• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Távol Vegastól – heti apró

Amíg Las Vegasban a CES idején sorra bukkannak fel a jobbnál jobb új készülékek, addig sem hagyhatjuk figyelmen kívül az alkalmazásokat. Az év első heti aprójában elég vegyesre sikeredett a felhozatal. Szót ejtünk egy újabb módról, ahogy a telefonon tárolt adatokat, képeket, videókat, zenéket böngészhetjük a számítógépen, beszámolunk egy alkalmazásról, ami a bevásárlásnál, és termékek keresésénél segít, valamint egy remek óra-időjárás-rendszerinfo widgetet is bemutatunk. Ezen kívül két játék, egy egyszerű, de nagyszerű ötlet, illetve egy régi klasszikus került be az eheti összeállításba.

Browsix

Korábban már esett szó a telefon és a számítógép vezeték nélküli összekapcsolásáról. Most mégis újra ejtenék pár szót egy olyan alkalmazásról, ami ezt tudja, de annyi előnye van, hogy mobilneten keresztül is működik, és nagyon egyszerű a kezelése. A Browsix segítségével könnyen böngészhetünk képeink, videóink, zenéink vagy épp fájljaink között anélkül, hogy bármit a számítógépre kéne másolnunk. Ily módon bárki, akinek engedélyezzük a hozzáférést, meg tudja nézni például a képeinket.

Egyszerű indítás Biztonsági beállítások Így néz ki a böngészőben

Az alkalmazás elindításakor adhatunk egy nevet a kapcsolatnak, és bejelöljük, hogy a láthatóságot engedélyezzük, és kész is. A telefon elérésére ekkor kapunk egy az asztali böngészőbe írható címet, amin már böngészhetjük a telefon tartalmát. A képekhez és videóhoz kényelmes, lapozható ablakot kapunk, alul miniatűrökkel, a zenéinkbe bele is hallgathatunk. A kapcsolat biztonsága érdekében beállíthatunk jelszót is, amit a böngészőben kell majd beírni, hogy elérhetővé váljanak a telefonon tárolt fájljaink. A Browsix ingyenes Lite és fizetős változatban létezik, utóbbiban korlátlan feltöltés, és egyéb extrák találhatók.

MIUI Weather Clock Widget

A MIUI az egyik legismertebb egyedi ROM Androidos körökben. Szép egyedi külsőt adhatunk segítségével a telefonunknak, illetve a szép külső mögé különleges funkciókat is biztosít a root-olt készülékek felhasználónak. A MIUI ROM külsőségeinek egyik legjobb része az időjárásjelző óra. Kicsit hasonlít a HTC-féle FlipClock-ra, de annál többet tud. A Factory Widgets fejlesztőinek jóvoltából most azok is kipróbálhatják ezt az órát, akik nem szeretnék root-olni a készüléküket, hiszen az alkalmazás ingyenesen elérhető a Marketről.

Mindentudó óra

Az óra widget hasznos funkciói közül szeretném kiemelni a rendszerinformációk megjelenítésének lehetőségét. Az óra “előtt” vagy az aktuális időjárást tudjuk megjeleníteni, vagy az olyan rendszer-információkat, mint a szabad memória és belső tárhely, a rendszer hőmérséklete, a memória kártya szabad kapacitása, és az akkumulátor töltöttsége. Természetesen tetszőleges alkalmazást beállíthatunk, ami az óra megérintésekor indul el. Az óra számainak egyedi színt adhatunk, hogy passzoljon a hátterünkkel, és a számok alatt megjeleníthetjük az ébresztést és az aktuális holdfázist. Az időjárás használatához meg kell adni a pozíciónkat is, és talán az egyetlen hiányossága a MIUI Weather Clock-nak, hogy nem használja ki a telefon helymeghatározó képességeit, így mindig ki kell keresnünk a legközelebbi helyet, hogy az aktuális időjárást láthassuk.

ShopSavvy 4

A telefon kamerájának a fényképezésen és videók készítésén kívül a leggyakoribb felhasználása a különböző vonalkódok beolvasása. Ezzel nem csak a különböző adatokat rejtő QR-kódok válhatnak érthetővé, hanem például a bevásárlásnál jöhet jól. Erre a célra több alkalmazás is létezik, amiknek a közös jellemzője, hogy az egyes termékeken található vonalkódot leolvasva különféle információkat kapunk az adott termékről. Hogy milyen információkat, az már az egyes alkalmazásoktól függ. A Google saját alkalmazása ebben a kategóriában a Google Goggles, ami nem csak a vonalkódok alapján keres, de az ismertebb logókat is felismeri.

