• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Workshop és kikapcsolódás – heti apró

Az eheti apróban egy olyan hír is helyet kapott, ami ugyan csak közvetetten, de érinti az Androidos alkalmazások témáját, és a későbbiekben komoly változásokat indíthat el. A Telenor Android Workshop-on kívül szó az Angry Birds ünnepi kiadásáról, az Androidon frissen megjelent Pocket God című játékról, illetve az Autodesk SketchBook-ról, ami a PC és az iOS után immár Androidon is rendelkezésünkre áll.

Csütörtökön rendezte meg a Telenor azt a sajtótájékoztatóval egybekötött Android Workshopot, aminek során elkezdődött egy újabb időszak az Android magyarországi történetében. A Telenor ugyanis egyértelmű döntést hozott az Android támogatása mellett, nyilván felismerve a benne rejlő lehetőségeket. Maga az esemény két részből állt. Az első részben magáról az Android operációs rendszerről volt szó, rövid történeti áttekintést kaphattunk, aztán a második részben tematikus előadásokat hallgathattunk, ahol szakemberek mutatták be az Android rendszert az érdeklődőknek.

Mindeközben a készülékgyártók standjainál lehetőség nyílt a legújabb készülékek megtekintésére, és kipróbálására is. A Telenor elkötelezettségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy bejelentette az Androideák nevű ötletpályázatát, aminek során a felhasználók ötleteit várják Androidos alkalmazásokra, a legjobb ötleteket pedig végül megvalósítják.

A Telenor egy nagy lépést tett ezzel az Android felé, és az elhangzottak szerint ezt további lépések követik. Az igazán nagy változást persze az jelentené, ha a Google által korábban bejelentett, és néhány tengerentúli szolgáltatónál már alkalmazott megoldás, amivel a mobilszolgáltatókon keresztül nyílik lehetőség fizetős alkalmazások megvásárlására, nálunk is megjelenne, hiszen az Android Marketen található alkalmazások nagyobb része ingyenes, de az igazán komolyak között sok a fizetős, amit jelenleg csak kerülőutakon érhetünk el.

Az Angry Birds készítői valamit nagyon jól csinálnak. A játék hamar sokak kedvencévé vált, akár az iOS-t, akár az Androidos változatot nézzük. A sok itt valóban sokat jelent, hiszen ez utóbbi az első napon egymillió, másfél hónap alatt pedig 7 millió letöltést számlált. Az Angry Birds sikereihez nem pusztán egy jó játék kellett, hanem a készítők folyamatos odafigyelése a felhasználói visszajelzésekre, és az érdeklődés fenntartása is.

Ehhez hozzátartozik az újabb verziók, és kiegészítések kiadása is. Így a korábban Halloween alkalmából megjelentetett különkiadás immár Angry Birds Seasons néven egységes ünnepi játékként szerezhető be ingyenesen az Android marketről. Ebben a már említett Halloween pályák mellett most karácsonyi visszaszámlálásként 25 új pályát kapunk, amelyekből minden napra jut egy. Ezt szó szerint kell érteni, hiszen akárcsak egy adventi kalendárium ablakai, itt is minden nap csak egy új pálya nyílik meg. Ha ezzel végeztünk, akkor bizony várnunk kell a következő napig, de így legalább van lehetőség csiszolni a megoldásokon, és három csillagot szerezni minden pályán.

Az Androidra portolt játékok sora már így is elég hosszú, de továbbra is csak jönnek, és ezzel elsősorban a játékot szerető felhasználók járnak jól. Az iOS-ről jól ismert Pocket God a legutóbbi Android átirat, ami elérhető az Android Marketen. Ebben a játékban kis pigmeusok sorsa kerül a kezünkbe. Szinte bármit megtehetünk velük, és a környezetükkel. Irányíthatjuk a nap és a hold járását, az időjárást, vagy akár a szigeten és környéken élő állatokat is. Villámokat szórhatunk, földrengést vagy épp cunamit indíthatunk. A lényeg, hogy a kis emberkéket mindenféle kalandokon kell átvezetnünk, amiket viszont nem mindig élnek túl, de ez tulajdonképpen nem olyan nagy baj, mert ez áldozat az istenüknek – vagyis nekünk. A játék öt különböző helyszínen folyik, és szinte minden elemét használhatjuk, épp ezért rengeteg időt eltölthetünk vele, mire kitapasztaljuk.

Sajnos van néhány olyan dolog a Pocket God-dal kapcsolatban, ami miatt talán még érdemes várni a beszerzésével. Egyrészt fizetős, bár a 99 centes ár nem mondható soknak érte. Ami nagyobb baj lehet, hogy mintegy 20 megabyte helyet foglal a telefonunkon, és mivel egyelőre hiányzik a memóriakártyára telepítés lehetősége, ezért egyelőre csak azoknak tudom nyugodt szívvel ajánlani, akinek van ennyi felhasználható helye a telefonján. Mivel azonban az iOS verziót elég sűrűn frissítik, valószínűleg az Androidos változatnál sem kell sokáig várnunk a kezdeti problémák megszűnésére.

A rajzolás érintőkijelzőn nagyszerű élmény. Az Autodesk SketchBook nevű alkalmazásával pedig még ezen is túltesz. A SketchBook-ot megtaláljuk PC-s szoftver formában, illetve iOS-t futtató készülékeken is, most pedig itt az Androidos változat és semmivel sem szegényebb az élmény, mint a többi platformon.

Komplett rajzeszközt kapunk a kezünkbe, különböző ecsetformákkal, színválasztóval, külön rétegekkel és mindennel, amire csak szükségünk lehet. A kezelés viszonylag könnyen elsajátítható, bár a kétujjas scrollozást szokni kell. A kép alján található kis kerek ikonnal jeleníthetjük meg a menüt, ahonnan minden eszközt elérhetünk. Külön érdekesség, hogy a kijelző négy sarkában található funkciók akkor is elérhetők, amikor a menü nem látszik. Mindössze annyit kell tennünk, hogy a sarokban duplán koppintunk. Ehhez persze emlékeznünk kell, hogy melyik sarokban milyen funkció van, de ez rövid használat után berögzül. Az elkészült műveinket elmenthetjük a memóriakártyára.

firkálni jó :)

A SketchBook kétféle változatban található a Marketen. Az egyik az ingyenesen letölthető Express nevű, a másik a bővebb eszközkészlettel rendelkező Mobile nevű változat, aminek 99 cent az ára. Ha hirtelen szükség van egy gyors vázlatra, akkor nem is lehet nálunk jobb eszköz, mint a SketchBook. A használathoz multitouch-képes készülék szükséges, legalább 2.1-es Androiddal, tehát például a rezisztív kijelzős készülékeken nem fogjuk tudni használni.

 • Share