• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Hasznos holmik – heti apró

A hét egyik legjobban várt eseménye a Google sajtótájékoztató volt, amin megismerhettük a Honeycomb funkcióit, illetve bemutatkozott a feljavított Android Market webes felülete, ami komoly előrelépés, bár még vannak gyermekbetegségei. Az Android világ nagy várakozással áll a hamarosan kezdődő Mobile World Congress (MWC) előtt, rengeteg pletyka, és előre bejelentett hír röppent fel már ezzel kapcsolatban is. Amíg a MWC kezdetét veszti, és ismét elárasztják a webet a vadiúj készülékekről szóló hírek, addig is nézzünk körül a hét alkalmazás-hírei között. Ezen a héten a Google kiadta a Blogger szolgáltatás hivatalos alkalmazását, illetve frissült a Maps is, egy olyan funkcióval, amire már régóta számítani lehetett. Emellett szó lesz egy újabb magyar alkalmazásról, és egy hasznos kiegészítőről, ami a jelszavaink biztonságát hivatott erősíteni.

HVG

A bevezetőben említett Google esemény idején élesedett az Android Market webes felülete, és ugyanekkor jelezte a Webisztánon @hh, hogy a HVG mobil hírolvasó alkalmazása kikerült a Marketre. Korábban lehetett jelentkezni bétatesztelésre, és a visszajelzések alapján folyamatos fejlesztések, és az esetlegesen felmerülő hibák javítása után a héten már publikus az alkalmazás. Külsőre letisztult, egyszerű felületet találunk az alkalmazásban. A kezdőoldalon a legfontosabb részek listáját, a beállítások és a gépház híreit találjuk. Ez utóbbin keresztül értesülhetnek a felhasználók az alkalmazás aktuális újításairól, hibajavításokról, és közérdekű információkról.

Az alkalmazás kezdőoldala Beállítások

Az alkalmazáson belül tulajdonképpen a HVG mobil oldalát böngészhetjük, és a hírekkel kapcsolatosan részletesen beállíthatjuk az értesítéseket, tehát ha valamelyik rovat híreit szeretnénk figyelemmel kísérni, akkor az alkalmazás a háttérben futva értesít minket a legfrissebb hírekről. Külön érdekesség az Ismerőseim nevű rész, amely az alkalmazás legújabb frissítésében található meg. Ebben a részben a Facebook ismerősök által ajánlott HVG cikkeket találjuk meg. A beállítások között kiválaszthatjuk, melyik rovatokról szeretnénk értesítést kapni, kiválaszthatjuk az értesítések módját, illetve megtaláljuk az alkalmazás használati útmutatóját is. A fejlesztők hozzáállása kifejezetten szimpatikus, hiszen a bétatesztelőknek kiküldött levélből megtudhattuk, hogy a béta verzió megtalálható a Marketen kívül, és ezen a helyen folyamatosan a legfrissebb állapotot találjuk, még a Marketes megjelenés előtt. A visszajelzések figyelése és a folyamatos frissítések mind mind azt mutatják, hogy a fejlesztők komolyan veszik a feladatot.

Google Maps és a Blogger

A Google régen nagyon korszerűnek számító blogszolgáltatását, a Bloggert még ma is rengetegen használják. Azóta a Blogger kicsit a háttérbe szorult, de most a Google úgy gondolta, hogy a saját szolgáltatásainak mobil verziói közé felveszi a Bloggert is. Igaz, nem túl funkciógazdag az alkalmazás, de amire a mobil blogoláshoz szükség lehet, azt megtaláljuk benne. Írhatunk új bejegyzést, képeket szúrhatunk be a telefonon találhatók közül, vagy egyből a kamerából. A Google fiókunkhoz tartozó blogokat használhatjuk, de például azokat a bejegyzéseket, amiket korábban a webes felületen írtunk, azokat már nem láthatjuk, vagy szerkeszthetjük a mobil alkalmazásban.

Egyszerű felület, alapvető funkciók

Sokszor volt már szó az ún. check-in szolgáltatások terjedéséről. Ezek segítségével ismerőseinkkel oszthatjuk meg a földrajzi helyzetünket, illetve az általunk látogatott helyeket. Ezen a területen a legismertebb szereplők a Foursquare, a Gowalla, és a lassan, de biztosan érkező Facebook Places. A Google már régen megvetette a saját helyzetmegosztó szolgáltatásának alapjait, amikor bemutatta a Latitude-ot. A korai kezdés ellenére igazándiból nem lett elég népszerű, és a fejlesztés sem ment olyan tempóban, hogy komoly konkurenciát jelenthessen a hasonló szolgáltatások számára. A Google részéről érthetetlen a hozzáállás, hiszen az ilyen szolgáltatásoknál legfontosabb tényező a felhasználóbázis, ami pedig mindenképpen adott volt.

