• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Ugorjunk, avagy egy másolás rövid története

Az Android Marketen jelenleg több, mint 100ezer alkalmazás található. Sok közülük hasonló, tekintve, hogy ugyanazon célokra hasonló alkalmazások születnek, legfeljebb más megoldásokkal, vagy épp eltérő külsővel. Vannak olyan alkalmazások is, amik hasonlítanak másokra, hol jobban, hol kevésbé. Játékoknál már más a helyzet, hiszen ott előbb feltűnnek a hasonlóságok. Ma, ahogy a Marketen böngésztem, összefutottam a NinJump nevű játékkal. Az ikonja alapján kíváncsi lettem, megnéztem a részleteit, és jött a meglepetés. A játék szinte egy az egyben ugyanaz, mint a régebben megjelent City Jump, amiről az Android Hungary-n olvastam. Kíváncsiságom nőtt, és kicsit utánanéztem a másolós sztorinak.

Amikor a fent linkelt cikk megjelent, letöltöttem a City Jump-ot, és bár egész jó időtöltésnek tűnt, nem töltött sok időt a telefonon. Annyira viszont épp eleget, hogy a NinJump-ot meglátva egybél feltűnjön a hasonlóság. A CityJump 2010. október végén jelent meg a Marketen, a NinJump pedig december 8-án. Ez elegendő lenne ahhoz, hogy a NinJump-ot jegyző BackFlip Studios Inc.-t másolónak bélyegezzük, de jobban tesszük, ha nyomozunk még egy kicsit.

A NinJump kommentjei között ugyanis találunk egy hozzászólást, amiből kiderül, hogy a NinJump volt az első, igaz először az iOS verzió jelent meg belőle, és a City Jump-ot “készítő” DroidHen volt az, aki szégyentelenül lemásolta, és jelentette meg Androidon. Annyi fáradságot sem vettek, hogy jobban elváltoztassák a játék külsejét. Hogy a NinJump a jobb, vagy a City Jump, az már ízlés kérdése. Nekem személy szerint a NinJump külseje jobban tetszik, és a hangulata is, de az biztos, hogy az ilyen esetek elhomályosítják a játék örömét. Íme az említett komment a Marketről:

City Jump is actually a Shameless clone of Ninjump. Ninjump is an Iphone/Ipad game by Backflip studios. It came out BEFORE city Jump.

Maga a játék egyébként egyszerű, de szórakoztató. Egy ninja falmászási kísérletét kell segítenünk azzal, hogy kikerüljük az akadályokat, és begyűjtük a számára hasznos holmikat. Könnyen elsajátítható, és remek időtöltés. Az eredményeinket összehasonlíthatjuk a Papaya játékhálózat használatával, ahova természetesen regisztráció szükséges a használathoz. A City Jumpról szóló cikkben található screenshot-okat érdemes összehasonlítani az itt találhatókkal. Kíváncsi lennék a fejleményekre, illetve arra, hogy ilyen esetekben az eredeti játék készítőjének milyen eszközei vannak a másolók ellen, vagy egyáltalán léteznek-e erre eszközök az Android Marketen.

 • Share