• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Android alkalmazások BlackBerry-n?

Érdekes cikk jelent meg tegnap a BGR.com oldalán, amely szerint a Research In Motion (RIM), a BlackBerry eszközök gyárója komolyan fontolóra vette, hogy Java virtuális gépet (JVM) épít a következő eszközeibe, a telefonokba, és a korábban mérsékelt sikerrel debütált Playbook tabletbe. A hír azért izgalmas, mert ha a RIM így dönt, akkor az oldal információja szerint a legesélyesebb a Dalvik VM, ami egyúttal az Android lelke is.

Ha az információknak hinni lehet, akkor a RIM nagy dobásra készül. A Playbook megjelentetésével megtette az első lépést egy nagyobb piac felé, majd nemrég látott napvilágot a hír, miszerint felvásárolták a The Astonishing Tribe nevű, exkluzív kezelőfelületeket fejlesztő csapatot, akiktől remek koncepciókat láthattunk, illetve jelenleg is található néhány igényes aktív háttér (live wallpaper) az Android Marketen tőlük. A most kiszivárgó információk pedig újabb bizonyítékok arra, hogy komoly elképzeléseik vannak a mobil eszközeik jövőjét illetően, hiszen a Dalvik VM felhasználásával az Android alkalmazások futtathatók lennének például a Playbook következő változatán.


kép: bgr.com

A jelenleg még inkább pletykának minősülő információk alapján két lehetőség merül fel, ha a RIM valóban a Dalvik VM mellett dönt. Az egyik, hogy – mivel a Dalvik VM nyílt forráskódú, tehát szabadon felhasználható – a RIM fogja a kódot, és a saját eszközeihez igazítja önállóan. A másik verzió viszont sokkal izgalmasabb, ugyanis megtehetik, hogy a Google felé lépnek, és valamiféle megegyezés alapján biztosítják, hogy a Dalvik VM révén futtatható Android alkalmazásokhoz további támogatást kapjanak a Google-tól.

Érdemes eljátszani a gondolattal, hogy egy következő generációs BlackBerry-n, vagy Playbook-on könnyedén futhatna akár egy Android Market, amivel a RIM, relatíve kis energiaráfordítással tudna elérést biztosítani felhasználói számára egy már most is hatalmas alkalmazáspiachoz.

 • Share