• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Táblára fel! – Samsung Galaxy Tab teszt

Az idei évre az Android kinőtte a telefonokat, és aki a CES-ről szóló híreket figyelte, az is azt tapasztalta, hogy az újonnan bejelentett eszközök között jelentős mennyiségben vannak kisebb-nagyobb tabletek. A Google az Android 3.0-ás verzióját, a Honeycomb-ot már kifejezetten a táblagépekre alkotta meg, de ezekre az eszközökre még pár hónapot kell várnunk. Addig viszont van egy népszerű eszköz, ami már tavaly ősszel elérhetővé vált, és egy kis ízelítőt nyújt a nagyobb kijelzők hamarosan mindennapossá váló világából. A Samsung Galaxy Tabról már több hardvertesztet olvashattatok különböző oldalakon, így most megpróbálom egy picit az alkalmazások irányából megközelíteni az eszközt.

December végén járta be a netet az a videó, ami a Motorola rejtélyes Android tabletjével kapcsolatban fokozta a várakozást. Azóta a tablet napvilágot látott XOOM néven, de a videóból egy apró mozzanat megragadt bennem. Ahogy az ókortól kezdve sorra mutatták be a táblákat, mindegyiknél volt egy rövid megjegyzés, ami a hiányosságára utalt. Az utolsó előtti helyen trónolt a Galaxy Tab, amihez annyit fűztek, hogy “but Android OS…for a phone”, vagyis egy telefonokhoz készített Android verziót futtató tablet. Ez az érzés végig bennem volt, amíg a Galaxy Tabot használtam. Az eszköz jó, de 2.2-es Android ide, vagy oda, nem igazán nyújt olyan élményt, amilyenre egy tablettől várnánk. A Samsung hozzátette a saját alkalmazásait, és néhány extra funkciót, amit telefonokban nem találunk meg. Így például, az alap (nem root-olt) Androiddal ellentétben a Galaxy Tab segítségével bármikor készíthetünk képernyőmentést a vissza- és a bekapcsoló gomb együttes lenyomásával. Nem mindig működik tökéletesen, de így is egy olyan funkció, amit a kezdetektől fogva hiányolok az Androidból.

Persze egy telefon 3,5 – 4,3 hüvelykes kijelzőjéhez képest már a 7 hüvelyk is jelentős ugrás, és a fenti “probléma” sem az eszköz problémája. Ha ezt az apróságot félre tudjuk tenni – és a használat közben nem lesz nehéz -, akkor nagyszerű élményt nyújt a Galaxy Tab. Szintén ki kell emelni, hogy bár a Galaxy Tab rendelkezik GSM modullal, tehát tudunk bele SIM kártyát tenni, és akár telefonálni is, mégsem helyettesíti a telefont. Leginkább azért, mivel nem tud versenyezni annak mobilitásával, hiszen egy telefont kezelni még mindig könnyebb akár egy kézzel is. A tablet inkább kiegészítés a telefon mellé, mégis, hogy összehasonlítási alap legyen, az alábbiak során rendre a telefonhoz fogom hasonlítani, bemutatva a leggyakrabban használt funkciókat, illetve a megszokott alkalmazások használatát a tableten.

Az, hogy a tabletek uralma még csak ezután kezdődik majd, abból is jól látszik, hogy viszonylag kevés alkalmazást készítettek fel a nagyobb kijelzőre, és ezzel a nagyobb felbontásokra. A Marketen elég rákeresni a HD kulcsszóra, és találunk ugyan ilyen alkalmazásokat, de ezeknek egy része eleve fizetős, tehát csak kerülőutakkal juthatunk hozzájuk. Az ingyenesek között pedig elég kevés az igazán jó minőségű, vagy hasznos alkalmazás. Természetesen ide is illik az a gondolat, hogy a Honeycomb kiadásával gombamód fognak elszaporodni a nagyobb felbontást kihasználó alkalmazások, tehát ez a bekezdés remélhetőleg hamarosan zárójelbe tehetővé válik.

Sajnos az alkalmazások tabletre ültetése egyelőre jórészt abból áll, hogy az adott alkalmazás kitöltse a nagyobb kijelzőt. A tabletek által nyújtott nagyobb felület kihasználása, az alkalmazások automatikus átrendeződése szinte sehol nem tapasztalható még. Legtöbbször teljesen ugyanazt kapjuk, mint egy telefon kijelzőjén, csak nagyobb méretben, vagy néha még ennyit sem. A tesztelés során nem egy alkalmazásnál tapasztaltam, hogy még a kijelzőt sem tölti ki a tartalom, vagyis láthatóan nem foglalkoztak a fejlesztők azzal, hogy nagyobb felbontásra is optimalizálják ezeket.

Kis méret, nagy kijelzőn

Például csalódást okozott az Autodesk Sketchbook, amiről korábban volt szó az oldalon, és nagyon vártam, hogy a nagy kijelzőn rajzolhassak, de az alkalmazás képe megmaradt a 480×800-as méretnél. A Mega Jump kipróbálása is zátonyra futott, de itt már addig eljutottak a játék készítői, hogy egy hibaüzenet formájában közöljék; erre a felbontásra a játék nincs felkészítve, de dolgoznak rajta. Ettől függetlenül a játék nem indult el, de a szándék legalább látszik.

A következő oldalon sorra veszem az alapvető felhasználási területeket, és hogy ezeknél miket tapasztaltam a Galaxy Tab használata közben.

 • Share