• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Megjelent az Opera Mobile

Nem egészen egy hónap telt el azóta, hogy az Opera Software bejelentette, az Opera Mini után hamarosan kiadja az Opera Mobile Androidos verzióját is. Ez a mai napon történt meg, és bár a Marketen elérhető változat egyelőre béta fázisban van, egy kipróbálásra mindenképpen jó. Az előnyei ellenére azonban a rendszeres használathoz még egy picit érdemes várni. Na de ne szaladjunk előre, lássuk, mit kapunk, ha letöltjük az Opera Mobile 10.1 Beta verziót.

A böngésző első szembetűnő jellemzője, hogy a telepítő csomag mindössze 6 és fél megabyte, ami azért a telepítés után meghízik mintegy 20 megára, de akinek lehetősége van az alkalmazást SD kártyára helyezni, az ebből a 20-ból kb. 7 megabyte-nyi helyet meg tud takarítani. Persze a használat során a cache szépen elnyeli a az SD kártyára mozgatással nyert megabyte-okat. Összehasonlításként a Firefox Androidos verziójának, a Fennec-nek a telepítője, miután átment némi optimalizáláson, 17 megabyte méretű.

Welcome Speed Dial

A kezelőfelület gyakorlatilag hibátlan, a megszokott Opera design szépen visszaköszön mindenütt. Az asztali és a Mini verzióban is megtalálható Speed Dial itt is nyitóoldalként szerepel. Az Opera jól bejáratott szerver oldali tömörítésének és az optimalizált kódnak hála a weboldalak nagyon gyorsan töltődnek, és már betöltés közben is akadásmentesen gördíthetők. Hasznos funkció, hogy a gyári Android böngészőhöz hasonlóan nagyításkor a szöveget automatikusan újratördeli, de itt ezt a funkciót ki is kapcsolhatjuk.

Beállítások Beállítások

Sajnos az oldalak megjelenítése mégsem mindenütt tökéletes. Gyakran előfordul, hogy amint a telefont landscape módba fordítjuk, a weboldal maximális nagyításban jelenik meg, és nem reagál a kétujjas méretezésre, illetve nem jelenik meg a zoom gomb alul. Ezen kívül néha, látszólag minden ok nélkül kilép az alkalmazás, de ezt is betudjuk a Beta címkének.

Acid3 teszt Miniatűrök

Egy másik hiányosság a Flash támogatása, pontosabban nem támogatása. Tény, hogy a HTML5 lassan, de biztosan teret nyer a weben, de még mindig rengeteg Flash tartalom van, amit az Opera jelenleg nem mutat meg nekünk. Az Opera Mobile adatlapja szerint a Flash-t jelenleg csak a Windows Mobile verziója támogatja.

No Flash

Az Opera Mobile a többlapos böngészést külön sávban megnyíló, látványosan lapozható miniatűrökkel oldja meg. Összességében az egész alkalmazásra jellemző, hogy könnyen kezelhető, és ha a jelenleg tapasztalható hibákat kiküszöbölik, akkor egy jó választás lehet a beépített böngésző mellett.

Név: Opera Mobile web browser
Honlap: http://www.opera.com/
Ár: Ingyenes
Értékelés: 4,33
 • Share