• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

A telefon arca – Launcher körkép

Korábban, az Androiddal ismerkedőknek szánt írásban egy rövid részt szenteltem a launcher alkalmazásoknak, vagyis azoknak, amikkel a telefon mindennapi használata közben találkozunk. Ezt használjuk az alkalmazások indításához (innen a név is; launcher = indító), a widgetek tárolásához, és a telefon különféle funkcióinak elérésére. Közös jellemzőjük, hogy több-kevesebb testre szabási lehetőséget nyújtanak, így olyanná formálhatjuk a telefonunk kinézetét, hogy nem csak praktikus, de esztétikus is legyen. Akkor megemlítettem néhány alkalmazást, amit érdemes kipróbálni, de most egy kicsit részletesebben végigmegyek a leggyakrabban használt launcher-eken, megpróbálok áttekintést adni a lehetőségekről, és talán segítséget is, hogy mindenki megtalálja a magának legjobban megfelelőt.

Szeretném előre bocsátani, hogy a marketen található alkalmazások mennyisége miatt nem fogom az összes fellelhető launcher-t bemutatni, hiszen arra sem hely, sem idő nincs ezen oldal keretein belül. Megpróbálom viszont azokat bemutatni, amiket a leggyakrabban használunk, és bár ezek viszonylag jól lefedik az igényeket, ha valaki mégsem talál igazán megfelelőt, akkor arra bátorítom, hogy nézzen szét a marketen, hiszen a választék kellőképp nagy.

A teszt során igyekeztem azokat a szempontokat figyelembe venni, amik a mindennapi használat során jelentkezhetnek, és teszik jobbá, vagy kevésbé jóvá az adott alkalmazást. Így például a működés sebessége, az egyes részek működése, a testre szabhatóság, és az esetleges extrák mind érdekesek lehetnek. Nem versenynek szánom, így nem fogok győztest hirdetni sem, hiszen kinek-kinek magának kell kipróbálnia, és eldöntenie, hogy melyik felel meg leginkább az igényeinek.

Bár léteznek formabontóbb megoldások, de a legtöbb launcher hasonló felépítésű; három nagyobb részre osztható:

 • több, testre szabható elrendezésű lap (homescreen) amiken a leggyakrabban használt alkalmazások ikonjait, és widget-jeinket tárolhatjuk
 • egy alsó ún. dock, ahová további alkalmazás-ikonokat helyezhetünk el
 • az alkalmazások “fiókja” (app tray vagy app drawer), ahol minden telepített alkalmazás megtalálható

Ez az elrendezés egyébként megfelel az alap Android launcherének, hiszen a legtöbb launcher ennek a feljavított változata, de a fejlesztők az alapvető működéshez nem nagyon nyúltak hozzá, inkább további funkciókkal gyarapították azt. A legtöbb launcherben javítottak a memória-gazdálkodáson, grafikai optimalizálásokat végeztek, és sok esetben hasznos extrákkal bővítették ki a lehetőségeinket. Most tehát vegyük sorba a leggyakrabban használatosakat.

LauncherPro

Kicsit magam felé hajlik a kezem, ezért a LauncherPro-val kezdem. Véleményem szerint az egyik legjobb launcher, ami jelenleg elérhető. Mivel már volt róla szó egy külön írás keretein belül, így most csak nagy vonalakban mutatom be. A fentebb leírt, klasszikus három részes elrendezés jellemzi, maximálisan 7 vízszintesen lapozható homescreen-t kezel, és a pár nappal ezelőtti frissítésnek köszönhetően már 5 különféle lapozási effektus közül választhatunk. A lapozásnál beállíthatjuk az ún. Virtual Looping funkciót, amivel a “szélső” lapoknál továbblépve a másik szélső laphoz érünk, tehát tulajdonképpen körbelapozhatunk. Ha több lapot használunk, akkor jól jöhet az előnézet funkció, amivel az összes lapot egyszerre nézhetjük meg kicsiben, és kiválasztással léphetünk bármelyikre. A LauncherPro saját widgeteket (kontaktok, üzenetek, naptár, twitter, facebook) is biztosít, igaz, ezek már csak a fizetős Plus verzióban használhatók. Ugyanígy a Plus verzióhoz tartozik a widgetek átméretezésének lehetősége is, ami szintén a nagyobb kijelzőknél lehet hasznos

Homescreen preview

A dock-ot kiterjeszthetjük háromszoros szélességűre, tehát bőven akad hely az ikonjainknak itt is. Ezzel csökkenthetjük a homescreen-ek számát, ami viszont memóriát takarít meg, mivel egy lap kezeléséhez több erőforrás szükséges, mint a dock görgetéséhez. Alkalmazás hozzáadásához az adott helyen hosszan nyomva jelennek meg a lehetőségeink. A dock-on tárolt alkalmazásokhoz használhatjuk az eredeti ikont, vagy akár a LauncherPro stílusában készült ikonokat is helyezhetünk el, javítva ezzel is az összképet. Magát a dock hátterét is módosíthatjuk egyedi háttérrel. Ilyen stílusú ikonokból és egyedi dock-hátterekből rengeteget találunk a LauncherPro Icons alkalmazás weboldalán. Külön érdekesség a LauncherPro-nál a dock ikonokon használható ún. Swipe Gesture Action, vagyis minden dock ikonra beállíthatunk valamilyen műveletet, amiket egy rövid, függőleges csúsztató mozdulattal indíthatunk. Egyes alkalmazásokhoz egyedi műveletek vannak, így a böngészőnél a könyvjelzőket, az sms küldő ikonnál az olvasatlan üzenetek, a tárcsázó ikonjánál a nem fogadott hívások, az alkalmazás fiók ikonjánál pedig a 16 legutóbb használt alkalmazás listája hívható elő. Ezen kívül a beállítható, hogy ha gmail vagy sms-kezelő ikon van a dock-on, akkor ezeknél megjelenjen az olvasatlan levelek, illetve üzenetek száma is.

