• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Madarak égen és gépen – heti apró

Erre a hétre csupa madaras hírt sikerült összegyűjteni. Persze nem váltunk profilt Androidról ornitológiára, csak a twitter kliensek fejlesztőinek egy rugóra jár az agya, és a héten több ismert kliens is frissült, és új funkciókkal hozakodtak elő. Ezeket vesszük sorra, így megnézzük mik az újdonságok a Seesmic háza táján, milyen újítást rejt a Twidroyd, és a legfurcsább nevű twitter kliens, a Touiteur legújabb verziója. Ezen kívül egy közérdekű felhívást is olvashattok az első nemzetközi Angry Birds nap alkalmából.

Angry Birds Day

Az Angry Birds lassan olyan fogalommá válik mobilos körökben, amit nehéz lenne kikerülni. A Word of mouth terjedés nagyon jól működik, persze emögött nem kevés meló van a Rovio részéről. A legújabb húzás a nemzetközi Angry Birds nap, aminek során december 11-én, szombaton a világ minden részén összegyűlnek a játék rajongói, és hódolnak a szenvedélyüknek flashmob formájában. Magyarországon több helyszínen is lesz ilyen összejövetel, de a legnagyobb létszámú jelentkező Budapestre jelezte a részvételét. A megmozdulás részleteit itt és itt találjátok, érdemes többször is ránézni, mert folyamatosan alakul a program.

Seesmic for Android

Több twitter kliens ezen a héten szinte egyszerre frissült, mi pedig utánanéztünk, hogy melyiknél mik az újdonságok. Elsőként a hét elején jelentkezett újabb verzióval a Seesmic, ami véleményem szerint eddig kicsit elmaradott volt a funkciók terén, de a mostani verzióval hatalmas lépést tett, és immár igencsak versenyképes lett a többi kliens között. Az újítások közé tartozik többek között a kezelőfelület átalakítása. Az eddig menüből elérhető alapfunkciók (frissítés, új üzenet, keresés) kikerültek a felső sorba, így még könnyebben elérhetővé váltak.

Az üzenetekhez csatolt képek előnézetei most már láthatók az üzenetek listáján kicsiben, és a képek becsatolása is könnyebb, mint a korábbi verzióban. Az üzenet írásakor lehetőségünk van több csatolt kép, vagy video hozzáadására is a Manage attachments menüponttal. Ha már az üzenetírásnál tartunk, mindenképpen érdemes megemlíteni egy másik újítást is, mégpedig azt, hogy ha több felhasználói fiókot állítottunk be, akkor lehetőségünk van akár egyszerre mindegyikkel elküdeni az üzenetet. Ehhez elküldés előtt válasszuk ki a beviteli mező fölött a nevet, és a megjelenő listán pipáljuk be azokat a fiókokat, amikkel el szeretnénk küldeni az üzenetet.

Szintén az üzenetírásnál új funkció, hogy ha valakinek címezzük a mondandónkat, akkor a @ után beírt betűk alapján felkínálja az ismerőseink neveit, megkönnyítve ezzel a beírást. Ezen kívül a profilok kezelésén is fejlesztettek, így például a kapcsolataink profil oldaláról – ha az illető megadott földrajzi pozíciót – megnézhetjük a helyet térképen, valamint már az alkalmazásból cserélhetjük a profilképünket, és szerkeszthetjük adatainkat.

A fentieken kívül a Seesmic integrálta (igaz, egyelőre béta állapotban) a nálunk kevésbé ismert Salesforce Chatter nevű üzenőszolgáltatást, ha van ilyen regisztrációnk, akkor egy helyen megnézhetjük, válaszolhatunk, kommentálhatunk is, vagy megnézhetjük a kapcsolataink profilját. A Seesmic tehát komoly konkurenssé nőtte ki magát, és talán az egyetlen hibája, hogy néha kicsit sokáig tart az aktuális nézet frissítése.

Twidroyd

Nem kevésbé érdekes újításokkal jelentkezett az egyébként jelenleg is egyik legfunkciógazdagabb twitter kliens, a Twidroyd. A fejlesztők mindig próbáltak valami újat hozzátenni az alkalmazáshoz, olyat, amit más kliensben nem találunk meg. Így korábban ők mutatták be a Live Preview nevű funkciót, ami akkor sok helyen megelőzte a twitter.com új ruhájának indulását. A mostani frissítésben pedig elérkezett az egyedi témák ideje. Elindult a Twidroyd Factory, ahonnan egyedi külsőket tölthetünk le a klienshez, vagy akár sajátot is alkothatunk, viszonylag egyszerűen.

Egyelőre elég kevés feltöltött témát találunk az oldalon, de a közösség erejét ismerve hamarosan jóval szélesebb lesz a választék. Az oldalon kiválasztott témát egyébként Androidos telefonról böngészve egyből telepíthetjük, vagy ha az asztali gépen nézzük az oldalt, akkor QR-kód segítségével olvashatjuk be, és telepíthetjük az új Twidroyd témát. Új téma feltöltéséhez twitter-fiókkal rendelkeznünk, de ez – tekintve, hogy egy twitter klienshez kell – nem különösebb akadály.

Touiteur

A furcsa nevű twitter kliensek versenyében legalábbis dobogós lehet a Touiteur. A neve ellenére igencsak mutatós darab, sok funkcióval, és könnyű kezelhetőséggel megáldva. Az eddigi funkciók mellé ebben a frissítésben gördíthető widgetek érkeztek, üzenetlistán belüli képmegjelenítés, illetve némítási lehetőség is. Az újdonságok teljes listáját itt találjátok.

Akárcsak a Twidroyd esetében, a korábbi verziókkal ellentétben itt az ingyenes változatban reklámokat találunk. A régebbi verziókban kevesebb funkciót érhettünk el fizetés nélkül, most ezt az alkalmazáson belüli reklámmal váltották ki. Míg a Twidroyd egy egészen vékony sávot tart fent a kép alján a reklámoknak, addig a Touiteur egy egész üzenetnyi helyet elfoglal a hirdetéssel. Ezektől a Twidroyd esetében 3,99 dollár, a Touiteur esetében pedig 2,73 dollár ellenében szabadulhatunk meg.

 • Share