• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Rejtve, mégis kéznél – SwipePad

Mindig is szerettem a formabontó megoldásokat, főleg, ha ezek hasznosnak is bizonyulnak. Néhány egyszerű megoldás jelentősen megkönnyítheti a telefon használatát. Ilyen például a Marketen nemrég felbukkant SwipePad, ami emellett még erőforrást is takaríthat meg. Segítségével a leggyakrabban használt alkalmazásokat, vagy funkciókat érhetjük el, ami első hangzásra nem tűnik túlságosan extra funkciónak, hiszen gyakorlatilag bármelyik launcher elvégzi ezt a feladatot. A SwipePad annyiban elegánsabb megoldás, hogy amíg nincs rá szükségünk, addig nincs szem előtt.

A launcherekről szóló írásban említettem, mennyire fontos az erőforrások hatékony kezelése. Minél kevesebb lapot használunk egy launcherben, annál kevesebb memóriát használunk fel, tehát gyengébb hardver esetén is tempós maradhat a kezelőfelület. A SwipePad érdekessége abban áll, hogy alaphelyzetben egyáltalán nincs szem előtt, amikor viszont szükség van egy alkalmazás elindítására, akkor azonnal elérhető, nincs szükség lapozásra, keresgélésre.

A rácsra szinte bármit kitehetünk

A működése egyszerű; adott egy, vagy két aktív terület a kijelzőn, ezt a beállítások között módosíthatjuk. Alapértelmezés szerint ezek a kijelző jobb- és bal alsó sarkában találhatóak. Aktiválni úgy tudjuk, hogy valamelyik ilyen aktív területet megérintjük, és anélkül, hogy az ujjunkat felemelnénk, elcsúsztatjuk a megjelenő rács fölé, amin összesen 12 alkalmazást helyezhetünk el. A rács az első induláskor üres, tehát első lépésként be kell népesítenünk alkalmazásokkal. Ehhez nyissuk meg a rácsot, és a kívánt helyre húzva az ujjunkat, engedjük el. Ekkor egy menü jelenik meg, amiből kiválaszthatjuk, mit szeretnénk elhelyezni az adott helyen (slot). A menüben a következők közül választhatunk:

 • Application – bármely alkalmazás, ami a telefonon található
 • Shortcut – a telefonon elérhető funkciók, vagyis az alkalmazások egyes alfunkciói, vagy akár bármelyik elmentett könyvjelző
 • Tasking – a SwipePad mellé külön letölthető kiegészítő, amiben task manager funkciókat találhatunk (az ára 1,02 dollár)
 • Hide – a használaton kívüli slot-okat rejthetjük el (az elrejtett slot-okat a beállításokból visszaállíthatjuk)

Az így beállított alkalmazást, vagy funkciót ezentúl a rács megnyitásával, és a kijelző megfelelő helyen történő elengedésével indíthatjuk el. Ha egy slot tartalmát szeretnénk megváltoztatni, akkor a rács megnyitása után a kívánt helyen kb. 2 másodpercig kell tartani az ujjunkat, és megjelenik a fenti menü. A beállításokat elérni vagy a SwipePad alkalmazás elindításával tudjuk, vagy a megfelelő beállítás esetén az értesítési sávon található ikonon keresztül. Külön érdekesség, hogy a rács a lockscreen-ről is elérhető, tehát nem kell a kijelzőzárat sem feloldanunk a használatához, bár sejtésem szerint ez egyelőre nem szándékos funkció.

Beállítások

A SwipePad használata hamar megszokható, és ha a leggyakrabban használt alkalmazásainkat ide helyezzük, akkor az így feleslegessé vált lapokat a launcher-ben meg is szüntethetjük, értékes rendszer-erőforrásokat szabadítva fel ezáltal. Maga a SwipePad nem egészen 200 kbyte-ot foglal a telefonunkon, tehát nem mondható túl helyigényesnek. Az alkalmazás még béta fázisban van, és a készítők szívesen fogadják a javaslatokat, észrevételeket a felhasználóktól.

Név: SwipePad Beta
Honlap: http://swipepad.conduction.mobi/
Ár: Ingyenes
Értékelés: 4.52
 • Share