alkalmazásával, vagy kulcsszavak, bankfiókok esetében szolgáltatások, vagy hely alapján. Külön érdekesség, hogy a pozíció-alapú keresést szűkíthetjük attól függően, hogy autóval, vagy gyalogosan közlekedünk. Utóbbi esetben kisebb körzetet vesz figyelembe az alkalmazás, míg autós szűrés esetén távolabbi találatokat is kapunk.

Árfolyamok Intéző

A keresésen kívül hasznos funkció még az Árfolyamok fülön található valuta/deviza árfolyamok követése is. Itt tetszőleges pénznemek árfolyamának aktuális értékét követhetjük figyelemmel. Kicsit talán hiányzik, hogy az adott pénznemek árfolyammozgását grafikonon is láthassuk, de az aktuális adatok így is jól jöhetnek. Ezen kívül az Intéző fülön találunk egy linket az OTP Direkt szolgáltatáshoz, ami viszont már a telefon böngészőjében nyílik meg. Ugyanitt találjuk a Gépkocsi-nyeremények keresőjét, illetve az IBAN, azaz a nemzetközi számlaszám kalkulátort. Ez utóbbira a külföldi utalásoknál lehet szükség. A Továbbiak feliratú fülön megtaláljuk az alkalmazással kapcsolatos információkat, így pl. a súgót, illetve ha a működéssel kapcsolatos észrevételünk van, azt is innen küldhetjük el.

Profession.hu

Az álláskeresők számára minden bizonnyal ismerős lehet a Profession.hu weboldal, aminek a tartalmát mostantól bárhol böngészhetjük, ugyanis a Sanoma jóvoltából megjelent az Androidos mobil alkalmazásuk. A fejlesztők szép munkát végeztek; az alkalmazás letisztult kezelőfelülettel rendelkezik, és jól kihasználja az érintőkijelzők jellemző felhasználási módjait. A funkciók az alulról “felhúzható” menün találhatóak. Az állások között kereshetünk kulcsszó alapján, illetve terület alapján, az oldalról megismert kategóriákban.

Az egyes kereséseket és az ezek során megtalált állásokat is elmenthetjük, hogy legközelebb egy mozdulattal elérhetővé váljanak. Egy másik hasznos funkció az önéletrajz ellenőr, aminek segítségével letesztelhetjük önéletrajzunkat különböző szempontok szerint. A kérdésekre válaszolva kiderülhet, ha valami hiányosság van az önéletrajzban, ezáltal lehetőségünk van versenyképesebbé tenni azt. Az alkalmazás ezenkívül tartalmazza a munkaügyi központok elérhetőségeit is, megyénként rendszerezve, illetve ha szeretnénk a Sanoma további alkalmazásait is kipróbálni, akkor ehhez is találunk linket.

Bónusz Brigád

A Bónusz Brigád a saját bemutatkozásuk alapján a közösségi kedvezmények oldala. A közösség erejét felhasználva alkudnak ki extra kedvezményeket különböző szolgáltatásokért, hogy aztán a megfelelő számú jelentkező esetén érvényesíthessék azt. Mostantól ezeket az ajánlatokat a telefonunkon is megtaláljuk, mivel a Bónusz Brigád alkalmazása segítségével bárhol nyomon követhetjük az aktuális akciók alakulását.

Az alkalmazás teljes használatához regisztráció szükséges, amit a Bónusz Brigád weboldalán megtehetünk. Ezután az alkalmazásban megnézhetjük az egyes akciók részleteit, leírását, hasznos tudnivalókat az akciókkal, illetve a felajánló céggel kapcsolatban. Az egyes akciókat Facebook-on is megoszthatjuk, hogy minél többen értesüljenek róla, ezáltal is növelve a potenciális vásárlók körét.

Elixir

Válogatásunkban az Elixir egy kicsit eltér a többi alkalmazástól, ugyanis nem egy meglévő szolgáltatás mobil verziója, hanem egy hasznos segédalkalmazás, amivel a telefonunk funkcióit érhetjük el a homescreen-ről. Korábban esett szó az Extended Controls nevű alkalmazásról, ami hasonló képességekkel rendelkezik, de az Elixir több funkciót biztosít, ráadásul ingyenes. Az Elixir alkalmazásként indítva mindenféle információt megmutat a telefonunkról, de widget formában is használható, és ennek megfelelően bármelyik homescreen-en hosszan nyomva választhatjuk ki a widgetek közül.

widgetek minden formában

A rendszerinformációkat három nagyobb részre osztva tudjuk böngészni; az alapvető hardver, a szenzorok és az alkalmazások adatait tekinthetjük meg egy-egy lapon. Minden tételt kiválaszthatjuk, hogy részletes adatokat kapjunk, illetve a szenzorok működését ki is próbálhatjuk. A widgetek rengeteg különböző méretben érkeznek, és sokféle funkciót jeleníthetünk meg velük. Egyrészt rendszerinformációkat, a felhasználható memória mennyiségétől a processzor terheltségén át egészen a wifi jelerősségéig szinte mindent. Másrészt pedig a telefon fő funkcióit kapcsoló gombokat is kitehetünk, ilyen módon gyorsítva meg pl. a wifi, vagy a bluetooth ki-bekapcsolását. A teljes lista elég terjedelmes, ezért érdemes átböngészni a Marketen az alkalmazás leírását.

Rendszer információk Szenzor infók

Az Elixir-hez külön letölthető kiegészítő segítséget nyújt a gmail, sms és hívások kezeléséhez, ugyanis a kiegészítő letöltése után az olvasatlan levelek és sms-ek, valamint a nem fogadott hívások számát megjeleníthetjük az ikonokon. Az Elixir tetszetős külseje miatt is nagyszerű alternatíva a Marketen található ún. switcher alkalmazások mellett, és a rendszerinfókkal együtt tulajdonképpen két alkalmazást kapunk egyben.

 • Share