• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Középpontban a Market – heti apró

A hét egyik Android világon kívüli, mégis nagy figyelemmel kísért eseménye az iPad 2 bejelentése volt. Mivel egyrészt az oldal tematikájába nem passzol az új Apple eszköz elemzése, másrészt távol álljon tőlem, hogy felszítsam a két legnagyobb platform rajongói között (számomra érthetetlen módon) fennálló feszültségeket, ezért csak annyit jegyeznék meg, hogy a versenyhelyzet kedvez a fogyasztóknak, és ehhez az iPad is hozzájárul. A másik nagy visszhangot keltett hír a hét elején felbukkant trójai alkalmazások ügye. Erről is lesz szó pár gondolat erejéig, valamint olvashattok egy érdekes “összefogásáról”, aminek célja a Google jobb belátásra bírása Market-ügyekben. Ezen kívül szokás szerint néhány érdekesnek ítélt alkalmazást is bemutatunk. Szó lesz egy rendhagyó szótárprogramról, egy launcher alternatíváról, ami inkább az érdekessége, mint a hasznossága miatt érdemel némi figyelmet, illetve bemutatunk egy érdekes óra widgetet, ami a néhány napja bemutatott Meganoid-hoz hasonlóan egy különleges rajongói réteg kedvence lehet.

Trójai támadás az Android Marketen keresztül

Ahogy korábban írtam róla, az Android Marketen ismét felbukkant több olyan alkalmazás, amelyekben a felhasználók adatainak harmadik félhez való továbbítására alkalmas, ún. trójai kód lapult. Az érintett alkalmazások letöltés és telepítés egy biztonsági rést kihasználva gyakorlatilag root-olták a telefont, és ezáltal harmadik fél számára továbbíthatóvá tették a felhasználók személyes adatait. Amint a Google értesült erről, azonnal eltávolította az érintett alkalmazásokat az Android Marketről, illetve – a korábban sokat vitatott módszerrel – magukról az érintett telefonokról is. Persze ebben az esetben sokkal hasznosabbnak bizonyult az a megoldás, aminek segítségével a Google távolról el tud távolítani veszélyesnek vélt alkalmazásokat.

A Google Mobile blog ma megjelent írásában olvasható a hivatalos tájékoztatás a Google részéről, illetve itt találjuk azokat a lépéseket is, amiket a Google megtett az ügy rendezése érdekében. Eszerint az alkalmazás eltávolításán túl kiadnak egy biztonsági frissítést az Android Markethez a 2.2.2-nél alacsonyabb Android verziót futtató telefonok számára, valamint e-mailben is tájékoztatják az érintetteket a módosításokról. Emellett természetesen felhívják a felhasználók figyelmét arra is, hogy szakítsanak időt az alkalmazások telepítésekor az igényelt jogosultságok átolvasására, hiszen elsőként itt derülhet ki, ha valami nem stimmel. Ez az eset a korábbi hasonlókkal együtt jól mutatja, mekkora felelősség van az alkalmazás-piacterek üzemeltetői, így legfőképp a Google vállán, hogy a felhasználók a lehető legbiztonságosabban használhassák a szolgáltatást.

Andriod Developers Union

Az Android Market szabályozása korántsem mondható annyira szigorúnak, mint például az Apple Appstore esetében. Ez egyébként az egyik leggyakrabban felhozott érv az Apple alkalmazás-piactere ellen. Ez persze nem jelenti azt, hogy az Android Marketen teljes lenne a fejlesztők öröme, és a héten indult kezdeményezés, az Android Developers Union (ADU), vagyis az Android Fejlesztők Szakszervezete létrejötte is arra mutat, hogy nem mindenki elégedett azokkal a feltételekkel, amit a Google felkínál. Az ADU egyébként véleményem szerint elsőre nagyobb visszhangot kapott, mint amekkorát érdemel, hiszen meglepően sok Androiddal foglalkozó oldal írt róla, de egy kis tájékozódás után kiderül, hogy a “szakszervezet” tulajdonképpen egy Androidos fejlesztő kezdeményezése.

Az ADU weboldalán olvasható hét pont, amivel a Google Android Marketre vonatkozó szabályozását próbálja megreformálni a Rich nevű fejlesztő, aki leírása szerint Android fejlesztéssel keresi a kenyerét. Történt egyszer, hogy egy alkalmazását a Google levette a Marketről, miután már egy ideje kint volt, és bevétele is származott belőle. A Google-lel lefolytatott levelezés nyomán alakult ki az a hangulat, amiben elindította a “szakszervezetet”, és arra buzdítja a többi fejlesztőt is, hogy csatlakozzanak. Az említett hét pontban egyébként olyanok találhatók, mint a Google számára alkalmazások bevételéből jelenleg fizetendő 32%-os “Google Adó”, vagyis a Google részesedésének csökkentése, több fizetési mód bevezetése, illetve az Android Market, mint alkalmazás forráskódjának publikussá tétele.

