• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Szűkre szabva – heti apró

Ezen a héten egy kicsit rövidebb lesz a heti apró, de remélem, azért nem fog nagyon kilógni ezzel a sorból. Ebben az összeállításban olvashattok egy régi klasszikus PC-s játék Androidos változatáról, illetve a Telenor által szervezett Android Workshop-ról is ejtek szót. Ez utóbbihoz kötődik lazán a hír egy új widgetről is, amit akár le is tölthettek innen.

Telenor Android Workshop 2.0

Tavaly év végén rendezte a Telenor az Android Workshop-ot, aminek keretében a meghívottak, és a Facebook-rajongók számára mutatták be az Androidot, illetve jelentették be elkötelezésüket ezen platform felé. Akkor jó hangulatban (bár kicsit hűvösben) telt az esemény, és már akkor lehetett tudni, hogy jön a folytatás. Ezen a héten csütörtökön el is érkezett a második alkalom, ahol legalább kétszer annyi résztevő volt, mint az elsőn, ami minden bizonnyal az Android népszerűségének, és gyors terjedésének is köszönhető. Egy rövid előadást hallgathattunk meg az Android jelenlegi helyzetéről Magyarországon, majd a Telenor által szervezett, Androideák című ötletpályázat legjobbjai vehették át az ajándékaikat. Az első három helyezett egy-egy Samsung Galaxy S telefonnal is gazdagabb lett.

Ezek után a közönség csoportokra bomlott, és különböző témájú bemutatókat nézhettek meg. Több helyen magyar alkalmazásokkal ismerkedhettünk meg, illetve a Carnation és a Google képviselői által az alkalmazások készítésének kulisszái mögé is bepillanthattunk. Az előző rendezvényhez hasonlóan itt is képviseltették magukat a készülékek gyártói, így aki kíváncsi volt a telefonokra élőben, az nem csak megnézhette, de ki is próbálhatta azokat, így többek között az LG egyik legújabb készülékét, az első kétmagos processzorral szerelt Optimus 2X nevűt. Az egész esemény jó hangulatban telt, és minden bizonnyal lesz folytatása is hamarosan.

LG Optimus 2X Widget

A fenti eseménnyel kapcsolatban jelent meg a Kocka blogon egy írás, ami a helyszínen kipróbált LG Optimus 2X-ről szólt. Aki élőben látta a telefont, vagy aki csak a bejegyzést olvasta, annak is feltűnhetett a szépen kidolgozott időjárás-, és óra widget. Akinek tetszett a widget, annak jelenthet jó hírt, hogy az XDA Developers csapata az Optimus 2X forráskódjából kinyerte az egyébként Today Briefing névre hallgató widget-et, és bárki számára elérhetővé tette. A kinyert widget sajnos nem rendelkezik minden funkcióval, így a hírek (Yahoo! News) és az események emlékeztetőinek beállítása hiányzik, az óra és az időjárás rész viszont remekül működik.

átméretezés után

További tudnivaló, hogy a widget egy teljes lapot elfoglal, még akkor is, ha csak az órát használjuk. Ezen viszont könnyen változtathatunk, ha olyan launcher-t használunk, mint pl. a LauncherPro vagy az ADW.Launcher, ahol lehetőség van a widgetek átméretezésére. Így már a felére, két sor magasságúra csökkenthetjük a méretét. A widget két verzióban elérhető; egyik fekete, enyhén áttetsző háttérrel, a másik pedig háttér nélkül. Az időjáráshoz megadhatjuk a mértékegységet, illetve a földrajzi helyzetünket is. A widget sajnos nem települ az SD kártyára, így a látványos külsőért 12 MB-nyi tárhellyel kell fizetnünk.

Townsmen 6

A stratégiai játékok egyik legrégebbi, de talán legismertebb darabja a Settlers. Ebben a játékban egy települést kell felépítenünk, és benépesítenünk, különböző típusú épületek telepítésével, és a katonaság fejlesztésével majd kiküldésével. Ez utóbbival újabb területeket nyerhetünk, és a környéken lebzselő ellenfeleinket győzhetjük le. Ezt a játékot, más néven ugyan, de immár Androidon is megtaláljuk. A Townsmen 6 a GetJar oldalán található meg, és ingyenesen letölthető.

Aki játszott a Settlers valamelyik részével, annak nem fog sok gondot okozni a játék használata. Elsőként a városházát kell elhelyeznünk, aztán nekiállhatunk a különböző épületek telepítésének. Favágó, halász, farmer, és az összes többi mesterember mind megtalálja a helyét, és teszi a dolgát, hogy gyarapodjon a népesség. Ez utóbbit legegyszerűbben úgy növelhetjük, hogy lakóházakat építünk. Ha valahol elakadnánk, akkor elolvashatjuk a súgót, de általában elég egyértelmű a kezelés. A lakók hangulatát az időjárás is befolyásolja, ami ellen nem nagyon tehetünk, de arról gondoskodhatunk, hogy elegendő élelem és víz legyen számukra. A későbbiek során aztán építhetünk piacteret és egyetemet is, hogy a lakók minden igényét kielégíthessük, és persze a hadsereg fejlesztése is előttünk áll.

Első lépés a városháza Az esőtől a hangulat elszáll

A játék elég addiktív, nehéz otthagyni a fejlődő településünket. A telepítő ugyan 12 MB méretű, de szerencsére támogatja az SD kártyára telepítést, így 12 MB-ból mindössze 800 kB körül foglal a memóriából. Ahogy a képeken is látható, a játék ingyenességéért cserébe alul egy reklámcsíkot kell eltűrnünk.

 • Share