• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

A Google visszatartja a Honeycomb forráskódját – egyelőre

A frissen megjelenő Android verziók hivatalos forráskódjai általában elég hamar kikerülnek a megfelelő fórumokra, hogy aztán minél több gyártó felhasználhassa azt az újabb készülékek gyártásához, illetve a fejlesztők számára is, hogy alkalmazásaikat optimalizálhassák a frissebb verziókhoz. Ez a sor most egy picit elakadt, ugyanis a BusinessWeek tegnapi cikke alapján kiderül, hogy a Google egyelőre nem tette publikussá az Android 3.0 Honeycomb forráskódját annak ellenére, hogy a Motorola Xoom már egy ideje kapható a boltokban, illetve pár napja a Samsung hivatalosan is bejelentette új tabletjeit. A Google arra hivatkozik, hogy további fejlesztések várnak a Honeycomb-ra, és amíg az nem elég kiforrott, addig nem fogják közkézre adni a forráskódját.

A Google érvelése egyfelől érthető, hiszen a készülékgyártók már alig várják, hogy rátegyék a kezüket a Honeycomb-ra, hogy aztán a saját igényeikhez, és a készülékekhez igazítsák azt. Ez persze együtt jár olyan módosításokkal, amiktől a Honeycomb eltérő külsővel jelenik majd meg, de hát ez a nyíltság vitathatatlan velejárója. A Google a sokat emlegetett fragmentáció visszaszorítását is próbálja elérni, amit viszont a nyíltság megőrzésével elég nehéz kivitelezni. A Honeycomb esetében a Samsung már lépett is, hiszen a nemrég bejelentett Galaxy Tab változatokban a Honeycomb kezelőfelületét kiegészítették a saját elemeikkel és widgeteikkel.

Másfelől viszont elég fura lépés a tabletekre szánt Android verzió forráskódjának visszatartása a Google részéről, hiszen a nyíltság megőrzéséhez szükséges, hogy ragaszkodjanak az eddig képviselt irányvonalhoz. Mindenesetre Andy Rubin azt nyilatkozta, hogy nem változtatnak ezen, csak szeretnék tovább csiszolni a Honeycomb forráskódját, és ezáltal elkerülni azt, hogy olyan készülékekre kerüljön, amik ezáltal nem biztosítják a megfelelő felhasználói élményt. Ez nem is rossz törekvés, hiszen az Android elég széles hardverskálán mozgó készülékeken fut, de lássuk be, hogy egy komolyabb erőforrásokat igénylő rendszer, bármilyen jól is van összerakva, lelombozó tud lenni egy gyengébb eszközön.

A Honeycomb-ot futtató készülékek egész sora áll a megjelenés küszöbén, tehát a Google húzása után kicsit úgy érezhetjük, hogy sietve akarták kiadni a Honeycomb-ot. Ez érthető is, hiszen már tavaly év végével érezhető volt, hogy 2011 a tabletek éve lesz, de ehhez szükség lesz egy jól (újra)hasznosítható, és minden szempontból erős operációs rendszerre, ami stabil alapot biztosít a gyártók részére, hogy versenyképes eszközöket dobhassanak piacra.

 • Share