• Google+
  Google+
 • Facebook
  Facebook
 • Twitter
  Twitter
 • E-Mail
  E-mail

Kezelőfelületek újratöltve – NetFront

A Marketen elérhető legtöbb alkalmazás hasonló kezelőfelületet biztosít. Ezek többnyire könnyen megtanulhatók, és szinte vakon is kezelhetők, ami kifejezetten fontos egy mobil alkalmazásnál. Ha mégis valami másra vágyunk, akkor érdemes körülnézni a NetFront termékek között, hiszen több területre is biztosítanak látványos megoldásokat. Igaz, egyelőre még van mit csiszolgatni ezeken, de arra pont megfelelők, hogy lássuk, egy kis fantáziával mi mindent ki lehet hozni az Androidból.

Először lássuk a launcher lecserélésére szánt Life Screen-t. A klasszikus többlapos elrendezést sutba dobva, egy látványos térben forgatható dock-ot kapunk, és a külön nyitható alkalmazás tálca helyett egy szintén térbeli kocka oldalain találjuk meg a telepített alkalmazásokat. Ez a két nézet a jobb- illetve a baloldalon található, amik között egy csúszató mozdulattal válthatunk.

Böngésző könyvjelzői Twitter üzenetek

A dock-on a legközelebbi pozícióban levő alkalmazás aktív, és a dock fölött ennek az alkalmazásnak megfelelő adatok jelennek meg, szintén látványosan animált gördíthető listaelemek formájában, így az alkalmazások megnyitása nélkül is betekintést kapunk a telefonunkon található adathalmazról. Ebben a formában megtekinthetjük a twitter üzeneteinket, a facebook adatfolyamot, a böngésző könyvjelzőit, a kontaktjainkat, RSS feed-et, legutóbbi hívásainkat és így tovább…

Az alkalmazás-kocka Alkalmazás-csere a dock-on

A dock elemeit az alkalmazás-kocka lapjairól válogathatjuk ki, erre a bal oldali nézet használható. fölé kitehetjük a szokásos widget-jeinket, bár nem mindegyikkel kompatibilis a Life Screen. Emellett sajnos azt kell mondanom, hogy a Life Screen nem igazán bánik jól a rendszer erőforrásaival. Néha erősen akadozik, és az alkalmazások közötti váltás is döcögősen megy. Ezen kívül maga az alkalmazás mérete sem kicsi, és a használat során gyorsan összeszed néhány extra megabyte-ot. Ezzel együtt egy érdekes megoldás a Life Screen, ami talán egy későbbi változatában gördülékenyebben működik majd.

A másik termék a NetFront böngésző, a Life Browser. Itt első látásra elég egyszerű felületet találunk, de ha kicsit belemerülünk, akkor itt is érdekes megoldásokat láthatunk. Az alsó gombsor közepén található ikonra nyomva a könyvjelzőket, az előzményeket és a megnyitott oldalakat láthatjuk. Ez utóbbiak felül vannak, és vízszintesen gördíthetők. A könyvjelzőket alul találjuk, és katalógus-szerűen lapozhatunk közöttük. Ha az alsó részt jobbra, vagy balra csúsztatjuk, akkor az elmúlt napok között keresgélhetünk.

Előzmények és nyitott ablakok Kivághatjuk, ami tetszik Oldal-jelölők

Az oldalak megnyitása után talán hiányolhatjuk a multitouch lehetőségeket, de dupla koppintást, és a kétoldalt megjelenő nagyító gombokat is használhatjuk. Külön érdekesség, hogy egy linkre kattintás után egy kis ablakban megjelenik a betöltendő oldal, de amíg ez megtörténik, addig az előző oldalon tovább böngészhetünk, vagy a kis ablakra válthatunk egy mozdulattal.

További hasznos funkció lehet a jelölők elhelyezése az oldalakon. Ezt az alsó gombsoron található pipa jellel tehetjük meg. Amíg ezt bekapcsolva tartjuk, addig piros jeleket tehetünk a megjegyezni kívánt részekre, amiket később újra megjeleníthetünk. Egy másik mód egy részlet elraktározására, ha kivágjuk a nekünk tetsző részt, és elmentjük későbbre. Ezt szó szerint megtehetjük az alul található olló gombbal. Ha ezt kiválasztjuk, akkor ezután az oldal egy tetszőleges részét körberajzolhatjuk, és az OK-t választva elmenthetjük a jegyzeteink közé. Ezeket később (ugyanazon a felületen, ahol az előzményeket is találjuk) előkereshetjük, és akár egy fotóalbumban a képeket, összerendezgethetjük tetszés szerint.

A Life Browser ugyanott vérzik el, ahol a Life Screen is, vagyis az erőforrások felhasználásánál. Az animációk ugyan gördülékenyek, de az egyes nézetek közötti váltásoknál itt is rendre akadozást tapasztalhatunk. A NetFront alkalmazások mindettől függetlenül egy izgalmas új vonalat képviselnek, amik talán a mobil eszközök kezelőfelületének új generációjává nőhetik ki magukat.

 • Share