A pontok között találunk olyanokat, amik ésszerűek, hiszen abban mindenki egyetért, hogy a Marketen még mindig van mit javítani. Rich a Google és a fejlesztők közötti kommunikációval sem elégedett, illetve szeretné, ha a Google egyértelművé tenné a Marketről kivont alkalmazásokra alkalmazott folyamatot. Ami miatt komolytalanná válik a kezdeményezés, az a hangvétel, illetve a kilátásba helyezett “retorzió”. Az elégedetlen fejlesztő ugyanis azt írja a weboldalán, hogy amennyiben a Google nem hallgat a szavára, akkor kivonul az Android Marketről, és a többi fejlesztőt is arra bíztatja, hogy alternatív piactereken árusítsák alkalmazásaikat. Azt hiszem, nem kell különösebb rálátás a helyzetre ahhoz, hogy belássuk, mennyire rosszul közelíti meg a kérdést Rich, még ha több ponton jogosak is a felvetései. A kommentelők mindenesetre sokkal józanabbnak tűnnek, és próbálják elmagyarázni, hogy a módszerei óvatosan szólva is rosszul megválasztottak.

Snapanda

Minap kezembe került egy érdekes alkalmazás, ami alapjában véve nem más, mint egy angol nyelvű értelmező szótár, tehát az angol szavak magyarázatát találjuk meg benne – angolul. Amitől érdekessé válik, hogy nem pusztán a beírt szavakra kereshetünk, hanem a kamera képéről is tud keresni. Ha tehát egy angol nyelvű szöveget olvasunk, és elakadunk egy szónál, akkor a telefon kameráján keresztül kiválaszthatjuk az ismeretlen szót, és miután az alkalmazás felismerte, már kereshetjük is ki a definícióját.

Kamerával bárhonnan

A Snapanda egyszerű kezelőfelülettel rendelkezik, és bár elsőre nehézkesnek tűnhet a használata, hamar ráérezhetünk a leghatékonyabb használatra. A kamerát a szöveg felé irányítva rá kell böknünk a megfelelő szóra, és a felismert részletet külön kijelzi az alkalmazás, amit kiválaszthatunk, és már keresi is a leírást. Az egyetlen hátránya, hogy internet-kapcsolat szükséges a használatához, hiszen a meghatározásokat innen tölti le.

Pixel Art Clock Widget

A Pixel Art külön kategória a számítógépes grafikában. Nagyjából egyidős a régi számítógépekkel, illetve a videojátékok korai generációjával, amik még nem voltak képesek olyan minőségű és felbontású képet megjeleníteni, mint a mai társaik. A komolyabb hardverekkel a Pixel Art mégsem tűnt el. Épp ellenkezőleg, mára igazi rajongótábor gyűlt köré, és rengeteg művész alkot ebben a stílusban. A rajongók most Androidon is hódolhatnak szenvedélyüknek egy óra widget formájában.

A Pixel Art Clock Widget az időt jeleníti meg pixel art formájában. Néhány egyszerű beállítási lehetőséggel rendelkezik; 12 vagy 24 órás megjelenítést állíthatunk be, illetve 10 különböző színben helyezhetjük ez a homescreen-en. Ezen kívül “kidekorálhatjuk” a számokat, vagyis minden számhoz egy-egy egyedi kiegészítő grafikát is bekapcsolhatunk. A Pixel Art Clock Widget egyszerű, de remekül mutathat a telefonunkon, és a rajongóknak kötelező darab.

7 Launcher

Ha már a telefon kinézetének módosításánál tartunk, hadd említsem meg a 7 Launcher-t, ami ugyan nem most jelent meg, de mindenképpen érdemes kipróbálni, ha szimpatizálunk a Windows Phone 7 kezelőfelületével. A 7 Launcher ugyanis a WP7-ből megismert Metro felületet varázsolja az Androidos telefonunkra, bár csak a legfelső “réteg” változik meg, vagyis a kezdőoldal paneljeit láthatjuk viszont. Ezeken a telefon alapfunkcióit találjuk meg, de természetesen bármilyen alkalmazást kitehetünk. A panelek átrendezhetők, és az eredeti ikonokon kívül előre elkészített képeket is használhatunk, illetve tetszés szerint feltölthetünk saját képet is. A 7 Launcher ezen kívül nem sokat tud, igaz, egyelőre béta állapotban van, de véleményem szerint inkább érdekesség, mint mindennapi használatra termett alkalmazás.

 • Share