Bookmarks popup

Az alkalmazás fiók függőlegesen gördíthető, és akár 3D-s kinézetet is adhatunk neki. Az ikonokat drag-and-drop módszerrel kipakolhatjuk valamelyik lapra, vagy a mozgatáskor megjelenő kuka ikonra húzva el is távolíthatjuk az alkalmazást a telefonról. Beállítható az ikon-oszlopok száma az alkalmazás fiókon belül, illetve a homescreen-eken a sorok száma is, így ha egy nagyobb kijelzővel rendelkező készülék, pl. egy tablet áll rendelkezésre, akkor akár több ikont is kitehetünk a lapjainkra a könnyebb elérés céljából. A LauncherPro funkciói könnyedén finomhangolhatók, és az ízléseinkhez/szokásainkhoz igazíthatók a beállítások segítségével.

ADW.Launcher

Egy másik gyakran használt alternatíva az ADW.Launcher. Funkcióiban nagyon hasonlít a LauncherPro-ra, de azért vannak eltérések is. Itt is 7 lapot nyithatunk az ikonoknak és widgeteknek, de itt a lapok hozzáadása, és átrendezése látványosabban, miniatűrök formájában működik. Míg a LauncherPro-nál csak az alkalmazás menüjéből lehet módosítani pl. a lapok számát, itt egy mozdulattal adhatunk hozzá új lapot, a lapok sorrendjét pedig a miniatűrök alatt található gombokkal változtathatjuk. Az egyes lapokon az ikonokon hosszan nyomva egy helyi menü jelenik meg, aminek a segítségével eltüntethetjük a homescreen-ről, szerkeszthetjük, vagy letörölhetjük a telefonról az adott alkalmazást. A szerkesztés során ikont, feliratot, vagy magát az alkalmazást is módosíthatjuk.

lapok szerkesztése Műveletek az ikonokkal

A dock itt csak egy sornyi ikont tartalmazhat, de a rajta található ikonokat ugyanúgy testre szabhatjuk, mint a homescreen-en levőket. Az ADW.Launcher beállításai között találunk lehetőséget a dock elrejtésére is. Ha ezt bekapcsoljuk, akkor a dock felett egy felfelé irányuló mozdulat segítségével tüntethetjük el a dock-ot. Kicsit talán fura logika, hogy a mozdulattal pont ellentétes irányú a dock animációja, hiszen lefelé tűnik el. Ez persze sok vizet nem zavar, ettől még a funkció hasznos lehet. A LauncherPro-val ellentétben itt drag-and-drop módszerrel lehet alkalmazásokat elhelyezni a dock-on. Ezeket akár az alkalmazás fiókból, akár valamelyik lapról húzhatjuk a megfelelő helyre. Sajnos a meglévő ikonok átrendezése csak két lépésben lehetséges, tehát, ha más sorrendet szeretnénk, akkor az egyik ikont húzzuk át a másik helyre, majd az így megüresedett helyre húzzuk be valahonnan az éppen “felülírt” ikont. Ha az alkalmazás fiók gombját felülírjuk, akkor újra előkeríteni csak úgy lehet, hogy valamelyik homescreen-en hosszan nyomva a megjelenő menüből kiválasztjuk a Launcher Actions pontot, majd az Open/close App Drawer-t. Ezzel a lapon megjelenik a gomb, amit aztán ráhúzhatunk a dock megfelelő helyére.

Extra ikonok a témákban

Az ADW.Launcher-ben beállíthatjuk, hogy az alkalmazás fiók függőlegesen gördíthető, vagy a homescreen-ekhez hasonlóan vízszintesen lapozható legyen. Amiben ez a launcher több, mint a LauncherPro, azok a témák. Ha az ADW.Launcher-t választjuk, akkor érdemes turkálni a témák között, hiszen az Android Marketen több, mint 100 téma található, ezeknek nagy része ingyenesen letölthető. Ezek általában egyedi hátteret, dock-beállításokat, ikonokat, és betűkészleteket tartalmaznak. Az ADW.Launcher is rengeteg beállítási lehetőséget kínál, és bár szerintem kicsit több erőforrást használ, mint a LauncherPro, de mégis nagy tudású alkalmazás. A Marketen megtalálható egy kibővített változata ADW.Launher EX néven, amiben több extra funkció is található, így különböző lapozási effektusok, több külső az alkalmazás fiókhoz, több ikon, beállításprofilok egyszerű váltása, javított kód, stb. Ezért a változatért viszont jelenleg 3,43 dollárt kell fizetnünk.

 • Share