• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Élet 1 GHz alatt I. – LG Optimus One

Megkockáztatom, hogy az Android gyors terjedésének egyik legfőbb oka, hogy nincs egy konkrét hardverhez kötve. A különböző igényekhez (és nem utolsó sorban pénztárcákhoz) igazítva különböző tudású eszközök látnak napvilágot, így mindenki megtalálhatja a magának legmegfelelőbb készüléket. Ez a bejegyzés egy olyan teszt első része, aminek során két középkategóriás telefont vizsgálok meg a mindennapi használat során. A teszt alatt ugyanúgy használom őket, mintha a sajátom lenne, hiszen a “laboratóriumi” teszek nem mutatják meg, hogy milyen hosszabb távon használni egy ilyen készüléket. Az első tesztalany az LG Optimus One volt, amivel egy bő hetet töltöttem el, és kellemesen csalódtam benne. Na, de ne szaladjunk előre, lássuk, hogyan teljesített.

A telefon

Elsőként pár szó az Otpimus One technikai adatairól. Ahogy a címben is utaltam rá, ez a készülék egy kisebb, 600 MHz-es processzorral rendelkezik, 3,2 hüvelykes (kb. 8 cm) átlójú, 320×480 pixeles kijelzővel, és első hangzásra kevésnek tűnő 156 MB memóriával az alkalmazásoknak. Ez utóbbin persze segít, hogy a készüléken 2.2-es Androidot találunk, amiben már lehetőség van az alkalmazásokat áthelyezni a memóriakártyára, ily módon ez a hely jócskán megnövekedhet. Ezen kívül az Androidos telefonok szokásos eszköztárát kapjuk; wifi, 3G, GPS, és egy 3 megapixeles kamera a hátlapon.

Az Androidos telefonok jellemző gombjai, a Home, a Menü, a Vissza és a Keresés ezen a készüléken nem kapacitív érintőgombok, hanem ún. hardvergombok. Ezeken kívül felül találjuk a ki-bekapcsoló gombot, illetve oldalt a hangerő szabályozására szolgálókat. A külcsínhez tartozik még, hogy a kisebb méret miatt a telefon kifejezetten jó fogású, kényelmesen kezelhető, a hátsó burkolat anyaga miatt pedig nem csúszik ki a kézből, és az egész kijelző könnyedén elérhető egykezes használat során is. Tartozékként a csomagban hálózati töltőt, USB adatkábelt, egy 2 GB-os memóriakártyát és egy sztereo headset-et kapunk. Sajnos ez utóbbiról nem tudok jót mondani, ugyanis a hangminősége elég gyenge, így ha rendszeresen szeretnénk zenét hallgatni a telefonon, akkor érdemes egy jobb fülhallgatót beszerezni.

Az első találkozás

Mint általában az Androidos telefonokon, az első lépés a testre szabás. Általában az a tapasztalat, hogy az alap alkalmazások működnek ugyan, de az Android Marketen bőven találunk sokkal jobbakat. Ez igaz az LG launcherre is, így az első lépésben ezt cseréltem le, választásom a már jól bevált LauncherPro-ra esett. A szerényebb erőforrások miatt nem érdemes sok lapot nyitni a launcher-ben, hiszen minél kevesebb lapunk van, annál kevesebb memória fogy, így fürge maradhat a telefon. Ezután sorban letöltöttem azokat az alkalmazásokat az Android Marketből, amiket napi szinten használok. Mivel gyakorlatilag mindenre találunk ingyenes alternatívát a Marketen, ezért ez hamar megvolt. A launcher lapjainak benépesítése után – mivel a zenehallgatás számomra mindennapos tevékenység – a számítógépről zenét másoltam a memóriakártyára.

Ez a művelet elsőre egyszerűen hangzik, de még mielőtt ezt megtehetnénk, telepíteni kell a számítógépre USB meghajtót, amivel kezelhetjük a telefont. Ehhez első lépésként keressük fel az LG weboldalát és töltsük le a telefonkezelő programot a “Download LG Mobile Support Tool to PC” felirat melletti gomb segítségével. Telepítsük, de a telefont még ne csatlakoztassuk a számítógéphez. Ha a telepítő végzett, akkor ezt a képet láthatjuk:

Kattintsunk az “USB Driver telepítés” gombra és a telefon típusát (LGP500) keressük ki a listából, és várjuk meg, amíg a telepítés megtörténik.

készüléktípus kiválasztása

Ezután csatlakoztassuk a telefont, és ha a számítógép jelzi, hogy új hardvert talált, akkor hagyjuk, hogy magától telepítse a szükséges fájlokat. Ha minden jól sikerült, akkor a telefonon megjelenik az USB háttértár jele az értesítési sávban, illetve a zöld Android, ami alatt a gombbal csatlakoztathatjuk a memóriakártyát, hogy hozzáférjünk a tartalmához.

