• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

A Nexus S árnyékában – heti apró

Ez a hét a tengeren túlon leginkább a Google új üdvöskéje, a Nexus S árusításának megkezdéséről szól. December 20-tól már Angliában is lehet majd kapni az új készüléket, ami az első olyan telefon, ami gyárilag Android 2.3 Gingerbread-et futtat. Természetesen az Android világ hozzánk közelebb eső része sem pihent, és több érdekesség is van, amiről most röviden hírt adunk. Olvashattok a chat funkcióval bővült Facebook alkalmazásról, és a frissen megjelent Posterous blog szolgáltatás mobil verziójáról. Az alkalmazások “otthoni” fejlesztése válik könnyebbé az App Inventor segítségével, és végre itt az első komoly EA Games játék – igaz csak fizetős változatban.

A hét kétségkívül egyik legjobb híre, hogy a hivatalos Facebook alkalmazásban immár elérhető a chat funkció is. Jó hír a Facebook-ot rendszeresen használóknak, hiszen ezzel a frissítéssel már szinte minden funkció megtalálható a mobil kliensben, amit az asztali változatban megtalálunk. Szintén az új verzióban találjuk meg az ún. Push, vagyis az azonnali értesítéseket.

Chat és Places még nem...

Ide kapcsolódik, hogy a Facebook Places (elvileg) tegnaptól már elérhető Magyarországon is, tehát egy újabb bejelentkezési lehetőség nyílt meg a Facebook-ot és mobil eszközöket használók számára. Az “elvileg” azért van ott, mert a Places nálunk amolyan Mátyás királyos funkció; működik is, meg nem is. Többek szerint ugyanis a Facebook alkalmazás továbbra is azt üzeni, hogy ez a szolgáltatás még nem elérhető a régiónkban. Mindenesetre a menüből elérhető frissítés gombbal már láthatjuk az ismerősök bejelentkezéseit.

Aki szeret ment közben blogot írni, az már talán eddig is ismerte a Posterous nevű szolgáltatást. Ez tulajdonképpen blogszolgáltató, de kifejezetten azokra szabva, akik nem akarnak sokat törődni a blog kinézetével, nem akarnak hosszasan értekezni a témáról, csak gyorsan megosztanának egy-egy gondolatot, vagy bármit, amit a neten böngészve találnak. A Posterous egyik legfőbb erénye, hogy email-ből lehet bejegyzést írni. Miután regisztráltunk magunknak egy blogot, onnantól a regisztrációkor megadott címünkről a megfelelő címre küldött levélből egyből bejegyzés lesz. A levél tárgya lesz a bejegyzés címe, és a tárgyban megfelelő formátumban megadhatjuk a címkéket is.

egyszerű felület

Ha képet, videót, vagy akár mp3 formátumú zenét mellékelünk az email-ünkbe, akkor az automatikusan bekerül a bejegyzésbe, és ezeken kívül sok file-formátumot is felismer a Posterous. A másik nagy erőssége a automatikus továbbítás, vagy Autopost. Ez azt jelenti, hogy megadhatunk további közösségi szolgáltatásokat, és az email-en elküldött, vagy a weboldalon szerkesztett bejegyzésünket egyből továbbíthatjuk ezekre is. A támogatott szolgáltatások között olyanok vannak, mint a Twitter, Facebook, Flickr, Youtube, Tumblr, stb.

Autopost mindenhova

A Posterous egy rövid zárt bétatesztelési időszak után megjelentette Androidos mobil alkalmazását is. Ennek segítségével bármikor tudunk bejegyzést készíteni Posterous-blogunkra, az éppen elkészített képet, vagy videót egyből a nagy nyilvánosság elé tárhatjuk. Maga az alkalmazás kevés funkcióval rendelkezik, de nem is kell több, mint ami van, hiszen a lényeg, hogy bárhol-bármikor kéznél legyen egy-egy gondolat lejegyzésére, a Posterous blogunk részletes beállításaihoz a weboldalra kell ellátogatnunk.

A Google igyekszik minden téren támogatni az Androidos alkalmazások gyarapodását, és ennek fényében különösen jó hír, hogy az eddigi zárt bétatesztelési időszak után mindenki számára elérhetővé tette az App Inventor nevű, böngésző-alapú vizuális alkalmazás-fejlesztő eszközét. Ennek segítségével bárki minimális programozási tudással (vagy akár anélkül) tud készíteni Androidos alkalmazást, amit akár élőben tesztelhet a számítógéppel összekötött telefonján.

Az App Inventor használatával természetesen nem lehet igazán profi alkalmazásokat készíteni, de egyszerűbbeket mindenképpen érdemes megpróbálni összerakni. A puzzle-szerűen egymásba csatolható program-elemek segítségével most már bárki bepillantást nyerhet az Androidos alkalmazás-fejlesztés világába. Az érdeklődők ezen az oldalon indulhatnak el felfedezni az alkalmazás-fejlesztés rejtelmeit.

Korábban adtunk hírt arról, hogy az Electronic Arts kinézte magának az Androidot, és a jelenlegi iPhone / iPad játékok mellett erre a platformra is fog játékokat fejleszteni. Most ennek az eredményeképpen szerezhetjük be a Marketről a Need for Speed – SHIFT című szimulátorukat. Ahogy az alábbi videón is látszik, a játék látványos, és nagyon szépen fut a telefonon. Természetesen a megfelelő hardver szükséges hozzá, bármennyire is azt olvashatjuk a Marketen, hogy minden Android verzión elfut.

A Marketről az is kiderül, hogy a tablet-verzió hamarosan érkezik, tehát nemsokára nagyobb kijelzőn is kipróbálható lesz a játék. A Need for Speed – SHIFT majdnem 5 dollárért szerezhető be a Marketről, így hát a fizetős alkalmazások eléréséig – a kerülőutak kivételével – várnunk kell a kipróbálásával.

 • Share