• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Tavaszváró heti apró

Most, hogy már látszik a fény a tél jeges alagútjának végén, egy kicsit nagyobb fordulatszámra kapcsol a szervezetünk, és a hangulatunk is egész más lesz. Az eheti válogatásban néhány olyan hírt gyűjtöttem össze, amivel mi magunk is készülhetünk a tavaszra. Szó lesz egy zenelejátszóról aminek a neve egyszerűen énekesmadár lett, illetve a tavasz egyik neves sporteseményének Androidos vonatkozásáról is. Ezenkívül az Android Marketen hamarosan megjelenő alkalmazáson belüli fizetés előszeléről olvashattok, és ejtek pár szót a szerdán lezajlott harmadik Telenor Android Workshop-ról is.

Telenor Android Workshop Spotlight

Ezen a héten tartotta a Telenor a harmadik Android Workshop-ot, ami az előző kettőtől kicsit eltérően tematikus résszel indult. A szerdai alkalom első részében ismert emberek meséltek Androidod készülékeikről, illetve az általuk használt alkalmazásokról. A jó hangulatú beszélgetés végén a nézők is elmondhatták, mik az ő kedvenc alkalmazásaik, majd a már szokásos workshop-ok következtek, amik során megismerhettük többek között az LG hamarosan Magyarországon is értékesítésre kerülő kétmagos telefonját, az Optimus 2X-et.

A harmadik Androidos Workshop egyetlen gyenge pontja a helyszín volt, ami a jelentős számban megjelent érdeklődőknek szűkösnek bizonyult. Ettől eltekintve jó hangulat uralkodott, és ismét bebizonyosodott, hogy egyre több rajongó gyűlik az Android köré, és továbbra is érdemes figyelemmel kísérni a platform hazai térhódítását.

Songbird

Korábban volt az oldalon egy összeállítás, amiben sorra kerültek az akkor legnépszerűbb zenelejátszó alkalmazások. Szerencsére az Android Market nagy ütemben fejlődik, és folyamatosan jelennek meg újak, amikről érdemes hírt adni. Így volt ez a Winamp, majd később a PowerAMP esetében is, amik jelenleg is a legnépszerűbb alternatív zenelejátszók közé tartoznak. Most egy fejlesztő csapat munkája nyomán, akik olyan projekteken dolgoztak korábban, mint a Winamp, vagy a Mozilla Firefox, nagyközönség elé tárta a Songbird nevű nyílt forráskódú médialejátszó alkalmazást, ami újabb komoly szereplő lehet ebben a kategóriában.

A Songbird egy PC és Mac platformokon is létező lejátszó, aminek enyhe iTunes utóérzete van, ami nem teszi túl bizalomgerjesztővé, de a lényeg nem is ez, hanem hogy a Songbird mobil alkalmazással szinkronizálni tudjuk a számítógépen található zenéinket. Ezen kívül a közösségi vonal is előtérbe kerül, ugyanis az éppen hallgatott zenéinket megoszthatjuk Facebook-on egy “lájk” formájában. Külön érdekesség még a Flickr bevonása, innen ugyanis a hallgatott zenével kapcsolatok képeket kereshetjük ki.

Végül érdemes megemlíteni, hogy az ingyenesen letölthető Songbird alkalmazás kezelőfelülete kifejezetten szépre sikerült. Az aktuális dalt külön fel-le csúsztatható lapon találjuk, akárcsak az alapvető zenelejátszási funkciókat. A Songbird ezen kívül minden tud, amit egy naprakész zenelejátszónak tudnia kell, még widget-et eis kínál, amivel kéznél lehet bármikor. Egyedül talán a hangszínszabályzó hiányzik a tökéletességhez, illetve ahhoz, hogy a PowerAMP-pal is versenybe szállhasson.

SpeedX 3D

A Google a Honeycomb hivatalos megjelenésével egyidőben bejelentette az alkalmazáson belüli fizetés, vagyis az In-App Payment (IAP) bevezetését. Ez az Android fejlesztőknek újabb lehetőséget biztosít a bevételeik növelésére, és nem mellesleg a felhasználók is jól járnak, hiszen több olyan alkalmazás jelenhet meg ezáltal, ami ingyenesen elérhető, és ha további funkciókat szeretnénk elérni, akkor van lehetőség fizetni. Ennek a folyamatnak egyik előfutára a Hyperbees nevű fejlesztő csapat SpeedX 3D nevű játéka, ami eddig csak fiezetős változatban volt elérhető, de néhány napja ingyenesen is letölthetjük.

A SpeedX 3d-ben akadályokkal tarkított pályán kell száguldanunk, és minél tovább eljutnunk. Több nehézségi fokozatban, folyamatosan változó környezetben kell bizonyítanunk. Külön érdekesség, hogy megfelelő beállítással hagyományos kétszínű szemüveggel 3D-ben nézhetjük a pályákat, így igazi térbeli élménnyé válik a játék. A SpeedX 3D-ben egyelőre nincsenek fizetési lehetőségek, de a fejlesztők tervei között szerepelnek komolyabb pajzsok, és további extrák IAP módszerrel történő értékesítése. Az eredményeinket viszont már most megoszthatjuk az Openfeint hálózatának segítségével, így összevethetjük azokat ismerőseinkével.

Forma 1

A hamarosan kezdődő Forma 1-es szezon az Android felhasználóknak is tartogat egy kis meglepetést, ugyanis a Formula1.com weboldal a Vodafone-nal közösen saját alkalmazás kiadását jelentette be. A weboldalon leírtakból megtudhatjuk, hogy a regisztrált tagok számára elérhető alkalmazásban élőben követhetjük nyomon az egyes futamok alakulását, illetve a szezon összes pályájáról információkat kérhetünk, többek között a levegő és az aszfaltcsík hőmérsékletét.

Kép forrása: Formula1.com

Az alkalmazás a pilótákról is folyamatos adatokat szolgáltat majd; a legnagyobb sebességet, a köridőket, és helyezéseket mind-mind nyomon követhetjük, és természetesen a világbajnokság állását is mutatja majd. Az alkalmazás megjelenéséről ugyan még nincs pontos információ, de ha belegondolunk, hogy március utolsó hétvégéjén indul az idei szezon, akkor sejthető, hogy az alkalmazást is hamarosan a kezünkben, illetve a telefonunkon tudhatjuk.

 • Share