• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

TV, mozi, hírek – hasznos holmik a Sanoma Zrt-től

Hajdanában, még iPod Touch felhasználóként nagyon tetszett egy alkalmazás, ami akkor feleslegessé tette számomra a műsorújságot. Alkalmi tévénézőként általában nem voltam tisztában azzal, hogy mikor érdemes bekapcsolni egyáltalán, de azért néhány kedvenc műsort mindig találtam. Ami akkor a segítségemre volt, nem más, mint a TV24 nevű alkalmazás, ami a Sanoma kiadó mobil részlegének munkája volt. Amikor Androidra váltottam, kerestem a TV24-et, de nem találtam, és egészen eddig kellett várnom, hogy megérkezzen. Vele együtt a Sanoma kiadta a Mozi24 és a Figyelőnet alkalmazásokat is Androidra, kipótolva ezzel a régóta tátongó hézagot, ami a hasonló alkalmazások hiánya miatt keletkezett.

Mindhárom alkalmazáson látszik, hogy nem véletlenül kellett ilyen sokáig várni rájuk. Ami külön tetszik, hogy a Sanoma nem csupán egy Androidos klónt készített az iOS alkalmazásokhoz, hanem olyanokat, amik megállják a helyüket ezen a platformon is, és kihasználják az Android sajátosságait. Érdemes megjegyezni, hogy mindhárom alkalmazás ingyenesen letölthető a Marketről, de használatukhoz internetkapcsolat szükséges, és bár egyik alkalmazás sem tölt le túl sok adatot, de azért jó ezt az esetleges adatforgalmi korlát mellett észben tartani.

TV24

A sort a tévéműsor alkalmazással kezdjük, ami azon felül, hogy az épp látható műsorokat sorolja fel, néhány plusz funkciót is tartalmaz. Indításkor a kedvencnek jelölt csatornákat láthatjuk, és – ami a leginkább tetszett már régen is a TV24-ben – egy csatornánál három műsor látható, így nem csak azt nézhetjük meg, hogy most mi megy, hanem a két azután következő műsort is. A kedvencek listáját természetesen kedvünkre átalakíthatjuk, bár a sorrend alakítása itt kicsit nehézkesebb. A menügomb segítségével elérhető Csatornák lapon adhatunk hozzá, vagy törölhetünk tételeket a kedvenceinkből. A tematikus felosztásban viszonylag könnyen megtaláljuk, ami minket érdekel, és a név melletti kis karikát kiválasztva tehetjük azt a kedvencek közé. Ha azonban más sorrendben szeretnénk látni a kedvenceket, akkor a fentebb említett műsor-nézetre kell váltanunk, és az áthelyezni kívánt csatornán hosszan nyomva kapunk egy rövid menüt, amivel feljebb, vagy lejjebb helyezhetjük az adott csatornát.

Kedvencek listája Műsorok egy csatornán Részletek

Ha egy konkrét csatorna műsorára vagyunk kíváncsiak, akkor válasszuk ki azt a listából, és az épp adásban levő műsortól kezdve láthatjuk az aznapi műsorokat. A fejlécben található jobbra-, illetve balra mutató nyilakkal lépkedhetünk a napok között, vagy ha egy műsor részleteire vagyunk kíváncsiak, akkor azt kiválasztva olvashatunk többet róla. A részletek alatt néha találunk oda vonatkozó tévés híreket is, de ezeket külön menüpontból is elérjük. A TV24 egyik hasznos funkciója, az emlékeztető is a műsorok részleteinél található; a leírás fölött van egy gomb, amivel emlékeztetőt állíthatunk be. Ha ezt aktiváltuk, akkor a műsor kezdete előtt 15 perccel jelez a telefonunk.

Market link
Market linkAppBrain link

Mozi24

Aki egy kicsit nagyobb képernyőre vágyik, az kimozdulhat otthonról és beülhet egy moziba, de ehhez sem kell messze eltenni a telefont, hiszen a Mozi24 alkalmazás pont ekkor jön jól. Mozik és filmek alapján is kereshetünk, de a Sanoma itt sem állt meg ennyinél. Mindjárt az indulásnál egy ötletes aprósággal találkozhatunk. Amíg az alkalmazás az adatokat betölti, filmekkel, és filmszereplőkkel kapcsolatos érdekességeket olvashatunk.

Indulás érdekes infókkal Premier filmek Mozik listája

Az adatok betöltése után a premier filmek között válogathatunk, vagy a menü gombbal elérhetjük a többi funkciót. Választhatunk a filmek, vagy a mozik szerinti keresés közül, illetve találunk egy Magazin nevű oldalt is, ahol filmkritikákat, híreket és DVD-ajánlót találunk. Ha egy film részleteire vagyunk kíváncsiak, akkor az adott filmet kiválasztva megtalálunk minden fontos információt, vetítési időpontokat, kritikát, és képeket is a filmből. Ha a mozik szerint keresünk, akkor hasznos lehet, hogy a gyakrabban látogatott mozikat a kedvencek közé tehetjük, így azok a lista legtetejére kerülnek. Az egyes moziknál megtaláljuk a pontos címet, amit kiválasztva térképen is megnézhetjük a helyet, a telefonszámot, amit kiválasztva egyből tudjuk tárcsázni a mozit, és természetesen a filmek listáját az aktuális időponttól. Ha az alkalmazásból egyből tudnánk jegyet is rendelni, akkor tényleg nem lenne szükség másra.

Market link
Market linkAppBrain link

Figyelőnet

A Figyelőnet amolyan hírgyűjtő oldal, ahol mindenféle témában hamar találunk információkat. A mobil alkalmazás is ugyanezt ígéri, és itt sem csupán egy hírolvasóról van szó. Az aktuális híreken kívül megtaláljuk az időjárást, tőzsdei információkat, és az aktuális hírek képei között is böngészhetünk. A hírek tematikusan kerülnek elénk, a nyitóoldalon minden témából a legfrissebbek, de felül kategóriánként is olvashatjuk azokat. A híreket továbbíthatjuk is, bár én kicsit hiányolom a megosztó szolgáltatások integrációját. Az éppen olvasott hírt email-ben, vagy SMS-ben küldhetjük tovább.

Hírek Időjárás Tőzsde

Az aktuális tőzsdei híreket is megtaláljuk az alkalmazásban, itt három kategória áll rendelkezésre; a BUX, az értékpapírok és a fontosabb devizák árfolyamai. A BUX változásait grafikonon követhetjük napi, heti és havi bontásban, míg az értékpapírokat, illetve a devizákat szöveges formában. Az időjárás oldalon az aktuális napi előrejelzést találjuk óránkénti bontásban, de van 7 napos előrejelzés is, ahol napi bontásban láthatjuk, mi vár ránk. A GPS-vevőt bekapcsolva meghatározhatjuk a földrajzi helyzetünket, így mindig az aktuális pozíciónknak megfelelő előrejelzést kapjuk. Az alkalmazás egyik érdekessége, hogy a menü gombon nincsenek plusz lehetőségek. Minden funkciót elérünk a kijelzőn keresztül, mégsem érezni úgy, hogy túlzsúfolt lenne az alkalmazás.

Market link
Market linkAppBrain link

 • Share