• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Honeycomb bemutató, és az új Android Market

Az imént lett vége a Google által rendezett sajtótájékoztató bejelentéseinek. Elsősorban a Honeycomb újításait mutatták be, de lehullt végre a lepel a megújult Android Marketről is, így a tegnapi írásban feldobott témák közül egy bejött. Az egyórás eseményen nemcsak a Google, hanem például a CNN és a Disney is képviseltette magát, hogy a Honeycomb-hoz, illetve a Market újításaihoz kötődő bejelentéseket tegyenek.

A bemutató nagyobbik felében a Honeycomb részben már megismert funkcióit láthattuk, így a megújult widgeteket és értesítési rendszert, a hardveres gyorsítással támogatott 2D és 3D grafikai motort, valamit a videótelefonálást. Láthattuk, hogy végre igazán tabletre szabott alkalmazások is felbukkannak majd, így például a GMail tablet verziója kifejezetten látványosra sikerült. Ezzel kapcsolatban azt is megtudhattuk, hogy a Honeycomb SDK segítségével a fejlesztőknek lehetőségük nyílik az ún. Application Fragments, vagyis az újrafelhasználható alkalmazás-elemek használatára, így könnyebbé válik a telefonos és a tabletre készült alkalmazások optimalizálása. A kezelőfelület a grafikus gyorsításnak (és nem utolsó sorban a 2 magos Tegra 2 processzornak) köszönhetően nagyon simán, és könnyedén működik, gyorsan reagál minden mozdulatra.

A CNN direkt erre az alkalomra elksézített tabletes alkalmazását is megismerhettük, ami a Honeycomb tabletek megjelenésével együtt kerül piacra. Szépen összerakott, átlátható felületű, főleg a képi és videó anyagokra fókuszáló hírolvasó alkalmazást láthattunk, amiben nagy szerep jut a felhasználóknak az iReport nevű részben. Itt bárki az alkalmazáson belül készíthet fényképet, vagy videót a tablet kamerájával, és egyből feltöltheti az anyagot a CNN oldalaira. Egy másik bemutatóban hamarosan megjelenő játékokat láthattunk 3D gyorsítással, és a többmagos processzorok teljes támogatottságával. A Monster Madness című multiplayer mászkálós és a Great Battles című stratégiai játékokat láthattuk.

A legnagyobb horderejű hír természetesen az ezután következő megújult Android Marketről szólt. A Google végre komoly lépést tett afelé, hogy ezen a területen is közelebb kerüljön az Apple App Store-hoz. Az előadó által Android Market Webstore-nak nevezett felület végre úgy működik, ahogy annak kell 2011-ben. Az alkalmazások között könnyebben kereshetünk, részletes információkat, akár videókat is találunk, illetve ami a legjobb, hogy a weboldalról egyből telepíthetjük, illetve meg is vásárolhatjuk az alkalmazásokat. Sajnos a bejegyzés idején tesztelni még nem nagyon tudtam, mert rendre hibát ír ki, ha be szeretnék jelentkezni, de akinek több szerencséje van, az tudósítson, hogy pl. enged-e vásárolni alkalmazást, ugyanis a fizetős alkalmazások is látszanak…

A Market további újítása a korábban már kiszivárgott in-app-purchase (IAP), vagyis az alkalmazáson belüli vásárlás lehetősége az alkalmazás elhagyása nélkül, illetve a Marketen keresztül. Ez a funkció március végére élesedik, és a fejlesztők innentől tudják ezt a modult beépíteni az alkalmazásaikba. A rendszer demonstrálására a Disney Mobile kapott lehetőséget, ugyanis a hamarosan Androidra is megjelenő Tap-Tap Revenge-ben további zeneszámokat már ezzel a megoldással vásárolhatunk. Külön érdekesség, hogy a Disney Mobile fejlesztői, bár magát az alkalmazást már hónapok óta készítették, az IAP modulhoz csak 5 napja fértek hozzá, és mégis, ahogy a bemutatóból is látszott, teljesen működőképes, vagyis a meglévő alkalmazásokban nagyon könnyen beépíthető lesz. A Disney Mobile egyébként további címeket is megjelentet Androidra, így a Disney Radio és a Jelly Car is hamarosan elérhető lesz.

Immár látszik, hogy a Google végre felismerte a használható, és jól működő Android piactér szükségességét, és a most bejelentett újításokkal további növelhetik az Android fejlődési ütemét. A Honeycomb pedig, ahogy korábban is elhangzott, kifejezetten tabletre készült operációs rendszer, komoly lehetőségekkel, hogy végre megszorongassa az iOS-t. Ehhez persze nem elég a fejlesztők kezébe megfelelő eszközöket adni, de kezdetnek mindenképpen bíztató.

 • Share