• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Meglepetések a holnapi Google sajtótájékoztatón?

A Google holnap, magyar idő szerint 19 órától rendkívüli sajtótájékoztatón ad mélyebb betekintési lehetőséget az Android 3.0 Honeycomb funkcióiba, illetve az Android újdonságaiba. Nem túl gyakori az ilyen sajtótájékoztató, ezért a hozzáértőbbek különleges bejelentésekre számítanak. Persze a sajtótájékoztató meghívóinak kiküldésével egy időben megindultak a találgatások, hogy miket láthatunk majd. Lássuk néhány jóslatot, amelyek többé-kevesebbé biztos lábakon állnak.

Még tavaly májusban, a Google I/O-n láthattuk, ahogy Vic Gundotra bemutatta az Android Market egy speciális verzióját. Azzal úgy gondolom, mindenki egyetért, hogy a Marketre nagyon ráfér a ráncfelvarrás. Elég furcsa, hogy a mai internet egyik legmeghatározóbb szereplője nem tud felmutatni egy valamirevaló webes piacteret, főleg egy olyan platformhoz, ami lassan az összes konkurensnél jobban pörög. Épp ezért talán érthető, hogy a holnapi sajtótájékoztató egyik legesélyesebb témájának az Android Market felújított verziójának bemutatását tartják. Egyes hangok szerint az új Market jobb lesz, mint az Apple App Store, de erre azért aludjunk egyet, és várjuk meg, hogy mi lesz a valóság. Nem mintha kétséges lenne, hogy a Google össze tudna hozni egy legalább olyan jó piacteret, mint az Apple, de eddig valahogy nem mindig a kézenfekvő eredményeket kaptuk, már ami az Android Marketet illeti.

A másik téma, ami várhatóan felmerül holnap, az a Google közeledése a zenei piachoz. Itt szintén az iTunes merül fel, mint konkurens, bár a korábbi hírek itt sem egészen ezt az irányt vázolják fel. Nemrég napvilágot láttak olyan képek, amik szerint az Android 2.3 Gingerbread verziójában a fiókok és szinkronizálás menüpontban található egy Sync Music menüpont, ami arra enged következtetni, hogy zenegyűjteményt szinkronizálhatunk az internet és a telefonunk között. Ehhez kapcsolódik, hogy szintén a tavalyi Google I/O-n láthattunk egy rövid bemutatót online zene-szinkronizálásról. Nem sokkal azelőtt a Google felvásárolta a Simplify Media nevű céget, amely többek között az asztali számítógép és mobil eszközök közötti zene-szinkronizálásra alkalmas szoftvert fejlesztett, így már akkor felröppent a hír, hogy jön a zenék szinkronizálása Androidra. Azóta több, mint fél év eltelt, mégsem történt igazán előrelépés ebben az ügyben.

A következő ígéretes fejlemény a december vége felé kiszivárgott Android zenelejátszó volt, amelyben már szerepelt a streamelt zenehallgatási lehetőség, majd a fent említett screenshot a zene-szinkronizálási lehetőségről. A holnapi eseményen egyes sejtések szerint erről a funkcióról is lehull majd a lepel. Másfelől pedig azt is olvashattuk, hogy Andy Rubin és a YouTube volt ügyvédje, Zahavah Levine közösen dolgoznak egy olyan szolgáltatáson, aminek használatával a felhasználók Google szerverein tárolhatják zenéiket, és onnan valós időben streamelhetik azt mobil eszközökre. A Business Week cikke szerint a négy nagy kiadóval jelenleg is folynak a tárgyalások. Mellékszál ide, hogy a Honeycomb nemrég bemutatott SDK-jában fejlett audio streamelési funkciók kaptak helyet.

Akárhogy is, a holnapi Google sajtótájékoztatót érdemes lesz figyelni, mert szinte biztos, hogy nem csak a Honeycomb demózása lesz a téma. Az eseményt élőben lehet majd követni az Android YouTube csatornáján.

 • Share