• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Látványos újítások a Google Maps-ben

A tegnapi Nexus S bejelentés láthatóan felpörgette az eseményeket a Google háza táján. Az új készülék bemutatásával egy időben a Gingerbread-ről is lehullt a lepel, és további bejelentések, bemutatók látnak napvilágot. A “D: Dive Into Mobile” nevű konferencián Andy Rubin, a Google műszaki alelnöke egy kétmagos processzorral működő Motorola tablet prototípusán mutatta be, hogy milyen is lesz a Honeycomb, vagyis a Gingerbread utáni Android verzió. Ezen a bemutatón kaphattunk először képet arról, hogy milyen újításokat hoz a Google Maps Mobile legújabb, 5-ös verziója.

A Google Maps új verziója Androidos készülékeken debütál, és nem csak simán ráncfelvarrásról van szó, hanem komoly változásokkal találkozhatunk. Az új verzióban olyan funkciók kaptak helyet, amit már régebb óta vártunk a Maps-tól. Így például lehetőség nyílik offline használatra is, ami nagyon hasznos egy olyan út előtt, aminek során nincs lehetőségünk internetkapcsolatot használni. Az új Maps használatával elegendő lesz a kérdéses területet lementeni, és máris rendelkezésünkre áll majd bárhol.

A másik nagy újítás, hogy mostantól nem mozaikszerűen kirakott képekből fog állni a térkép, hanem vektoros formában rajzolja ki telefonunk, vagy épp tabletünk a képet. Ennek egyik nagy előnye, hogy a vektoros térkép lényegesen kevesebb tárolt adatot jelent, és ezáltal kisebb adatforgalmat, ami pedig gyorsabb megjelenítést tesz lehetővé. További újdonság, ami a vektoros adattárolással függ össze, hogy a térképen könnyebben jeleníthetünk meg 3D-s képeket, azaz ahol ezek az adatok rendelkezésre állnak (ez jelenleg világviszonylatban kb. 100 nagyváros), ott az épületek formáját is meg tudjuk majd nézni. Ehhez, és a térkép elforgatásához – ami szintén újdonság – a mobil eszközökön multitouch képességekre lesz szükség.

A Maps új verziója Andy Rubin szerint napokon belül megérkezik az Androidos eszközökre, de a teljes funkcióbeli kompatibilitás azokon a készülékeken érhető majd el, amik egyaránt támogatják a 3D vektoros képalkotást, és a multitouch funkciókat. Ezek között olyan készülékek vannak, mint például az újonnan bemutatott Nexus S, a Galaxy S, vagy a G2.

Forrás és képek: Engadget

 • Share