A környékbeli helyek Megoszthatjuk a bejelentkezést

Mindenesetre most ezen változtatott a Maps legutóbbi frissítésével, amiben már lehetőségünk van bejelentkezni az egyes helyekre. A Latitude segítségével akár automatikusan is bejelentkezhetünk azokra a helyekre, ahol járunk, bár egyelőre csak azok a helyek érhetők el, amik a Google Places nevű szolgáltatásban állnak rendelkezésre. A Latitude indítása után a menüben található Check-in lehetőséggel jelentkezhetünk be. Ekkor megkapjuk a környéken található helyek listáját, ami közül kikereshetjük azt, ahova bejelentkeznénk. A bejelentkezést megoszthatjuk a Latitude-ismerőseinkkel, illetve a Google profil oldalunkra is továbbíthatjuk. A további közösségi oldalakon egyelőre nincs lehetőségünk megjeleníteni a tevékenységünket, ami elég komoly hiányosságnak nevezhető.

BioWallet 2 Browser

A webes életmód egyik legkényesebb kérdése a felhasználói adatok biztonsága. Sokféle megoldás létezik arra, hogy a böngészés során a különféle oldalakra bejelentkezéskor megadott jelszavaink a lehető legnagyobb biztonságban legyenek. Ma már a böngészők is kínálnak lehetőséget arra, hogy minél kevesebb nyomot hagyjunk magunk után, ami főleg a nyilvános webhasználat során jön jól. A mobileszközök legjellemzőbb tulajdonsága, hogy mindig velünk vannak. Ez elég magától értetődő tény, azonban az adatbiztonság kérdésével összekapcsolva érdekes alkalmazás született. A BioWallet lehetővé teszi, hogy a weboldalakon böngészve a jelszavainkat ne kelljen tárolni a számítógépen, ehelyett a telefonunkon tarthatjuk biztonságban azokat.

Aláírás és jelszó használható

A BioWallet használatához szükségünk lesz a BioWallet2Browser alkalmazásra, a Biowallet Signature nevű komponensre, amit szintén a telefonunkra kell telepíteni, illetve egy kiegészítőre, amit a böngészőnkbe telepítünk. Az alkalmazás jelenleg csak a Google Chrome böngészőt támogatja. A telepítések után a Biowallet Signature alkalmazás segítségével létre kell hoznunk az egyedi azonosításhoz szükséges kódot. Az azonosítás kétféleképpen történhet. Egyrészt a klasszikus jelszavas módszerrel, másrészt pedig az aláírásunkkal. Ez utóbbihoz 6 mintát kell megadnunk a telefon érintőkijelzőjére írva, ami alapján az alkalmazás később azonosítani tud minket. Ha ezzel is megvagyunk, akkor indulhat a böngészés.

Amikor olyan oldalra érünk, ahol bejelentkezés szükséges, akkor a belépés után az oldal fölött megjelenik egy sáv, amiből indíthatjuk a Biowallet-et. Elsőként rákérdez, hogy szeretnénk-e a bejelentkezést elmenteni a telefonunkra. Ha ezt választjuk, akkor a telefonunkon elindul a BioWallet, és kéri, hogy azonosítsuk magunkat. Ha ezt megtettük, akkor a telefonon rögzíti az adatokat. Amikor legközelebb az adott weboldalon járunk, és be szeretnénk jelentkezni, akkor a böngészőbe telepített kiegészítő ikonjára kattintva indíthatjuk a kapcsolatot. Ekkor a Biowallet ismét kapcsolatot létesít a telefonunkkal, és azonosítás után elküldi a böngészőnek a bejelentkezési adatokat. Ezután a telefonon a háttérben futva tud tárolni újabb jelszavakat, vagy beléptet azokra az oldalakra, amiknek a belépési adatit rögzítettük.

A Biowallet telefonon az adatokat kódolva tárolja, és használatkor titkosított csatornán továbbítja azokat böngészőnek. Ugyan egy kicsivel hosszabb így a bejelentkezési folyamat, mint ha simán beírnánk az adatainkat, de akinek a biztonság megéri azt a néhány másodpercet, az biztosan elégedett lesz. A Biowallet szolgáltatását a regisztrációtól számítva két hónapig ingyenesen használhatjuk, utána pedig havi 1 euróért tarthatja biztonságban adatait. A szükséges letöltéseket a fejlesztő, a Mobbeel oldalán találjuk meg.

 • Share