• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Hamis Cut the Rope! a Marketen!

Vigyázat, hamisítják!Amikor először láttam képeket, aztán videót a Cut the Rope! című játékról, egyből megtetszett, és a hír, miszerint hamarosan Androidra is megérkezik, felvillanyozott, hiszen ki ne szeretné a jó, és igényes játékokat.  Ezért is dobbant meg a szívem, amikor ma reggel megláttam a Marketen. Valami viszont azt súgta, hogy nézzek utána, és a megérzés bejött, ugyanis a Marketen található játék nem az igazi Cut the Rope!, függetlenül attól, hogy ugyanezen a néven fut, és a képek is erre engednek következtetni.

Nemrég írtam egy olyan esetről, ahol egy más platformra megjelent játékot másolt le egy fejlesztő(?) cég, némileg módosítva a kinézetet, mégis kísérteties hasonlósággal az eredeti játékra. Most egész egyszerűen az a helyzet, hogy másik társaság kitett a Marketre egy alkalmazást, ahol nem is próbálták elfedni a valóságot. Ugyanaz a név, ugyanazok a képek, ugyanaz a leírás, a játék mégsem eredeti.

Első körben a net közösségéhez fordultam, és rákerestem a játék nevére twitteren. Ott egyből kiderült a turpisság, ugyanis futótűzként terjed az ige, miszerint a Marketen található játék nem eredeti. Az alkalmazás AppBrain oldala is gyanús, hiszen egyrészt sem a Cut the Rope!-ot eredetileg fejlesztő Zeptolab, sem a terjesztő Chillingo neve nem szerepel sehol, ráadásul a szokásos helyen, ahol a fejlesztő hivatalos oldala lenne, nincs semmilyen link.

A másik, aminek furcsának kell lennie, hogy már az Androidos bejelentést is nagy felhajtás kísérte, és a mostani (hamis) játék kikerülésének semmi nyoma az Androiddal foglalkozó oldalakon. Vagyis most már van nyoma, hiszen egyre több oldal veszi át a hírt, hogy hamisításról van szó. Az alkalmazást egyébként 99 centért lehet letölteni a Marketről, és nem kizárt, hogy a hamisítók gondoltak a Market nemrégiben módosított szabályozására, azon belül is arra, hogy a letöltéstől – és fizetéstől – számítva mindössze 15 perc áll rendelkezésünkre, hogy meggondoljuk magunkat, és az alkalmazást eltávolítsuk a telefonunkról, és ezzel visszakapjuk a pénzünket.

Az már csak a ráadás, hogy vajon a Google ebben az esetben mit lép. Ha minden jól működik náluk, akkor rövid időn belül eltávolítják a Marketről a másolatot – ami egyes cikkek szerint nem is működik minden telefonon. Míg a múltkori másolós sztoriban egy módosított másolatról volt szó, itt a név is stimmel, ami minden bizonnyal szerzői és egyéb jogok védelme alatt áll. Mindenesetre újabb indok, hogy ha rajongunk is valamiért, azért legyünk elővigyázatosak, és ha a legkisebb gyanú is felmerül bennünk, akkor előbb nézzünk körül megbízható helyeken.

 • Share