• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

A környék ételei – Foodspotting

Kétségtelen, hogy a mobil eszközök helymeghatározó funkcióit kihasználó szolgáltatások terén rengeteg kihasználatlan lehetőség van még, de így is szép számmal bukkannak fel az erre épülő alkalmazások. Míg például a Foursquare vagy a Gowalla segítségével azt adhatjuk ismerőseink tudtára, hogy merre járunk, illetve fotót, vagy megjegyzéseket fűzhetünk a bejelentkezéseinkhez, addig a Color nevű alkalmazás az adott helyen készült képek azonnali megosztására fókuszál. Egy kicsit az előbbiekből nőtt ki az az alkalmazás, aminek segítségével a közelünkben található vendéglátó helyek kínálatát tehetjük közzé, ezáltal segítve a finom falatokra vágyó felhasználókat. A Foodspotting erre a feladatra vállalkozott, és teszi mindezt egy kellemes csomagolásban.

Maga az ötlet egyébként végtelenül egyszerű; adott egy hely, ahol valami remek ételt tesznek elénk, és adott a telefon, a már említett helymeghatározó funkciókkal, illetve egy kamerával. A kettő kombinációjából születik egy kép, ami felkerül a térképre, és a többi felhasználó már láthatja is. A kezelőfelület nagy részét a képek foglalják el, hiszen a lényeg, hogy meghozzák a ember étvágyát. A keresgélést három kategóriában tehetjük meg; a legközelebbi, a legutóbb felkerült, illetve a legjobb értékelést kapott ételeket találjuk meg a három gombon. Ezen kívül lehetőségünk van térképen is keresni, akár a saját pozíciónk alapján, akár egy tetszőleges hely közelében.

Értékelés

A keresési lehetőségeket a kulcsszavas kereső teszi teljessé, és a legfelső sorban a harmadik fő funkció maga a fotózás. Itt indíthatjuk a kamera alkalmazást, hogy megörökíthessük az ételek képeit. A megtalált ételeket különböző szempontok szerint értékelhetjük is, így külön jelzés jár akkor, ha a kép alapján meg szeretnénk kóstolni (Want it!), ha már ettünk belőle, és ízlik is (Nom it!), illetve magát a képet (Great shot!) és a tippet (Great find!) is díjazhatjuk. Ezek alapján segíthetjük a tájékozódókat minél jobb találatokhoz, és a megosztót is értékelhetjük.

Térképes kereső Fotózni, fotózni, fotózni

Ha kedvünkre valót találtunk, akkor a képét kiválasztva megtaláljuk a térképen a helyet, amihez a Google Maps segítségével el is vezet minket az alkalmazás. Ugyanitt kereshetünk hasonló ételeket is név alapján. Természetesen, mint az összes hasonló alkalmazásnak az egyetlen gyenge pontja a felhasználóbázis, hiszen hiába remek az ötlet és az alkalmazás kivitelezése, ha nem használják elegen. Minél több tartalom kerül fel, annál nagyobb segítség lehet a használata. Attól függetlenül, hogy az Android Marketen kihangsúlyozzák a Foodspotting béta mivoltát, a kezelőfelület egyszerűre, de szépre sikerült, és a működése során sem nagyon tapasztalhatók hibák. Az igazi ereje persze a felhasználókon áll, de aki szeret jókat enni, és új helyeket kipróbálni, az tegyen vele egy próbát, és bővítse a képek számát.

Név: Foodspotting
Honlap: http://www.foodspotting.com
Ár: Ingyenes
Értékelés: 3,6
 • Share