• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Évzáró röviden – heti apró

Eljött ez az idő is. A 2010-es év utolsó heti aprója egy kissé szűkre sikerült ugyan, de az Androidos világ tele van várakozással az új évet illetően, és szinte minden az új készülékek körül forog. Az előttünk álló új év pörgősen indul, hiszen január első napjaiban rendezik Las Vegasban a 2011-es CES-t (Consumer Eletronics Show), aztán februárban Barcelona ad otthont a Mobile World Congress-nek, és ezeken az eseményeken regeteg Androiddal kapcsolatos bejelentés várható. Érdemes tehát figyelni ezekre de mindemellett az Android alkalmazások terén sem áll meg az élet. A Gingerbread néhány héttel ezelőtti bemutatkozása után sorban jelennek meg a már meglévő alkalmazások Gingerbread-re felkészített frissítései is. Az eheti apróban szó lesz a FootFeed régóta várt bétájáról, az AppBrain aktuális frissítéséről, valamint egy biztonsági fenyegetésről, amely nemrég bukkant fel Androidos körökben.

Egy kicsit hosszúra nyúlt a várakozás a FootFeed bétájára. Régóta ígérték, és még zárt bétatesztre is lehetett jelentkezni, de végül maradtak a nyílt bétánál, ami viszont később érkezett. Egészen pontosan szerdán jelezte a FootFeed twitteren, hogy letölthető, egyelőre a saját oldalukról (manuális telepítés szükséges!).

A FootFeed segítségével egyszerre több helyzetmegosztó szolgáltatásba jelentkezhetünk be. Az egyes szolgáltatások adatbázisában szereplő helyeket összepárosíthatjuk, így oldható meg, hogy egy időben jelentkezzünk be a Foursquare, a Gowalla, a Google Latitude, a Facebook Places és a Twitter helyeire. Ez utóbbinál kicsit mást jelentenek a helyek, hiszen itt az eddigi geolokációs adatokkal ellátott twitek helyei szerepelnek. Ezen kívül a FootFeed saját helyei is láthatóak, amik tulajdonképpen az összepárosított helyek.

A bejelentkezések során a FootFeed alkalmazása lekérdezi az egyes szolgáltatásokat, és amelyikben megtalálja az adott helyet, azt felajánlja azonnali bejelentkezésre. Amelyik szolgáltatáson belül nem találja az adott helyet, annál megjelenik egy kis kérdőjel, és az ikonra nyomva összekapcsolhatjuk a helyet a meglévőkkel. A beállítások között azt is megadhatjuk, hogy a FootFeed-es bejelentkezést melyik szolgáltatásba továbbítsuk.

Minden szolgáltatáshoz láthatjuk a kapcsolatainkat, és az eddig elért eredményeinket – már ahol vannak ilyenek. Sajnos az alkalmazás egyelőre sok sebből vérzik, de egy béta verziónál ez annyira nem meglepő, hiszen a béta éppen arról szól, hogy tesztelhető, és a felhasználói visszajelzések alapján javítják a hibákat. Ilyen például, hogy az egyes funkciók közötti váltáskor sokszor nagyon hosszú a várakozási idő. Ezen kívül hasznos lenne, ha a kapcsolatoknál jelezné, hogy melyik szolgáltatáson keresztül ismerjük az illetőt. Jelenleg egy-egy ismerőst többször is láthatunk a listán, ha több szolgáltatást is használ.

Az AppBrain alkalmazását sokan ismerjük, és használjuk is, hiszen remek alternatíva a hivatalos Market alkalmazás mellett. Igaz, a letöltéshez/telepítéshez továbbra is a Google által biztosított Marketet használja, de az alkalmazások felfedezése, és kezelése jobban megoldott vele, mint az eredeti alkalmazás esetében. A legutóbbi frissítésben további kényelmi funkciókat vezettek be.

A jelenlegi verzióban főleg a szűrési lehetőségeken javítottak. Most már szűrhetünk azokra az alkalmazásokra, amelyeknél engedélyezett az App2SD, vagyis az áthelyezés a memóriakártyára. A másik újítást a találatok rendezésében találjuk. Az egyes országokban legnépszerűbb alkalmazásokat állíthatjuk a találati lista elejére. Sajnos ez a funkció elég bizonytalanra sikerült, többször futhatunk betöltési hibába, ha ezt választjuk.

App2SD szűrés népszerűség országok szerint

Végül, mivel az AppBrain próbál lépést tartani a Market újításaival, így most már a nemrég bevezetett új kategóriákat is megtaláljuk. Az eddigi funkciók, és lehetőségek folyamatosan bővülnek, és ha a Fast Web Install funkciót is sikerül újra működésre bírniuk, akkor továbbra is érdemeseb lesz ezt használnunk.

Habár az Android jelenleg az egyik legbiztonságosabb platformok egyike, mégis felbukkannak néha hírek, amik az Android sebezhetőségét kihasználó alkalmazásokról szólnak. A legutóbbi hír egy trójairól szól, vagyis olyan alkalmazásról, ami a felhasználó tudta nélkül ténykedik a háttérben. A Gemini névre keresztelt trójai különböző alkalmazásokkal kezdett terjedni, a hírek szerint Kínában. Az egyébként ártalmatlan alkalmazásokhoz csomagolva került a felhasználók telefonjára, és a jelenlétére amiatt figyeltek fel, hogy a fertőzött alkalmazás sokkal több jogosultságot igényel, mint amire az eredeti.

A trójai a telefonra települve adatokat gyűjt, majd öt percenként megpróbál kapcsolódni egy távoli szerverhez, és amennyiben ez sikerül, az összegyűjtött adatokat továbbítja a szerverre, ahonnan később a fertőzött készülék irányíthatóvá válik. A trójaira a Lookout nevű, mobil eszközök biztonságtechnikájával foglalkozó cég figyelt fel, és a blogjában írta le a tapasztalatokat.

A fertőzött alkalmazások jelenleg kínai alkalmazáspiacokon bukkantak fel, a hivatalos Android Marketen nem. Ez eggyel több ok arra, hogy csak megbízható forrásból szerezzünk be alkalmazásokat. Ezen kívül érdemes átfutni a jogosultságok listáját a telepítés előtt, és ha úgy találjuk, hogy az adott alkalmazás gyanúsan sok jogosultságot kér, akkor inkább nézzünk utána más forrásokban is. A Lookout egyébként saját biztonsági alkalmazását ajánlja a felhasználóknak, aminek a segítségével ellenőrizhetjük az éppen letöltött alkalmazást.


Az eheti összeállítás végén pedig nem maradt más hátra, hogy mindenkinek egy nagyszerű új esztendőt kívánjak. Az Android pörög tovább, és az előttünk álló év is tele lesz  újításokkal, új készülékekkel és persze remek alkalmazásokkal a kedvenc platformunkon. BUÉK! 🙂

 • Share