• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Megjelent a Maxthon Androidos változata

Az okostelefonokon a telefonálás, és az SMS-küldés után a leggyakrabban használt funkció a webböngésző használata. Erre Androidon már most is rengeteg különböző böngésző áll rendelkezésre. Ma ebbe a sorba újabb versenyző áll, és az első tapasztalatok alapján nem kis esélyekkel indul. A Maxthon neve ismerősen csenghet korábbról. Asztali gépekre szánt böngészője az első két főverzióban az IE Trident böngészőmotorra épült, de a 3-as verziónál szakítottak ezzel a gyakorlattal, és az IE, valamint a Webkit legjavát gyúrták egybe. A Maxthon 3 egyedi algoritmusok alapján optimalizálja a weboldalak megjelenítését, ehhez azt a motort használja fel, amelyikkel jobb teljesítmény érhető el. Az asztali böngésző mellett pedig már kezünkbe vehetjük az Androidos változatot is, ami több olyan funkciót tartogat, amit az eddigi böngészőkben nem találtunk meg.

Ami először szembetűnhet, az a viszonylag kis méret. A telepítő mérete mindössze 1,75 MB, ami a telepítés után 2,8-ra hízik, de – ahogy a többi böngésző esetében is – a hely nagyobb részét a böngészési adatok (gyorsítótár, tárolt adatok, stb.) teszik ki. Indítás után a nyitóoldalon tematikus válogatást találunk előre beállított oldalakkal. Ezeket ugyan nem lehet módosítani, de a tetszőlegesen összeállítható mozaik-nézetet is használhatjuk a kedvencek megjelenítésére. A kedvencek témájához tartozik, hogy a Maxthon is meglépte azt, amit a Firefox (vagyis a Fennec) is tud, vagyis a könyvjelzők szinkronizálására is van lehetőségünk. Ehhez persze szükség van egy regisztrációra, illetve egy asztali Maxthon böngészőre. Ha ezek megvannak, akkor mindig naprakészek lehetünk az asztali gépen, és a mobilunkon egyaránt.

könyvjelző mozaik funkciók kéznél

A Maxthon másik újítása a beépített RSS olvasó. Ha böngészés közben olyan oldalra érünk, aminek van RSS forrása, akkor a címsorban megjelenő jelre nyomva elmenthetjük azt. A menüből aztán kiválaszthatjuk az RSS olvasót, ahol az elmentett források böngészhetünk. A források frissülését az értesítő sávon felbukkanó RSS ikon jelzi. Sajnos csak a böngészőből lementett RSS forrásokat olvashatjuk innen, de különálló olvasóként ott a Google Reader, vagy bármelyik erre specializálódott alkalmazás.

RSS ikon a címsorban RSS olvasó

A mobil böngésző könnyű használata kulcsfontosságú lehet, és a Maxthon itt is hozott egy újítást, amit asztali gépekre szánt böngészőkben már láthattunk, de mobilon még nem nagyon. A Gesture control-ról beszélek, vagyis arról, hogy a böngésző egyes funkcióit megfelelő mozdulatkombinációkkal is elérhetjük. A Gesture control használatával nem kell az kis gombokra, vagy épp böngészőfülekre célozni, húzunk egy-két gyors vonalat, és máris tudunk pl. nyitni egy új lapot, vagy bezárhatjuk az aktuálisat, esetleg lépkedhetünk a lapok, vagy a megtekintett oldalak között. A mozdulatokat időről időre felbukkanó tippek formájában mutatja meg az alkalmazás, így hamar megtanulhatjuk, hogy mit hogyan érhetünk el.

Rajzolva irányíthatunk

Egy másik hasznos dolog, amivel kevés mobil alkalmazásban találkoztam eddig, az az ún. Rotation lock. Ez annyit tesz, hogy ha a telefont elfordítjuk, akkor rövid időre megjelenik a kép közepén egy gomb, amivel fixálhatjuk a böngésző tájolását. Így csak akkor fordul vissza a másik állapotba, ha mi engedélyezzük. Ez a beállítás csak a Maxthon böngészőre vonatkozik, tehát a többi alkalmazás, illetve a launcher továbbra is automatikusan vált a telefon fordításakor.

A beállítások között rengeteg kapcsolót találunk, amivel finomhangolhatjuk a böngésző működését. Javarészt a szokásos, böngészőkre jellemző beállításokat találjuk itt, a jelszavak megjegyzésétől a sütik engedélyezésén és a java használatán keresztül a felugró ablakok blokkolásáig. Ezen kívül beállíthatjuk az alapértelmezett böngészőt és letöltési útvonalat is. A böngésző még a kilépéskor is nekünk dolgozik, ugyanis ha a menüből választjuk az Exit gombot, akkor lehetőséget ad a gyorsítótár, illetve a böngészési előzmények törlésére. Ez azért hasznos, mert a böngészés során helyben tárolt adatok a néha szűkös memóriát foglalják, és a gyorsítótár kiürítésével ennek egy részét visszanyerhetjük.

A Maxthon összességében jól sikerült alkalmazás, átlátható felülettel, és sok olyan funkcióval, amik komoly alternatívává teszik a többi böngészővel szemben. Volt szerencsém néhány levelet váltani Karl Mattsonnal, a Maxthon termékigazgatójával, aki elmondta, hogy a böngésző Androidos változata egy hosszú távú folyamat kezdete, aminek során a Maxthon különböző webes szolgáltatásokat indít majd, összekötve az asztali gépen futó böngészőt a mobilunkon található verzióval. A Maxthon a legutóbbi asztali verzióval, és az Androidos böngészővel nagy dolgokra készül, ezért jó lesz szemmel tartani az elkövetkezendőkben is. A Maxthon letölthető a böngésző weboldaláról.

A tippért, és a közvetítésért külön köszönet Balog Tamásnak, a Maxthon Ambassadors program magyarországi képviselőjének!

 • Share