• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Egy szelet jóság – Xperia Arc Launcher

Az Android egyik legnagyobb erénye, hogy az újonnan megjelenő telefonokra elkészített változatok forráskódjai előbb-utóbb nyilvánossá válnak. Ezt aztán a szorgos felhasználók egyből darabokra szedik, és a legjobb részek általában hamarosan felbukkannak valamilyen fórumon, vagy tematikus oldalon. A legutóbbi csemege a nemrég bejelentett Sony Ericsson Xperia Arc launchere, ami nem tud annyit, mint egyes alternatív launcher alkalmazások, viszont rendkívül látványos, és az alapvető funkciókat nagyon elegánsan oldották meg benne.

Tegnap este @Aylarth hívta fel a figyelmemet rá, hogy az Xperia Arc launchere letölthető az XDA fejlesztői fórumról. Azóta letöltöttem (kétszer is), kipróbáltam, és be kell vallanom, nagyon tetszik. Sajnos a beállítási lehetőségek nincsenek benne a kinyert csomagban, de így is jól használható. Az első verzióban volt egy kis probléma a megjelenítéssel nagyobb felbontáson, de ezt később javították (az előbbi oldalon a nagybetűs linket követve megtalálható), illetve egyik felhasználó több különböző verziót is felrakott az XDA fórumra. Az ilyen módon publikált alkalmazásokat mindenesetre érdemes némi egészséges bizalmatlansággal kezelni, hiszen nem feltétlenül működnek együtt minden készüléktípussal, vagy Android-verzióval.

Mappák mindenütt

Az Xperia Arc Launcher alaphelyzetben 5 lapot biztosít az ikonjainknak, illetve widgetjeink számára, valamint egy hasznos dock-ot is. Ez utóbbi azért is érdekes, mert egyedi ikonnal rendelkező mappákat tehetünk rá. Első indításkor egyetlen mappa található rajta, és természetesen középen az alkalmazás-fiók gombját. Sajnos a dock nem bővíthető további lapokkal, mint pl. a LauncherPro-ban, de a mappák ezt a hiányosságot könnyen feledtetik. Az alkalmazások ikonjait a már megszokott módon helyezhetjük el a kezdőoldalakon; az alkalmazás-fiókon egy ikont hosszan nyomva egy rövid rezgés kíséretében visszalépünk a kezdőoldalra, és tetszőleges helyen elengedve tehetjük le azt. Akár a kezdőlapról, akár az alkalmazás-fiókból tehetünk ikont a dock-on található helyekre. Ha a dock-on üres négyzetre húzunk ikont, akkor abból mappát készít, az első ikonnál megadhatjuk a mappa nevét, és ikonját. Ha nem szeretnénk mappát elhelyezni, akkor a kis üres négyzetet hosszan nyomva húzzuk a középen megjelenő kukába, és a helyére egyedi ikont tehetünk.

Alklalmazás-fiók Különböző rendezési módok

A kukába húzással csak a kezdőlapról tűnik el az adott ikon, vagy mappa, tehát nem kell aggódni, ha véletlenül ráhúzunk valamit, hiszen azt újra előkereshetjük az alkalmazás-fiókunkból. A mappák kezelése már kezd hasonlítani arra, ahogy annak működnie kellene a gyári launcherben is. A kezdőlapokon egymásra húzott ikonokból tudunk mappát készíteni (ez a megoldás ismerős lehet az iOS-ből), és a mappákba gyűjtött ikonjainkat tetszőlegesen sorrendre is rendezhetjük, így gyorsan teremthetünk könnyen átlátható rendszert közöttük. Az alkalmazás-tálcán vízszintesen lapozhatunk, és többféle rendezési módot állíthatunk be. Alaphelyzetben egyedi rendezést találunk, vagyis rendszer nélkül sorakoznak az ikonjaink. Ennek a nézetnek az előnye, hogy úgy rendezzük át az ikonokat, ahogy nekünk tetszik. Egyéni rendezést választva egy újabb ikon tűnik fel jobboldal alul, amit kiválasztva az ikonok elkezdenek “lebegni”, és ekkor áthelyezhetjük azokat. Ezen kívül lehet választani betűrend, legtöbbet használt, illetve legutóbb telepített alkalmazások szerinti rendezés között.

Widgetek kicsiben

A kezdőlapokra szintén a szokásos módon helyezhetünk el widgeteket is, és külön érdekesség, hogy a más launchereknél megszokott összecsippentő mozdulatra itt nem a lapok kicsinyített képeit találhatjuk, hanem a kihelyezett widgeteket gyűjti össze egy lapra, és ha valamelyiket kiválasztjuk, akkor az azt tartalmazó oldalra ugorhatunk. Ami viszont a legjobb az Xperia Arc Launcherben, az hogy minden, amit teszünk látványos animációkkal történik. Az ikonok, vagy widgetek mozgatásánál azok szinte lobognak a mozgatástól, a widgetek előnézeténél is látványos, ahogy azok összeugranak egy lapra, majd ellentétes mozdulattal “szétszélednek”, meg úgy általában minden szépen mozog, ami sokadik szempontnak tűnhet, de bevallom, és percekig elszórakoztam az animációk kipróbálásával. Mindenképpen érdemes kipróbálni, és bár a beállítások hiánya valamelyest ront a praktikusságán, a külső ezt nagyban ellensúlyozza, és nem utolsó szempont, hogy az Xperia Arc Launcher magyarul is tud.

 • Share