• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Irattárca a telefonon – Wallet

Ahogy a mobil eszközök egyre inkább átlépik a telefonok szerepét, úgy költözik életünk egyre nagyobb része ezekre a készülékekre, így mindig nálunk lehetnek olyan adatok, amikre szükségünk lehet. Természetesen egyből felmerül a kérdés, hogy mi van, ha illetéktelen kezekbe kerül a telefonunk, és ezzel együtt kényes adataink is. Ahogy mondani szokták, tökéletes biztonság nem létezik, de van, ami megközelíti azt. Véleményem szerint a Wallet nevű alkalmazás közel jár ehhez, hiszen a benne tárolt adatainkat olyan titkosítással kódolja, ami a jelenleg használatosak közül az egyik legbiztonságosabb.

A Wallet egy olyan alkalmazás, amiben a legkülönfélébb adatainkat tárolhatjuk, és a legkorszerűbb biztonsági kóddal, az ún. AES-256 titkosítással védhetjük azokat. Alaphelyzetben 19 kategória áll rendelkezésünkre, amik a bankkártyák adataitól számítógépek belépési adatain és oltásokon keresztül egészen a fontos gyógyszerekig terjednek. A kategóriák szerkeszthetők, illetve saját magunk is definiálhatunk új kategóriákat, vagy a meglévőket kibővíthetjük egyedi mezőkkel is, így akár teljesen átszabhatjuk igényeinknek megfelelően. Miután az adatok megadásával végeztünk, az alkalmazás alsó sávjának felhúzásával máris rájuk kattinthatjuk a lakatot. Külön érdekesség, hogy az alkalmazás rövid idő után automatikusan lezáródik és ekkor, illetve kilépéskor is kiüríti a vágólapot, tehát az esetleg a memóriába ideiglenesen kimásolt adatok sem lesznek hozzáférhetők.

Sok kategória... ...és még több kategória

Az első indításkor létre kell hozni egy mester jelszót, amivel a Wallet-ben tárolt adatainkat elérhetjük. Ez egyben az egész rendszer Achilles sarka is, hiszen ha ez a jelszó kiderül, akkor hiába a bombabiztos titkosítás. Érdemes ezért olyan jelszót választanunk, ami nem egyszerűen kitalálható, de mi magunk jól meg tudjuk jegyezni. Természetesen bármikor lehetőség van a változtatásra, és az adatok érzékenysége miatt ajánlatos is ezt rendszeresen megtenni. A mester jelszó létrehozása után az alkalmazás felajánlja, hogy a Wallet tartalmát szinkronizálja Dropbox fiókunkkal, így bármikor rendelkezésre állnak adataink, ha például telefont cserélünk, hiszen ebben az esetben elegendő megadni a korábban már elkészített mester jelszavunkat, és a Dropbox-ból lekérni a Wallet tartalmát.

Adatok bevitele Kategória szerkesztése

A fejlesztő a Dropbox szinkronizálásánál is gondolt a biztonságra, ugyanis a Dropbox fiókunkban található adatfile és a mester jelszó helyett csak egy biztonsági ellenőrző kód, egy ún. SHA-512 hash található, aminek visszafejtése csak a mester jelszó ismeretében lehetséges. Ezen kívül a Wallet a Dropbox fiókunkkal HTTPS protokollon, vagyis biztonságos csatornán keresztül kommunikál. Ráadásul maga az átvitt adat is kódolva van, tehát az adatok kinyerése harmadik fél számára gyakorlatilag lehetetlen.

A biztonság mellett a Wallet másik érdeme a szép külső. A kezelőfelület egyszerű, de szépen elkészített elemekből áll, a használat nagyon könnyen elsajátítható, és nem utolsó sorban szemet gyönyörködtető. Akinél mindig zsebben a telefon, és szeretné adatait kézközeleben, de ugyanakkor biztonságban is tudni, annak mindenképpen ajánlom a Wallet-et. Érdemes még megjegyezni, hogy bár az alkalmazás ingyenes, de az alsó sávban megjelenő reklámok eltüntethetők a Pro kulcs megvásárlásával.

Név: Wallet
Honlap: http://timothyjc.blogspot.com/2010/12/wallet-for-android.html
Ár: Ingyenes (Pro kulcs: 1,39 dollár)
Értékelés: 4,5
 • Share