• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Jövők és menők – heti apró

Ezen a héten sem pihent az Android Market világa, és több érdekes hír is felröppent. Az eheti apróban főleg hamarosan érkező alkalmazásokról, és hírekről írok. Szó lesz a Kongregate flash játékokat hozó alkalmazása körül kavarodásról, és ha már flash játékokról van szó, kiderül, hogy egy régóta várt flash klasszikus érkezik napokon belül Androidra, valamint egy másik is a közeljövőben. A régóta várás egy másik játékkal kapcsolatban ért véget a héten, és egy fejlesztőknek szóló újdonságban a hangvezérlésről olvashattok.

Kongregate vs. Android Market

Az Android Market tekintetében a hét egyik fura sztorija a Kongregate körül bonyolódott. A Kongregate régóta ismert a flash játékosok körében, hiszen a weboldalukon keresztül több ezer flash játékot érhetünk el, pontokat, jelvényeket gyűjthetünk. A hét elején felröppent a hír, miszerint a Kongregate saját alkalmazást adott ki Androidra, amin keresztül a Flash Player 10.1-el rendelkező telefonokon mintegy 300 flash játékot érhetünk el. Eddig minden szép és jó, de a Kongregate alkalmazása az Android Marketen tiszavirág életűnek bizonyult, ugyanis a Google még aznap levette azt a Marketről. Történt mindez azért, mert az alkalmazás megsértette az Android market terjesztési megállapodás azon részét, amiben a Google megtiltja, hogy egy Marketről letöltött alkalmazás egy újabbat töltsön le.

A Kongregate alkalmazása ugyanis úgy működik, hogy miután letöltöttük a Marketről, feltelepítettük, és bejelentkeztük, vagy regisztráltunk magunknak egy Kongregate fiókot, máris nekiállhatunk válogatni a játékok között. Ha valamelyik megtetszik, akkor azt a Kongregate letölti a telefonunkra, és már tolhatjuk is. Sajnos ez a letöltős módszer szúrta a Google szemét, és rövid úton eltávolította a Marketről. Ez persze nem sok vizet zavar, aki ennek ellenére is ki szeretné próbálni, annak mindössze annyit kell tennie, hogy ellátogat a Kongregate weboldalára, és letölti az alkalmazást, hiszen a szabályozás csak a Marketen közétett alkalmazásokra vonatkozik.

PopCap játékok Androidon

A PopCap Games neve nyilván ismerős a flash játékok rajongóinak. Még a Facebook hódítása előtt készült a Bejeweled című játék, de a Facebook-on játszható változattal terjedt el leginkább. A PopCap Games weboldalán megtaláljuk Flash formájában, de akár le is tölthető – jó pénzért. A játék iOS-en már régóta jelen van, és biztos vagyok benne, hogy velem együtt sok Android tulajdonos várt már arra, hogy kedvenc platformján is játszhasson vele.

Most úgy tűnik, a várakozásnak hamarosan vége, hiszen a héten felröppent hírek szerint már készülnek a PopCap slágerjátékainak Androidos változatai. Ezek közül a Bejeweled 2-n kívül a Peggle és a Plants vs. Zombies (PvZ) neve merült fel. Jeff Green, a PopCap Games közösségi média vezetője twitteren mutatott két képet, ami azt bizonyítja, hogy előrehaladott állapotban van a Peggle és a PvZ fejlesztése. Mint az később kiderült, a Bejeweled 2 néhány napon belül érkezik a Marketre, míg a Peggle és a PvZ 2011 második félévében várható.

Fruit Ninja frissítés

A Fruit Ninja azok közé a játékok közé tartozik, ahol egy roppant egyszerű ötlet találkozik a remek megvalósítással, és a végeredmény maga a függőség. A játék során mindössze annyit kell tennünk, hogy a feldobott gyümölcsöket szétkaszaboljuk mindent vágó kardunkkal. A kijelzőn kell suhintanunk, és már készül is a gyümölcssaláta. Mindezt három játékmódban tehetjük meg; a klasszikus módban a lehető legtovább kell kibírnunk úgy, hogy egy gyümölcsöt sem hagyunk egészben leesni, illetve a gyümölcsök között felröppenő bombákat kikerüljük. A Zen mód a második, itt időre megy a kaszabolás, de nincsenek bombák. Másfél perc áll rendelkezésünkre, hogy minél több pontot gyűjtsünk.

Arcade Mode

A harmadik mód helyén eddig csak egy rejtélyes, fekete banán látszott, illetve a Coming soon felirat. Aki iPhone-on már látta a játékot, az tudhatja, hogy ez az Arcade módot takarja, ahol 1 percen belül kell minél több gyümölcsöt kettéhasítani. Ebben a módban bombák, és extra gyümölcsök is röpködnek, amikkel felturbózhatjuk a játékot. Ez a mód talán a leglátványosabb, és pár napja már Androidon is elérhető, a játék kedvelőinek nagy örömére. Az Arcade módon kívül újítás, hogy akár egyszerre két karddal tudunk kaszabolni, a multitouch támogatásnak köszönhetően. A Fruit Ninja OpenFeint támogatásán is javítottak, így még könnyebben megtaláljuk barátainkat, és versenyezhetünk a pontok gyűjtésében.

Nuance Dragon SDK

Az okostelefonok egyik eddig kevésbé kiaknázott felhasználási területe a szövegfelismerés. Ugyan létezik ilyen funkció az összes Androidos készülékben is, mégsem igazán használjuk ki. Magyar nyelven pedig még kevesebb esélyünk van egy jól működő szövegfelismerő alkalmazás használatára. Angol, német spanyol vagy francia nyelven már diktálhatunk szöveget a telefonnak, vagy kereshetünk hangbemondás alapján. Most a Nuance, amely többek között a Dragon Dictation nevű alkalmazáscsalád fejlesztője, megnyitotta a Dragon fejlesztői környezetét (SDK) a fejlesztők előtt.

A Dragon SDK segítségével az Android és iOS fejlesztők olyan forrásokhoz férnek hozzá, amivel fejlett szövegfelismerési funkciókat építhetnek be alkalmazásaikba. Ezekkel nem csak a beszélt szöveget lehetséges írássá alakítani, de a fordított irányt, tehát az írott szöveg felolvasását is lehetővé teszik. A Dragon Mobile SDK-ról további infomációk ezen az oldalon olvashatók.

 • Share