• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Hely(zet)jelentés – itt a Gowalla 3.0

Kétségtelen, hogy a Twitter annak idején igazi mobil forradalmat indított el. A felhasználók mobil eszközeik segítségével küdhettek rövid üzeneteket, amiben megoszthatták gondolataikat ismerőseikkel, és rajtuk kívül a nagyvilággal. Ebből fejlődött aztán ki az a szolgáltatás, amit ma általában helyzetmegosztásnak hívunk. Ezekkel már nem csak írásbak követhetjük ismerőseinket, de tudathatjukvelük, hogy épp merre járunk, és képeket, vagy különböző hasznos infókat közölhetünk velük. Ezek a szolgáltatások egyre szaporodnak, de csak kevés igazán sikeres van közöttük. A két legismertebb a Foursqare és a Gowalla. Míg előbbi jól taktikázott, és rengeteg egyésb szolgáltatásba beépült, utóbbi nem csak esztétikumával, de rendszerezettségével is kitűnt. Nemrég a Gowalla egy merész lépéssel “bekötötte” riválisa adatait saját kliensébe, és az akkor megjelent iPhone változat után ma megjelent Androidra is a Gowalla 3.0 verziója.

Ahogy azt a Gowalla blogjában közzétett bejelentésben olvashatjuk, a Gowalla 3.0 egy tejelesen más látásmódot képvisel, és a fejlesztők nem csak a Gowalla újabb funkcióit kódolták bele, de egy minden részletében megújult, és kifejezetten Androidra szabott változatot készítettek. A kezelőfelület átrendezése, és ésszerűsítése a legszembetűnőbb változás. Kevesebb lépkedésre van szükség az egyes lapok között, és a legfontosabb funkciók mindig elérhetők a legfelső sávból. A fejlesztők igyekeztek minden funkciót könnyen elérhetővé tenni, így például a menü gombon mindössze a kijelentkezés funkciót találjuk meg.

Környező helyek

A legfontosabb újítás mégiscsak a Foursquare és a Facebook bejelentkezések intergrálása az alkalmazásba. Így amikor bejelentkezünk egy helyre, akkor megadhatjuk, hogy a bejelentkezésünk látszódjon a másik két szolgáltatáson is, tehát ha ezeken vannak ismerőseink, akkor ők sem maradnak le a bejelentkezéseinkről. A bejelentkezéseinket természetesen továbbíthatjuk Twitterre és Facebook üzenőfalunkra is, valamint már a Tumblr mikroblogra is, amennyiben rendelkezünk ilyen regisztrációval.

Megosztás más szolgáltatásokkal

A bejelentkezésekhez – ahogy eddig is – rövid megjegyzéseket fűzhetünk, illetve képet is készíthetünk a helyről, ahol épp vagyunk. A bejelentkezésekről és ismerőseink hozzászólásairól azonnali értesítéseket jeleníthetünk meg a telefon értesítő sávjában, hogy ne maradjunk le semmiről. Ez utóbbi funkcióhoz azonban legalább 2.2 Androidot futtató készülékre van szükség. A Gowalla nem csak kitűzőket (pins) ad különböző helyek és események alapján, de az egyes helyeken találhatunk különböző tárgyakat is, amiket a gyűjteményünkbe helyezhetünk, vagy elcserélhetünk más tárgyakra. Ha egy helyre bejelentkezés után leteszünk egy tárgyat, akkor a legközelebb ott járó felveheti, és így vándorolnak felhasználóról felhasználóra.

Talált tárgyak Elismervény a bejelentkezésről

Végül meg kell említeni, hogy a Gowalla készítői rendkívül szép kezelőfelületet hoztak össze. A Gowalla véleményem szerint eddig is az egyik legszebb közösségi mobil alkalmazás volt, de az új dizájnnal még tudtak emelni az eddig is magas színvonalon, ami nagy szó egy olyan platformon, amit rengetegszer ér az a vád, hogy az alkalmazásai csúnyák, vagy nem eléggé kidolgozottak.

Név: Gowalla
Honlap: http://gowalla.com/
Ár: Ingyenes
Értékelés: 4.0
 • Share