• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Ráduplázunk – (két)heti apró

Igen, a múlt héten kimaradt a heti válogatás, de most cserébe egy kicsit bővebb összeállítás jön, már csak azért is, mivel két hét apróságait gyűjtöttem össze. Ezalatt a két hét alatt sok minden történt, és ez főleg az eheti barcelonai Mobile World Congress-nek köszönhető. Ahogy sejteni lehetett, az Android uralta az idei MWC-t, és rengeteg izgalmas bejelentés hangzott el. Az új eszközök első hulláma a második negyedévtől várható, ami nincs is olyan messze, persze ez az időpont nem feltétlenül a hazai megjelenéseket jelenti. Ebben az összeállításban lesznek hírek elkövetkező megjelenésekről, frissítésekről, és újonnan megjelent alkalmazásokról is. Vágjunk is bele!

Blackstar

Aki szereti az online “mászkálós szerepjátékokat”, vagy más néven az MMO RPG-ket, az biztosan ismeri, sőt már próbálta is a Pocket Legends című játékot Androidon. A játék sikerének egyik kulcsa a folyamatos fejlesztés, és bővítés, illetve hogy cross-platform, vagyis a mobil eszközön csak a kliens fut, a játék adatai közös szerveren vannak, így egyaránt játszhatunk Androidos készülékeken és iOS eszközökön is, így nem kell minden platformon nulláról felépíteni a közösséget.

Most a Pocket Legends készítője, a Spacetime Studios nem üldögél a babérokon, hanem gőzerővel készíti a következő slágergyanús játékot. A Blackstar szintén MMO RPG lesz, de itt a középkori fantáziavilág helyett a távoli jövőbe, a 41.századba kalandozhatunk el. Itt három különböző karakterosztályból választhatunk, az embereken kívül különböző fajú idegenekkel találkozhatunk, több ezer tárgyat, és felszerelést gyűjthetünk, és persze bebarangolhatjuk a futurisztikus helyszíneket. A játék a Pocket Legends-hez hasonlóan erősen közösség-központú lesz, többek között ismerősök listájával, játékon belüli chat funkcióval. Ahogy elődje, a Blackstar is egyaránt elérhető lesz a két legnagyobb platformon, de minderre még egy picit várnunk kell, ugyanis a Spacetime Studios 2011 második negyedévére ígérte a megjelenést. Addig pedig érdemes ellátogatni a játék weboldalára, ahol feliratkozhatunk a játék hírlevelére, és előzetes látványterveket is megtekinthetünk.

Androidify

A legtöbb közösségi oldalon adott egy profiloldal, ahol lehetőségeinktől, illetve paranoiánktól függően megadhatunk magunkról több-kevesebb információt. Ezek között általában szerepel egy kis kép, vagy más néven avatar, amibe akár saját fényképünket, akár egy ránk jellemző egyéb képet tehetünk. Ez utóbbiakra több oldal is létezik, ahol különböző tematika szerint lehet összeállítani kis figurákat, amiket aztán használhatunk avatarnak.

Az Android felhasználók mostantól kimutathatják rajongásukat, és létrehozhatják Android képmásukat a Google által kiadott Androidify nevű alkalmazás segítségével. Az alkalmazás elkészítésében az a Larva Labs nevű csapat segédkezett, akik többek között a SlideScreen nevű launcher alternatívát is jegyzik. Maga az alkalmazás egyébként remekül sikerült, egyszerű, de rengeteg lehetőséget rejt az avatarunk megformálására. A hasonló szerkesztőktől eltérően itt nem csak a figura ruházatát, haját és egyéb kiegészítőit válogathatjuk össze, de magának a droidnak az alakját, karjait, lábait, testét és fejét is változtathatjuk. Nem világmegváltó alkalmazás, hanem tisztán a szórakoztatás kedvéért készült. Az elkészült képet természetesen megoszthatjuk minden olyan szolgáltatással, ami a telefonunkon megtalálható.

Google Reader

Aki a híreket, és a net egyéb újdonságait RSS olvasó segítségével fogyasztja, az leginkább a Google erre készült oldalát használja. A Reader nemrég már Android alkalmazás formájában is elérhető, és bár tény, hogy kinézetre elég fapados, mégis a célra talán a legjobb eszköz, ha nem hiányoznak a látványos kezelőfelületi megoldások. Az alkalmazás tartalmazza a weboldal alapfunkcióit, és teszi mindezt könnyen kezelhető formában.

Kétféle widget

A legutóbbi frissítés több hasznos újítást is tartalmaz, így például a homescreen-re kihelyezhető widgeteket. Ezeknek két formája van; az egyik egy kis panel, amiben beállítástól függően egy konkrét hírforrást, vagy akár az összes forrásunk frissítéseit olvashatjuk. A másik pedig egy ikon, ami viszont mutatja az új elemek számát. Ez utóbbinál is beállíthatjuk, hogy egy csatorna, vagy címke, esetleg az általunk követett felhasználók megosztásait jelezze. Ezen kívül egy kényelmi funkció is került az alkalmazásba, ami a hírek olvasásakor jön jól. A hírek között lapozgatva egy gomb jelenik meg, amivel az éppen mutatottnál korábbi híreket egyszerre olvasottként jelölhetjük meg, ezáltal időt takarítva meg.

Bejeweled 2

Egy korábbi heti apróban volt róla szó, hogy a Facebook egyik legnépszerűbb játéka, a Bejeweled 2 hamarosan érkezik Androidra. Bizonyára sokan várták már, hiszen egyszerű játék, mégis rengeteg időt elüthetünk vele. Nos, most megjelent, de számunkra egy kicsit népmesei megjelenés lett, ugyanis jött is, meg nem is. Egyrészt megtalálható a webes Marketen, viszont eleve fizetős (2,99 dollár), másrészt egyelőre csak az Egyesült Államokban, Kanadában és Japánban elérhető. Ettől függetlenül a játék rajongói készíthetik a telefonjukat, remélhetőleg hamarosan nálunk is

Google Music

Már egy ideje keringenek hírek a Google küszöbön álló online zeneszolgáltatásáról, fel-felbukkanva az Androiddal foglalkozó oldalakon. Legutóbb a Google által nemrég tartott Honeycomb sajtótájékoztató előtt jött elő a találgatás, hogy talán most bejelentik. Azóta persze tudjuk, hogy ez a bejelentés elmaradt, de most itt az újabb feltételezett bejelentési időpont.

A Mobile World Congress keretében tartott előadást Sanjay Jha, a Motorola Mobilty elnök-vezérigazgatója, természetesen a közeljövőben érkező Honeycomb tabletek egyik legnépszerűbb példányát a Motorola Xoom-ot bemutatva. Ezen az előadáson hangzott el az a mondat (hogy véletlenül, vagy sem, az más lapra tartozik), ami alapján a hozzáértők a Honeycomb megjelenésével kötik össze a Google zenei szolgáltatását.

“If you look at Google Mobile services [via Android] today, there’s a video service, there’s a music service – that is, there will be a music service.”

Ez a szolgáltatást a Google az iTunes konkurenciájának szánja, bár tény, hogy még túl sok homályos rész van ezzel kapcsolatban, többek között még a zenei kiadókkal folyó tárgyalások sem zárultak le, így kérdéses lehet, melyik kiadó áll majd a projekt mögé.

 • Share