Szebb felület, nagyobb tudás

A kategória másik komolyabb szereplője a ShopSavvy, aminek korábbi kiadása még elég fapados volt, és nagyon sok vonalkódot nem ismert fel. Most azonban elérhető az alkalmazás 4-es verziója, amiben már látványos fejlődést tapasztalhatunk. Nem csak a külsejét újították fel, de a működése is jobb lett, és több hasznos funkcióval gazdagodott. Ezek közül talán a legfontosabb a taníthatóság. Korábban, ha nem ismert fel egy vonalkódot, akkor felajánlotta a kulcsszavas keresést. Az új verzióban viszont lehetőségünk van az eddig ismeretlen vonalkód mögé tartalmat tölteni. Ha a vonalkód beolvasás után nincs találat, akkor az alkalmazás felajánlja, hogy megadhatjuk a termék nevét, árát és azt a helyet, ahol megvásárolható, sőt, képet is tehetünk a termékleírás mellé. Természetesen a felhasználók felelőssége nem kicsi, hogy a megfelelő adatokkal töltsék fel az adatbázist, de tény, hogy sokkal gyorsabban sokkal nagyobb mennyiségű adatra tehetnek szert, illetve a találati pontosság is növelhető ezáltal.

Felismert és megtanított termékek

Ha megtaláltunk egy terméket, akkor elmenthetjük saját listánkra, megoszthatjuk email-ben, vagy Facebook-on, és persze a szokásos információkat is megnézhetjük róla. Ezek között az áron kívül a környékünkön található elárusító helyeket is megnézhetjük a térképen, illetve amennyiben létezik ilyen, akkor elolvashatjuk mások véleményét a termékkel kapcsolatban. Ha nem találjuk megfelelőnek, vagy elég részletesnek a termék adatait, akkor tetszés szerint javíthatunk is az adatokon, vagy új képet tölthetünk fel. A vonalkód beolvasáson kívül természetesen itt is tudunk kulcsszavakra keresni, illetve egy érdekes megoldás, hogy az alkalmazás indításakor láthatjuk a más felhasználók által legutóbb keresett termékeket. Az alkalmazás ezen verziója egyelőre béta állapotban van, és csak a Marketen kívül tölthető le, például itt (manuálisan kell telepíteni).

PacMap

Mindig is tetszett, ha valaki valami nem szokványosat művel a telefonon. A következő kis játék két pofonegyszerű dolgot gyúr össze, és mégis remek ötlet. Vegyük egyfelől a jó öreg Pac Man-t, amit szinte mindenki ismer, akinek valaha számítógéphez, vagy videójátékhoz volt köze. Másfelől vegyük észre, hogy a Google Maps utcanézete igenis hasonlít kicsit egy Pac Man pályához, talán egy kicsit bonyolultabb kivitelben. A Pac Map című játékhoz nem volt más dolga a fejlesztőnek, mint ötvözni a kettőt a GPS-es helymeghatározás segítségével.

A grafikán még lehet csiszolni Virtuális pontzabálás

Igen, a játékban mi magunk vagyunk a főszereplők, akik az utcán (virtuálisan) heverő pontokat felfalják, és mindeközben kitérünk a gonosz szellemek útjából. A játék 15 perces szakaszokból áll, ezelatt kell a térképre vetített pontokat begyűjtenünk, és persze szemmel tartani az ellent. A játék egyelőre publikus béta állapotban van, de nagy móka, viszont a játékon belül is olvasható figyelmeztetést mindenképpen érdemes észben tartani: csak olyan részen játszunk, ahol biztonságosan mozoghatunk akkor is, ha épp a telefonunkat bámuljuk. Ha szeretnénk kipróbálni, letölthetjük innen.

Worms for Android

Régebbi játékosok bizonyosan nosztalgiával emlékeznek vissza a Worms című játékra. A több folytatást megért játékban egymás ellen küzdő csapatokban kis kukacokat kell győzelemre segítenünk. Aki azt gondolja, hogy a kukacok veszélytelenek, annak elmondom, hogy változatos fegyverek rendkívül széles skálája áll rendelkezésre, és nem csak veszélyesek, de némelyik kifejezetten mókás is. A Worms most beteszi a lábát az Androidra is az EA Games jóvoltából, és az alább látható videó tanúbizonysága szerint nem fogunk csalódni benne. Állítólag a játék telepítője kiszivárgott a hivatalos kiadás előtt, tehát elképzelhető, hogy némi keresgélés után fellelhető a net valamelyik zugában, de mindenképpen érdemes megvárni a hivatalos megjelenést, ami napokon belül várható.

 • Share