Mire mit?

Nagyon kis kivétellel minden feladatra ingyenesen elérhető alkalmazásokat használtam a telefon előre telepített alkalmazásaival szemben. Az elkövetkezőkben leírom, hogy melyik feladatra mit használtam, és hogy ezek mennyire váltották be a várakozásaimat. Természetesen, mivel nem vagyunk egyformák, lehet, hogy másnak nem ezek az alkalmazások jönnek be, tehát érdemes turkálni az Android Marketen. A legtöbbet azért választottam, mert megszoktam a használatukat, és nekem beváltak a mindennapok során.

Alapfunkciók

Még mielőtt bármilyen alkalmazást telepítenénk a telefonra, érdemes a sort az App2SD nevű alkalmazással kezdeni. Ez azért hasznos, mert bár a 2.2-es Androidnak köszönhetően tudunk a memóriakártyára telepíteni, ezt a funkciót nem minden alkalmazás használja ki. Az App2SD figyeli a telepített alkalmazásokat, és ha az, amit éppen telepítettünk, áthelyezhető a memóriakártyára, akkor megjelentet egy értesítést.

Az alapvető funkciók alatt a telefonálást és az üzenetküldést értem, amik talán még mindig a leggyakrabban használatosak. Az alap tárcsázó alkalmazás volt az egyik, amit megtartottam, hiszen bár vannak nagyobb tudásúak a Marketen, én viszonylag keveset telefonálok, és erre a célra nekem tökéletesen megfelelt. A számokhoz tartozó betűket írva egyszerűen kikereshető a hívni kívánt név, így nem muszáj a nevek listáját görgetve kikeresni a nevet. Az SMS küldő alkalmazás már más tészta, ezt gyakrabban használom, és a “beépített” SMS küldő elég kevés funkciót biztosít. Erre a feladatra a GO SMS-t töltöttem le, és máris rengeteg testre szabási, és kényelmi funkciót kaptam, viszonylag kis memória-felhasználás mellett. Figyelem! Ha alternatív SMS kezelőt használunk, ne felejtsük el az alap alkalmazásban kikapcsolni az értesítéseket, különben minden SMS-ről duplán kapunk értesítést, ami elég zavaró tud lenni.

Beviteli módok

Az íráshoz az alap LG billentyűzetet, illetve az Android billentyűzetet használhatjuk. Előbbinek az az előnye, hogy megtaláljuk rajta az összes magyar ékezetet, utóbbinak pedig az, hogy több speciális karaktert tartalmaz. Mindkettő elég jól használható, ám a megszokás miatt én az Anysoft Keyboard-ot telepítettem, és hozzá a magyar billentyűzetkiosztást. Ez tulajdonképpen ötvözi az előbbi kettő előnyeit. Telepítés után a beállítások Nyelv és billentyűzet menüjében aktiváljuk az Anysoft Keyboard beviteli lehetőséget, majd SMS, vagy bármilyen szöveg írásánál a beviteli mezőn hosszan nyomva hívjuk elő a menüt, és a Beviteli módoknál váltsunk át erre.

Kamera

Ha kamerás okostelefon lapul a zsebünkben, akkor bármikor megörökíthetjük a környezetünk pillanatait, és megoszthatjuk azokat azonnal. Erre az LG Optimus One egy 3 megapixeles kamerát biztosít, amivel maximálisan 2048×1536 pixel méretű képeket, illetve legfeljebb 640×480 pixel felbontású videót készíthetünk. A 3 megapixel a mai telefonok között már nem számít soknak, mégis a lehetőségekhez képest elég jó a képminőség, és a beépített kamera alkalmazás is rengeteg funkciót biztosít számunkra. A 2.2-es Android képgalériája is látványos, gyorsan betölti a képeinket, és a teljes komforthoz mindössze a LED vaku és egy fizikai kameragomb hiányzik, de a kijelzőn megjelenő érintőgombhoz is hamar hozzá lehet szokni. Képeinket természetesen aztán megoszthatjuk minden olyan szolgáltatáson, amihez van alkalmazás a telefonon.

Kamera alkalmazás

 • Share