• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Azonnali képmegosztás – Picplz

A képek megosztása nagyjából egyidős az internettel. Kezdetben volt a Flickr, a Picasa és a hasonló oldalak, amik a komolyabb fotós munkák megosztására készültek. Ezek az oldalak mára nagyra nőttek, de a közösségi oldalak és főleg a mobil eszközök megjelenése és elterjedése magával hozta az igényt a képek azonnali megosztására. A Facebook és a Twitter kliensek mind rendelkeznek olyan funkcióval, amelyek segítségével az alkalmazáson belül meg tudjuk hívni a telefon kameráját, és az elkészített képet megosztani az ismerőseinkkel. Mostanában sorra jelennek meg olyan alkalmazások is, amik kifejezetten a képek azonnali megosztására készültek. Ezekkel általában az éppen elkészített, vagy a korábban készült képeket különböző effektekkel láthatjuk el, és egyszerre akár több közösségi oldalra továbbíthatjuk. Az iPhone felhasználók között a legnépszerűbb ilyen alkalmazás az Instagram. Ennek jelenleg még nincs Androidos változata, viszont van helyette más, ami hasonló lehetőségeket ad az Android felhasználók kezébe.

Az épp a napokban frissült Picplz nevű képmegosztó alkalmazás apropóján gondoltam, körbejárom kicsit egy régi funkció újraértelmezését, amit ez az alkalmazás és az Instagram képvisel. Ahogy említettem, az alapötlet roppant egyszerű. Adott egy kép, ami vagy a kamerán keresztül, vagy pedig a már elkészített képek közül, a galériából érkezik. A kép önmagában nem mindig sikerül elég érdekesre, vagy látványosra, de ezen segíthetünk néhány képi effektussal. Ha ezzel megvagyunk, akkor nincs más hátra, mint publikálni a művünket, hogy minél többen láthassák. A képeink alaphelyzetben publikusak, de a Picplz legutóbb bevezetett újításai között megtaláljuk a Creative Commons licenszelési lehetőséget, amit akár képenként is módosíthatunk. A Picplz annyiban lépett túl a mobil megosztáson, hogy a weboldalon is tölthetünk fel képet, és a mobil alkalmazásból megismert effekteket alkalmazhatjuk gyakorlatilag bármilyen képen.

Kezdőoldal Felhasználói aktivitás

A “művészi” jelző az azonnali megosztásnál egy kicsit más jelentést kap, hiszen a rendelkezésre álló effektusokkal nem mindig születik olyan kép, amit klasszikus értelemben művészinek lehetne nevezni, de mindenképpen egyedivé varázsolható. Ez persze nem jelenti azt, hogy az ilyen azonnali megosztó oldalakon nem találunk jó képeket. Nagyon jól eltalált képek vannak, és ezeknek a kiemelésére – a Flickr Explored válogatásához hasonlóan – a Picplz oldalán van egy Interesting nevű galéria, Instagramon pedig ott a Popular galéria. Ide általában valamilyen speciális algoritmus alapján kerülnek be az érdekesebb, illetve legnépszerűbb képek.

Interesting galéria

Az azonnali megosztással egyébként is megváltoznak a szempontok, amiket képekkel szemben támasztunk. Itt kevésbé szempont a tökéletes kompozíció, vagy a jó fények, sokkal inkább a mindennapi pillanatok bemutatása a cél. Persze vannak, akik ezt a “műfajt” is magas szinten művelik, de jellemzően nem ezek a képek vannak többségben. Sokkal inkább előtérbe kerül, hogy minél több helyen jelenjen meg az épp megörökített pillanat, és erre akár a Picplz, akár az Instagram nagyon jól megfelel. A Picplz például egyszerre tudja továbbítani a képet Facebookra, Twitterre, Tumblr-re, Flickr-re, Posterous-ra, Foursquare-re, és egy ideje a Dropbox fiókunkkal is összeköthetjük, ahol külön mappában tárolhatjuk az eredeti és az effektekkel módosított képet. A Foursquare esetében az is beállítható, hogy az adott helyre egyből be is jelentkezzünk.

Különböző effektusok

A fentiek mind olyan szolgáltatások, amiknek az ereje a közösségben rejlik. Az ismerősök követése fontos része az azonnali képmegosztásnak is, és ezek a funkciók magában az alkalmazásban is megtalálhatóak. Az ismerősnek jelölt felhasználók aktivitását folyamatosan nyomon követhetjük, megjegyzéseket fűzhetünk a képeikhez, és új embereket ismerhetünk meg akár a világ másik oldaláról is. Mindkét említett alkalmazás folyamatos fejlesztés alatt áll, a készítők figyelik a felhasználók visszajeléseit, és igyekeznek ezek alapján jobbá tenni az alkalmazásokat.

Név: Picplz
Honlap: http://picplz.com/
Ár: Ingyenes
Értékelés: 3,8
 • Share