• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Az NVIDIA képregényhősökkel tekint a jövőbe

Nem, nem váltunk profilt hardver-irányba, csak egy tegnapi hír nyomán írok le pár gondolatot, ami a mobil eszközök elkövetkező generációit illeti. Az NVIDIA ugyanis betekintést nyújtott az általa gyártott, mobil eszközökbe szánt processzorok jövőjébe, amivel – szándéka ellenére – akár lassíthatja is a készülékvásárlásokat. Az mindenesetre látszik, hogy az NVIDIA komolyan gondolja azt a pozíciót, amit a Tegra 2 megjelentetésével teljesített ki a közelmúltban. A most bemutatott utat az NVIDIA képregényhősökről elnevezett processzorai kövezik ki.

A január elején Las Vegasban, és a napokban folyó Mobile World Congress-en bemutatott új készülékek nagy részében az NVIDIA Tegra 2 névre keresztelt kétmagos processzora található, és a bemutatók tanúsága szerint nagyon is jól teljesít. Úgy tűnik az NVIDIA nagyon jól érzett rá a mobil világ fejlődésére, és ezzel a processzorral komoly helyzeti előnybe került. Ám ezek az új készülékek még nem is értek el a boltok polcaira, máris elgondolkodásra késztet minket a bemutató, aminek keretében az NVIDA a jövőre vonatkozó terveit vázolta.

Évente egy képregényhős

Nézzük csak meg a fenti ábrát. Ez mutatja az NVIDIA jövőben tervezett processzorait, illetve azok teljesítményét a Tegra 2-höz viszonyítva. Ebből látható, hogy a következő lépés, a Kal-El nevű processzor (aminek a neve Superman-re utal), amiben már 4 mag dolgozik, és egy 12(!) magos grafikus processzor segíti a munkáját, így nem meglepő, hogy ötszörös teljesítmény-növekedést mutat a Tegra 2-höz képest. Ezt a processzort az NVIDIA még idén augusztusban tervezi kiadni, vagyis épp mire elterjednének a most bemutatott, Tegra 2-vel szerelt telefonok, és tabletek.

A tervek szerint innentől minden évben megjelenik egy-egy újabb processzor, amik a mostani helyzethez képest szinte elképzelhetetlen teljesítmény-növekedést hoznak majd, így a 2012-ben esedékes Wayne (lásd: Batman) teljesítménye tízszerese, a 2013-ra tervezett Logané (Wolverine) mintegy ötvenszerese, míg 2014-ben a Stark (Ironman) a tervek szerint 75-ösét nyújtja majd a mostani Tegra 2 processzor teljesítményének.

A fejlődés üteme elég durvának hangzik, de a NVIDIA nyilván nem szeretne lemaradni abban a mezőnyben, amiben mostanra olyan előkelő helyett vívott ki. Az mindenesetre elgondolkodtató, hogy mire a fogyasztók eldöntik, hogy például milyen tabletet vásárolnak a jelenlegi kínálatból, addigra piacra kerül egy olyan mobil processzor, ami máris sokszorosát teljesíti az éppen kézbe kapott eszköznek. Persze az informatika és a mobil eszközök eddigi fejlődési ütemét tekintve ez annyira nem újdonság, és akinek annyira fontos, hogy mindig a legfrissebb technológiát használja, az úgyis vált, amint lehet.

Forrás: NVIDIA blog

 • Share