• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

8bit retro – Meganoid

A régebbi (és újabb) videojáték-rajongóknak nem mondok újat, ha a Super Mario-t említem. Ez a játék mára már kultikus szelete a videojáték-történelemnek, és a 8bites környezet, amiben megjelent, szintén sokak rajongásának tárgya. Ezt a világot idézi az Orange Pixel újonnan napvilágot látott platform, vagy más néven “ugrálós” játéka, a Meganoid. A modern játékokhoz képest darabosnak tűnő grafika szándékosan ilyen, hiszen a hőskor 8bites életérzését próbálja visszahozni.

A Meganoid leírásába a fejlesztő Orange Pixel csupa nagybetűvel jelezte, hogy a játék nehéz. Ezt az első néhány pályán ugyan nem érezni, de utána rohamosan nő a nehézségi fok. Az elején egyébként is amolyan oktató-pályák vannak, ahol megismerhetjük a kezelést, illetve az irányításhoz szokhatunk hozzá. Ha már az irányításnál tartunk, érdemes megjegyezni, hogy 3 különböző irányítási mód közül lehet választani a játék beállításainál. Alapértelmezés szerint a kijelző bal alsó részén találjuk a jobbra és balra haladáshoz a gombokat, és jobb oldalon az ugráshoz. Ezt módosíthatjuk úgy, hogy a telefon döntésével irányítjuk a főhőst, és a kijelző érintésével ugrunk, illetve a játék készítői gondoltak a qwerty billentyűzetes készülékek felhasználóira is, ugyanis a harmadik módban a hardveres billentyűkkel irányíthatjuk a játékot.

A Meganoid-ban megtalálunk mindent, ami jellemző volt a régi idők videojátékaira. Begyűjthető gyémántokat, különböző ellenfeleket, logikai feladatokat, tologatható tárgyakat, amiket fegyverként is használhatunk, és a gyémántok begyűjtésén kívül az időre is kell figyelnünk, hogy az egyes pályákon végigérjünk. A Meganoid mindezek tetejébe hangulatos zenével, és hangeffektusokkal gondoskodik a remek játékélményről.

 • Share